Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Știri gastronomice [AUDIO]

Foto: ELEVATE, de la Pexels

O glumă veche, dar cumva atât de actuală, circulă în zona Balcanilor și ea sună cam așa:

–          Care sunt așteptările părinților balcanici vizavi de meseriile ce vor să le aleagă copiii lor, tot balcanici?

–          Pe locul 1 se află meseria de avocat, pe al doilea, cea de doctor, pe al treilea cea de profesor, iar după astea, toate celelalte intră la categoria RATAT. 

Felia de Cluj: Știri gastronomice [AUDIO]
Foto: Foto: ELEVATE, de la Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 mai 2021, 06:00 / actualizat: 12 mai 2021, 12:43

O glumă veche, dar cumva atât de actuală, circulă în zona Balcanilor și ea sună cam așa:

–          Care sunt așteptările părinților balcanici vizavi de meseriile ce vor să le aleagă copiii lor, tot balcanici?

–          Pe locul 1 se află meseria de avocat, pe al doilea, cea de doctor, pe al treilea cea de profesor, iar după astea, toate celelalte intră la categoria RATAT. 

Așa că, orice altceva ai face în viață, în afara acestor trei meserii, și părinții, dar și vecinii, se uită circumspect la tine și nu prea te văd un om realizat. Puțin mai moderat s-a manifestat tatăl meu, care după 4 ani de facultate și 2 de master a aflat că eu m-am decis să mă fac bucătar. Între timp, slavă domnului, lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ, atât de semnificativ, încât în 15 ani meseria de bucătar e un fel de meserie VIP. Să fii chef e de fițe, apari la tv, faci reclame, te vor femeile și mai poți avea și rubrică la câte un radio, exemplu stă subsemnatul.

Bun, statutul l-am dobândit, rămâne doar să confirmăm și să ne păstrăm sus în așteptările societății. Mai nou, chiar și universitățile ne ajută: la USAMV, de exemplu, avem specializări și mastere pe gastronomie și bucătăria moleculară, lucru deloc de neglijat. Lumea e din ce în ce mai dornică de noutăți gastronomice, atât în farfurie, cât și în nutriție și cam în tot ceea ce se învârte în jurul acestui fenomen. Dar ce mi-ar plăcea mie cel mai mult, este să apară o revistă de specialitate, zilnică, săptămânală sau lunară. Zilnic cred că ar fi destul de greu, totuși nu suntem Franța gastronomică. Așa că m-aș mulțumi cu o rubrică zilnică de știri gastronomice în filele unui ziar local. Iar dacă această rubrică ar exista, știrile ar suna cam așa :

1.      Lume, lume! După multe luni de așteptare a venit căldura și ne putem vedea iar cu toții pe tarase! Iar dacă vremea nu e bună, de curând avem norocul să putem lua masa și pe interior. Trăiască vaccinul!!!

2.      În acest weekend am avut marea bucurie să participăm la lansarea noului meniu al restaurantului X-ulescu, unde atmosfera a fost delicioasă și plină de bule… de șampanie!

3.      Faimoasa terasă din centrul orașului și-a angajat bucătar șef nou, iar creațiile lui sunt noile opere de artă ale gastronomiei locale.

4.      A 25-a ediție a târgului de mici producători locali a avut loc sâmbătă, în cadrul pieței volante de pe malul verde al Someșului. Mulțumim încă o dată Primăriei pentru viziune și grija pe care o poartă micului producător local.

5.      Clujul va deveni capitală gastronomică europeană în anul 2023; proiectul depus de asociațiile de profil, în parteneriat cu Primăria municipiului a obținut punctaj maxim în cadrul competiției cu celelalte orașe angrenate în acest demers.

6.      Muzeul Etnografic în parteneriat cu Muzeul de Istorie și societatea civilă au finalizat lucrările pentru al doilea muzeu dedicat gastronomiei. La începutul lunii iulie se va lansa oficial Muzeul de brânză al Transilvaniei. Ținem să menționăm că anul trecut, în aceeași perioadă s-a lansat Muzeul de Pâine al Transilvaniei.

Cam așa ar trebui să sune știrile din viitorul foarte apropiat al orașului nostru. Ar trebui să avem critici culinari educați, clienți flămânzi de nou și de inedit, comunitate locală implicată în economia circulară, autorități cu viziune și, fără doar și poate, niște muzee dedicate gastronomiei.

Informarea și educarea publicului trebuie să devină o prioritate pentru toți actorii din domeniu, e important!

 

Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie