Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: În căutarea hranei din natură [AUDIO]

De-a lungul existenței noastre, sau a mea, cel puțin, am avut ocazia să experimentăm prin intermediul filmelor, poveștilor, dar și documentarelor, ceea ce înseamnă viața în sălbăticie, sau cel puțin pe la marginea pădurii. Fie că vorbim de Cartea junglei, unde feciorul ăla este mentorat de urs să fure mierea de la albinele sălbatice și ajungând până în zilele noastre, la celebrul Bear Grylls, unde domnul ăsta mânca cam tot ce mișca dintr-un areal, cu toții am fost fascinați de ideea de a fi sustenabili și de a putea trăi doar din ceea ce găsim prin pădure.

Felia de Cluj: În căutarea hranei din natură [AUDIO]

Articol de cristina.rusu, 21 aprilie 2021, 16:38

De-a lungul existenței noastre, sau a mea, cel puțin, am avut ocazia să experimentăm prin intermediul filmelor, poveștilor, dar și documentarelor, ceea ce înseamnă viața în sălbăticie, sau cel puțin pe la marginea pădurii. Fie că vorbim de Cartea junglei, unde feciorul ăla este mentorat de urs să fure mierea de la albinele sălbatice și ajungând până în zilele noastre, la celebrul Bear Grylls, unde domnul ăsta mânca cam tot ce mișca dintr-un areal, cu toții am fost fascinați de ideea de a fi sustenabili și de a putea trăi doar din ceea ce găsim prin pădure.

În termeni consacrați, deci anglo-saxoni, modul ăsta de viață sustenabil se numește Off-the-grid, adică trăiești cu totul în afara sistemului propus de actuala societate. Mai pe înțelesul tuturor, nu prea primești facturi acasă, pentru că nu ai telefon, nu ești conectat la rețeaua de apă, nici la cea de gaz și, cu atât mai puțin, la cea electrică. Nu că nu ai avea acces la ele, doar că îți forezi puțul tău și te folosești de diverse surse alternative de energie -surse ce au un impact minim asupra mediului înconjurător.

În tot filmul ăsta cu libertatea deplină mai apare o dimensiune deloc neglijabilă, cea a procurării materiilor prime de bază pentru hrănirea trupului și minții. Asta în termeni anglo-saxoni se numește foraging, adică procurarea mâncării din fauna și flora spontană. Noah, despre asta am vrut eu să vă povestesc azi. Adică despre experiența pe care am trăit-o weekendul trecut.

Și treaba a stat cam așa: se ia o mână de bucătari pasionați, 6 la număr și se merge până în una din cele mai puțin umblate zone de pe la noi. Acolo bucătarii se întâlnesc cu ghizii lor, doi oameni pasionați de natură, dar și foarte experți în ale plantelor, ciupercilor și scoarțelor de copaci, și alea comestibile dar și alea necomestibile. Bun, apoi toți se pun la umblat prin păduri, pe pășuni și pe oriunde mai dau de un petec de iarbă sau colț de pădure de unde ar putea răsări ceva comestibil.

În tot acest timp, oamenii ăștia, adică specialiștii, te învață una- alta, cum ar fi :

  1.     Niciodată, da’ niciodată, când vine vorba de ciuperci, să nu folosești pentru identificarea lor denumirea populară, doar cea latină, pentru că numele poate diferi de la o zonă la alta. Și ce mi-e aici ciuboțica cucului, peste un deal aia e o plantă foarte toxică.
  2.     Apoi am învățat că plantele sunt mult mai toxice și letale decât ciupercile, așa că mersul pe câmp și ciugulitul de ici, de colo câte o frunză, lăstar sau floricică, poate fi un sport extrem de riscant și periculos.
  3.     Apoi am aflat că, în afară de aceste excepții, varietatea de floră spontană care se poate consuma este impresionantă și trece prin muguri de mur (care au aromă de ulei presat de floarea soarelui), prin arhicunoscuta, de acuma, leurdă (bucuria mea), până la unele tipuri de scoarță de copac.
  4.     Ciupercile sunt și de iarnă, dar se găsesc mai greu și nu prea se pot consuma ca atare, adică luate și gătite; marea majoritate sunt lemnoase și necesită diverse tipuri de procesare, de la uscare la măcinare etc.
  5.     Apoi am înțeles că ar fi foarte economic să ne aprovizionăm în cât mai mare măsură din natură, iar faptul că faci treaba asta per pedes îți aduce un mare plus de sănătate.

 

Azi, după două săptămâni, după ce informația s-a mai sedimentat, mi-am dat seama că visul ăsta e unul frumos, dar că nu se potrivește ca stil de viață tuturor. Cu toate astea, mi-ar plăcea să am astfel de experiențe cât mai des posibil, iar weekendurile petrecute în natură căutând, pe deasupra, și de mâncare, mi se par geniale.

Înainte de toate trebuie să ne informăm, e important.

Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

 

Chef Horia Șimon

Foto: facebook Horia Șimon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie