Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Foto: Radio Cluj

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu supermarketurile, de când am înțeles că, dacă mai vreau să am parte de gustul copilăriei, micii producători din mediul rural nu trebuie să moară.

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2022, 06:00 / actualizat: 12 ianuarie 2022, 7:33

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu supermarketurile, de când am înțeles că, dacă mai vreau să am parte de gustul copilăriei, micii producători din mediul rural nu trebuie să moară.

Producătorul local al zilelor noastre momentan este un hibrid, e undeva între bătrânica aceea încovoiată de ani care vinde pătrunjel la legătură (de un leu) în marginea pieței și această nouă generație de copii sau nepoți de țăran umblați prin lume și reîntorși la vatra satului, unde își pun în același ceaun cunoștințele moștenite de la strămoșii lor și cunoștințele capitaliste de sales & marketing.

Șansele bătrânicii să supraviețuiască sunt aproape nule, prea puțini oameni din mediul rural, în ultimii ai, au făcut din agricultură comerț. Ceea ce vedem prin piețe e o zvâcnire disperată de a supraviețui în condițiile în care agricultura din bătătură se numește agricultură de subzistență. Așa că, destinul, dar mai ales viitorul micului producător local, trece prin mâinile noii generații de copii de țărani, care au făcut o facultate în domeniu sau care au deprins niște abilități și meserii pe unde au umblat prin lume.

Pe lângă Cluj sunt exemple din ambele categorii: la Mărgău, sat unde îmi tot fac eu cuib, e Sorin cu familia și afacerea lui. Sorin uscă fructe și legume, e fiu de țăran, dar care a făcut o facultate în domeniu, chiar la București. Apoi, mai spre Cluj, dar pe celălalt drum, în Cornești, îl găsim pe Narcis, care din întâmplare a învățat meseria de brânzar, în Elveția, unde muncea ca barman. S-a întors acasă și face brânză bună, maturată fix cât trebuie, pentru că a învățat de unde trebuie și pentru că are răbdare.

Apoi mai există o categorie de oameni care au sesizat o oportunitate de business din acest posibil viitor mare brand: producătorul local transilvan! Aceștia și-au canalizat energiile și finanțele pentru a face un business în mediul rural dar doar cu scopul de a face bani, nelăsând nimic în comunitate. Materia primă, de cele mai multe vine din altă parte, se procesează, sau doar se ambaleajă în sat, ca mai apoi să se ducă iar la oraș. Două procese tehnologice și un punct de lucru în rural nu te fac producător local cu drepturi depline, chiar dacă te mai îmbraci în ie și cioareci pe la câte un târg, așa, să dea bine în poze, la marketing și la prostime.

Apoi oamenii ăștia vorbesc apăsat, cu aplomb despre problemele satului și ale afecerilor mici din sat, se erijează în membri integrați ai comunitații și, cu siguranță, în viitorul luminat al ei.

Despre un astfel de caz se vorbește în presa locală zilele astea cu mare patos: micul producător care a răzbit în rural și care a ajuns să facă afaceri chiar și la oraș, are două băcănii, apoi norocul și bunul Dumnezeu l-a purtat și pe la București, pe unde a cunoscut numa’ fețe luminate, care l-au ajutat să-și ducă crucea mai departe, toate astea până când s-a spart buba că e impostor, mincinos și hoț, nu hoț de lucruri, ci hoț de șanse și speranțe, hoț de viitor. Nu știu cât de greu o să-și revină personajul și afacerea lui din acest scandal, dar ce știu cu siguranță e că treaba asta a lovit puternic în credibilitatea micului producător local adevărat, muncitor, țăran și cu marfă onestă.

Sunt foarte curios dacă micii producători, că nu sunt puțini, cei care aveau expuse produse în magazinele cu pricina, vor mai dori să își asocieze numele, produsele și truda cu unul care le distruge credibilitatea și le fură viitorul pe față la tejghea.

Cumpărați de la producători locali, dar informați-vă de la care, e important!


Chef Horia Șimon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie
Felia de Cluj miercuri, 11 august 2021, 12:00

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]

Chef Horia Șimon ne vorbește despre bucătăria din sudul Italiei, de care se bucură din plin, deoarece se află în vacanță la Bari. I-a...

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]