Sesam deschide cartea: Motanul și pescărușa

Publicat în 20 iul. 2018

Astăzi o să vă vorbesc despre una din cărţile mele preferate. Se numeşte „Povestea unei perscăruşe şi a motanului care a învăţat-o să zboare”. Autor este Luis Sepulveda, un scriitor din America de Sud.

Motanul Zorbas este personajul principal. E mare, negru şi gras. Trăieşte într-un port, are o familie iubitoare care îl îngrijeşte şi un stăpân care îl salvase pe când Zorbas era doar un bulgăraş mic şi speriat de cărbune.

Motanul mare, negru şi gras era în general mulţumit pe viața pe care o ducea. Şi de perspectiva unei vacanţe de patru săptămâni pe care să o petreacă după bunul plac. Stăpânii îl lăsau în grija unui prieten care urma să vină doar să-i aducă de mâncare.

Tihna lui Zorbas a fost însă întreruptă de o pescăruşă cu pene argintii pe nume Kengah. Şi care în zborul ei graţios, nimereşte într-o pată vâscoasă de petrol de la suprafaţa oceanului. Cu aripile încleiate, Kengah ajunge cu chiu cu vai în balconul în care Zorbas moţăia la soare. Pe care pescăruşa îl roagă, cu ultima suflare, să aibă grijă de oul ei, de puiul ce urmează să se nască. Pe care e musai să-l înveţe să zboare.

Iar bietul Zorbas, uimit din cale afară, promite. Pentru că nu ştie cum ar putea să refuze.

Urmează aventuri şi încercări pentru Zorbas. Dar şi o prietenie pe viaţă cu puiul de pescăruş abia ieşit din ou.

„Povestea unei perscăruşe şi a motanului care a învăţat-o să zboare” ne face să ne gândim că noi oamenii ar trebui să fim mai atenţi cu creaturile din jurul nostru. Să protejăm natura. Şi să învăţăm că oricât de greu ni s-ar părea la un moment dat un lucru pe care trebuie să-l facem, dacă ne dăm silinţa şi ne pasă e imposibil să dăm greş. Iar dacă am făcut o promisiune avem o singură cale de urmat: cuvântul dat nu se mai ia înapoi.

„Povestea unei perscăruşe şi a motanului care a învăţat-o să zboare” a apărut la Editura Arthur, iar traducerea din limba spaniolă este semnată de Lavinia Branişte.

 

 

Doina Borgovan

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.