Sesam deschide cartea: Un băiat numit Crăciun

Publicat în 14 dec. 2018

Voi v-aţi întrebat vreodată ce-a fost Moş Crăciun înainte să devină cel mai iubit şi mai aşteptat personaj din lume?
Sincer, şi eu am crezut că Moşul s-a născut cu barbă albă, plete şi costum roşu. Asta până când am citit cartea lui Matt Haig “Un băiat numit Crăciun”.

Poate că e greu de crezut, dar a existat o vreme când Moşul era doar un băieţel obişnuit, pe nume Nikolas. Când facem noi cunoştinţă cu el, are 11 ani.
Un băiat care trăia într-un ţinut îndepărtat din Finlanda şi nu ştia mare lucru despre lume. În afară de gustul supei de ciuperci, de vântul aspru al Nordului şi de poveştile care I se spuneau din când în când.
În toată viaţa lui primise doar două cadouri de Crăciun: o sanie de lemn şi o păpuşă cioplită dintr-un nap. Trăia cu tatăl său într-o căsuţă modestă şi nu îndrăznea să aştepte prea multe de la viaţă. Se distra cu păpuşa din nap şi cu şoricelul Miika, venit noaptea în casa lui Nikolas ca să-şi încălzească lăbuţele.

Un baiat numit Crăciun

Acestea fiind zise, aventura poate să înceapă. E drept că la declanşarea ei contribuie, fără să vrea, mătuşa Carlotta, o bătrânică nu tocmai simpatică.
Miika îi dă curaj lui Nikolas să ia viaţa în piept, iar Renul Blitzen îi devine tovarăş credincios.
Restul e legendă. Iar povestea este destinată copiilor care cred în lucruri imposibile.

Desigur, şi adulţii ar putea arunca un ochi printre paginile ei. Ca să se convingă că n-ar trebui să renunţe la vise şi fapte îndrăzneţe oricât de bătrâni ar avea impresia că sunt.

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.