Ascultă Radio România Cluj Live

Sibiul – Capitală Europeană Gastronomică în 2019

Sibiul aspiră la un nou titlu de Capitală Europeană, de data aceasta Gastronomică, în anul 2019.

Sibiul – Capitală Europeană Gastronomică în 2019

Articol editat de , 13 octombrie 2014, 21:53

Sibienii şi turiştii se bucură de tot mai multe evenimente organizate atât în oraş, cât şi în împrejurimi. Şi pentru că din niciun weekend nu lipsesc evenimentele culturale şi gastronomice, Sibiul a fost propus să fie în 2019, Capitală Gastronomică Europeană.
Pe lângă deja tradiţionalul Cibin Fest, eveniment adaptat după festivalul nemţesc, OktoberFest, în fiecare sfârşit de săptămână, vizitatorii au parte de ateliere gastronomice organizate la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, spune că în ultima perioadă turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu.

Sibiul merită să fie Capitală Gastronomică. Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale, pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. Cumva trebuie să ne adaptăm. Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Mâncarea românească este foarte căutată şi a trebuit să lucrăm la modul de prezentare şi la partea de promovare, pentru că avem mâncăruri bune. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu, pentru a atrage turiştii, a se simţi bine şi a se simţi ca acasă.(Andrei Popa, bucătar şef restaurant Sibiu)

Sibiul participă la competiţia care va desemna regiunea care va găzdui evenimentul.

De ce un astfel de titlu este important pentru Sibiu şi cum se stabilesc criteriile de selecţie ne spune mai departe Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu:

Sibiul este unul dintre cei 10 a acestei uniuni de regiuni europene care vor implementa şi vor găsi criteriile pentru viitoarele Regiuni Gastronomice Europene. Acest lucru este foarte important, deoarece înseamnă că Sibiul este foarte cunoscut şi apreciat în domeniul turismului şi în domeniul culturii, la nivel european. Practic ce înseamnă acest program pentru Sibiu şi pentru regiunea Sibiului, pe lângă promovarea unor produse gastronomice locale, va fi o oportunitate de promovare a producătorilor locali, atât a marilor producători, cât şi a producătorilor mai mici din satele şi comunele din jur. Va fi o oportunitate de a promova gastronomia locală în cadrul acelui turism al experienţei. În ziua de astăzi nu se mai merge neaparat pe un turism în accepţiunea clasică, ci mai degrabă pe un turism al experienţei, inclusiv al experienţei gastronomice locale.( Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

Șansa orașului de a deveni Capitală Gastronomică Europeană a apărut atunci când Sibiul a fost invitat să participe la fondarea Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, alături de alte 9 regiuni din Europa.

 

Antena Sibiului

Etichete:
Jannik Sinner merge la US Open
marți, 19 august 2025, 15:16

Jannik Sinner merge la US Open

Tenismanul italian Jannik Sinner, liderul clasamentului mondial, a confirmat că își va apăra titlul la US Open, ultimul turneu de Mare Șlem al...

Jannik Sinner merge la US Open
Casa Regelui Charles al III-lea devine împărăția grădinii lui Constantin Flondor
marți, 19 august 2025, 15:13

Casa Regelui Charles al III-lea devine împărăția grădinii lui Constantin Flondor

Casa Regelui Charles al III-lea din Viscri a găzduit vernisajul expoziției „Împărăția Grădinii/Garden Empire”, dedicată maestrului...

Casa Regelui Charles al III-lea devine împărăția grădinii lui Constantin Flondor
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Incluziv: Tăierile din PNRR pun în pericol şcoala verde şi complet accesibilă din Ciugud
marți, 19 august 2025, 14:07

Incluziv: Tăierile din PNRR pun în pericol şcoala verde şi complet accesibilă din Ciugud

Comuna Ciugud, devenită în ultimii ani un model de bune practici în atragerea și implementarea fondurilor europene, se confruntă astăzi cu o...

Incluziv: Tăierile din PNRR pun în pericol şcoala verde şi complet accesibilă din Ciugud
marți, 19 august 2025, 13:12

Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare | FOTO

La Cluj-Napoca a avut loc ieri seară Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare.   Invitat de onoare al evenimentului care s-a...

Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare | FOTO
marți, 19 august 2025, 13:05

România U21 – debut cu Kosovo în preliminariile EURO 2027

Naționala U21 de fotbal a României va începe în compania echipei similare a statului Kosovo parcursul din preliminariile EURO 2027.   Meciul...

România U21 – debut cu Kosovo în preliminariile EURO 2027
marți, 19 august 2025, 13:03

Despre cancerele ginecologice și nu numai – cu prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu este medic primar cu supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced...

Despre cancerele ginecologice și nu numai – cu prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu
marți, 19 august 2025, 12:20

Premieră mondială: Implantarea unui embrion uman, filmată în timp real

Cercetătorii au filmat în timp real un embrion uman implantându-se în țesut asemănător uterului. Potrivit lor, este un „prim pas mondial”...

Premieră mondială: Implantarea unui embrion uman, filmată în timp real