Ascultă Radio România Cluj Live

Profilul tânărului care caută loc de muncă

Sibienii sunt cel mai legați de orașul lor, brașovenii sunt cei mai dispuși la ore suplimentare, iar clujenii țin la viața personală.

Profilul tânărului care caută loc de muncă

Articol editat de Alina Vingan, 20 august 2014, 13:49 / actualizat: 6 septembrie 2014, 8:08

Tinerii români în căutarea unui loc de muncă sunt interesați mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii și de siguranța locului de muncă decât de pachetul salarial oferit, relevă un studiu realizat la Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov de Târgul de Cariere, cea mai importantă rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova.

În funcție de orașul de proveniență, există însă și diferențieri între opțiunile candidaților la un loc de muncă.

Astfel, calitatea condițiilor de muncă (birou propriu, spații de recreere etc) este considerată „foarte importantă” de 61% dintre repondenții din Sibiu, față de 32% dintre ieșeni și 28% dintre clujeni.

Pe de altă parte, sibienii valorizează mai puțin existența programelor de dezvoltare a angajaților – traininguri și team building-uri: 25% dintre repondenții din Sibiu consideră că acestea sunt „foarte importante”, față de 40% dintre brașoveni, 42% dintre ieșeni și 52% dintre clujeni.

Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importantă pentru toți potențialii angajați intervievați, răspunsurile de „foarte important” ocupând o pondere de 63-64% în toate orașele vizate. Este „foarte importantă” și siguranța locului de muncă – 54% dintre sibieni, 63% dintre brașoveni și ieșeni și 66% dintre clujeni au notat această opțiune în chestionare.

În ceea ce privește pachetul salarial (incluzând salariul și bonusurile de tip telefon, laptop, mașină de serviciu, asigurare de viață), repondenții din Sibiu sunt cel mai interesați de acesta – 71% îl consideră „foarte important”, față de 48% dintre clujeni și 40% dintre ieșeni și brașoveni.

La cealaltă extremă, sibienii valorizează cel mai puțin posibilitatea de a promova – doar 39% dintre ei consideră că e „foarte important”, față de 63% dintre clujeni și 52% dintre ieșeni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai puțin interesați de antreprenoriat: 33% dintre repondenți declară că intenționează să-și deschidă propria afacere în următorii doi ani, față de 83% dintre ieșeni. Clujenii și brașovenii se situează la mijloc: 44% în Cluj și 42% în Brașov.

Studiul mai arată că tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai puțin dispuși să își sacrifice viața personală pentru a face carieră – doar 28% dintre clujeni consideră că această afirmație li se potrivește, alături de 34% dintre ieșeni, 36% dintre brașoveni și 38% dintre sibieni.

La capitolul „ore suplimentare”, majoritatea celor invervievați sunt dispuși să le desfășoare doar dacă le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesională – între 58% și 70%, în funcție de oraș. Doar pentru beneficii materiale ar face ore suplimentare 11-17% dintre repondenți, iar dacă îi ajută în dezvoltarea profesională – 10-12%.

Antonia Onaca, soluționist organizațional cu o experiență de aproape 10 ani în managementul și dezvoltarea resurselor umane, explică rezultatele și ce înseamnă acestea în perceperea atractivității unui potențial loc de muncă:

Ceea ce ne face să fim mulțumiți sau satisfăcuți la locul de muncă este rezultatul unei dinamici dintre mai multe caracteristici ale organizației și ale locului de muncă: satisfacția legată de retribuție, satisfacția legată de promovare/creștere, satisfacția legată de lider/șef, satisfacția legată de colegi/echipă și satisfacția legată de munca în sine. Astfel, sentimentul de satisfacție are legătură directă cu așteptările pe care le avem, care sunt influențate de caracteristicile noastre personale precum și cele ale societății la care ne raportăm dar și de experiența anterioară sau comparațiile cu alte persoane similare. Acest lucru se aplică și atunci când evaluăm cât de satisfăcuți suntem de un anumit job, dar și cât de atractiv percepem a fi un potențial job.”

Studiul se bazează pe 721 de chestionare completate de participanții la edițiile din primăvara acestui an ale Târgului de Cariere din Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov. În total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, absolvenți de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.

 

Alina Nechita

Campanie de prevenire antidrog la Sibiu
Social vineri, 12 aprilie 2024, 13:22

Campanie de prevenire antidrog la Sibiu

Evenimentul va avea loc marți, 16 aprilie, între orele 14.00 și 16.00, la Sala Sporturilor ”Transilvania”, de pe strada Octavian Goga, nr.1....

Campanie de prevenire antidrog la Sibiu
Muzee închise în zilele de sărbători legale
Social vineri, 12 aprilie 2024, 13:20

Muzee închise în zilele de sărbători legale

Membrii Federaţiei Naţionale Sindicale Culturmedia au decis să respecte cu stricteţe prevederile Codului Muncii şi să nu mai răspundă...

Muzee închise în zilele de sărbători legale
Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra
Social vineri, 12 aprilie 2024, 09:00

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra

Contractul a fost parafat joi, 11 aprilie 2024, la sediul companiei aeriene din Chișinău, fiind semnat de city-managerul Mihai Jurca,...

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra
Dotări noi pentru pompierii bihoreni
Social joi, 11 aprilie 2024, 13:56

Dotări noi pentru pompierii bihoreni

Echipamentele au fost distribuite unității în urma implementării „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a...

Dotări noi pentru pompierii bihoreni
Social joi, 11 aprilie 2024, 09:18

S-a semnat contractul pentru Parcul Industrial Aleșd

Contractul a fost semnat în 10 aprilie 2024, la sediul Primăriei Aleșd, în prezența primarului Ioan Todoca.   Valoarea ofertei...

S-a semnat contractul pentru Parcul Industrial Aleșd
Social joi, 11 aprilie 2024, 08:46

A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan

Pe tronsonul de altitudine Piscul Negru – Bâlea Lac – Bâlea Cascadă este mai puţină zăpadă faţă de anii trecuţi, dar drumarii...

A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan
Social miercuri, 10 aprilie 2024, 15:44

Probleme în industria textilă din Satu Mare

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a luat act de dificultăţile întâmpinate de reprezentanţii industriei textile din judeţ şi va transmite...

Probleme în industria textilă din Satu Mare
Social miercuri, 10 aprilie 2024, 15:28

O adolescentă a reușit, într-o singură lună, să păcălească zece persoane!

În perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024, tânăra ar fi postat pe reţelele sociale anunţuri fictive privind vânzarea unor produse...

O adolescentă a reușit, într-o singură lună, să păcălească zece persoane!