Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Deschiderea unui restaurant [AUDIO]

Azi, pentru că suntem din ce în ce mai aproape, o să vă povestesc una- alta despre cum e să deschizi un restaurant nou în pandemie. Precum în proverbul vechi japonez care sună cam așa: Ce este un samurai fără sabie? Este un samurai cu sabie, doar că fără, așa e și treaba cu deschisul restaurantului în pandemie. Cum deschizi un restaurant în pandemie? Exact cum ai deschide unul când nu e pandemie, numai că în pandemie.
Situațiile prin care treci atunci când deschizi un restaurant sunt foarte complexe, iar timing-ul este unul extrem de greu de definit, mai ales că depinzi de o mulțime de factori externi pentru atingerea lor. De la omul care pune faianța aia scumpă, la cel ce montează chiuvetele la baie, dar și chiuvetele din bucătaria restaurantului (care niciodată nu sunt destule și apoi întotdeauna se înfundă imediat după prima folosire), trecând prin furnizorul de cești de cafea, pe la cel de echipamente de bucătărie și terminând cu designerul meniului a la carte, toți, dar toți, fără echivoc, își întârzie termenul de livrare, asta pentru că suntem în România și nu în Japonia, unde am auzit că oamenii ăia și-au cerut scuze când a întârziat trenul o secundă.
Apoi aș vrea să vă amintesc de autorizațiile necesare deschiderii unei locații noi, de la DSV, la pompieri, trecând prin toate instituțiile statului ce au la bază 3-4 inițiale scrise cu majuscule ce bagă în sperieți pe orice viteaz antreprenor. După care trebuie să te gândești la un concept culinar, să faci meniul, de mâncare și bar, apoi să-l testezi, să-l calculezi și să-l calculezi bine, că altfel nu dă bine planul de afaceri.  Iar în timp ce faci astea, mai trebuie să faci și recrutare, iar ăsta nu e lucru puțin.
Noah, dacă asta vi se pare puțin sau ușor, puneți peste tot cocktailul ăsta și ingredientul final: pandemia! De ce face pandemia treaba asta și mai complicată? Păi, în primul rând, pentru că pur și simplu nu deschizi business în domeniul Horeca în perioada asta din mai multe motive, destul de evidente, iar dacă nu sunt, le înșir eu, pe scurt, aici:

Felia de Cluj: Deschiderea unui restaurant [AUDIO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 mai 2021, 13:49

1.      incertitudinea situației, privind global lucrurile;

2.      incertitudinea cu care s-au luat deciziile la nivel politic și economic, privind local;

3.      lipsa suportului financiar din partea guvernului, vorbind iar local;

4.      lipsa forței de muncă, mulți foști angajați horeca schimbându-și, între timp, domeniul de activitate.

Aș încheia cu importanța planului de afaceri, cu previziunile bugetare și cu toate chestiile astea ce țin de domeniul fantasticului în multe zone de Horeca. Spun de domeniul fantasticului pentru că, în această perioadă, am constatat cu stupoare că mulți jucători destul de mari din domeniu nu au prea folosit uneltele astea în trecut, lucru care, din păcate, a dus la destabilizarea propriilor afaceri.
Să-ți faci planuri și previziuni în business, e important!

Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie