Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Dacă nu mergem la restaurant, vine restaurantul la noi: food delivery [AUDIO]

Foto: KaiPilger /Pixabay

Cu permisiunea dumneavoastră, mi-am luat o scurtă pauză de câteva săptămâni. Bine, cu permisiunea dumneavoastră și cea a lui Dan, știe el care. Și, sincer să fiu, nu prea pot zice că m-am întors încărcat de povești noi sau că mi-am pregătit temele foarte bine- cred că nu s-a schimbat nimic de când eram la școală. Dar, totuși, zilele astea am început să observ noi situații delicate, care sub o formă sau alta se răsfrâng destul de tare asupra domeniului ăsta de unde-mi câștig și eu pâinea.

Felia de Cluj: Dacă nu mergem la restaurant, vine restaurantul la noi: food delivery [AUDIO]
Foto: Foto: KaiPilger /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 24 martie 2021, 06:00 / actualizat: 24 martie 2021, 7:33

Cu permisiunea dumneavoastră, mi-am luat o scurtă pauză de câteva săptămâni. Bine, cu permisiunea dumneavoastră și cea a lui Dan, știe el care. Și, sincer să fiu, nu prea pot zice că m-am întors încărcat de povești noi sau că mi-am pregătit temele foarte bine- cred că nu s-a schimbat nimic de când eram la școală. Dar, totuși, zilele astea am început să observ noi situații delicate, care sub o formă sau alta se răsfrâng destul de tare asupra domeniului ăsta de unde-mi câștig și eu pâinea.

După cum ziceam acum ceva vreme, chiar nu cred că o să intrăm în restaurante până cel mai devreme în toamnă, dar asta e altă poveste. Așa că, ne-au rămas terasele -asta când ne permite vremea- și delivery-ul. Bine, până aici toate bune și frumoase, doar că pentru a presta corect, eficient și earth friendly, un delivery care se respectă folosește metode cât mai ecologice pe toate nivelurile business-ului.

Uite așa, o mare parte din afacerile ce livrează mâncare fac treaba asta pe bicicletă, sau cu mijloace motorizate, dar pe motorizare electrică, mai pe românește, cu mașini, scootere sau biciclete electrice. Mai mult, folosesc ingrediente de foarte bună calitate, care nu întotdeauna sunt locale, lucru cu care, de obicei, nu sunt de acord, dar nah, când ai nevoie de un pește bun, de o papaya sau de un unt de cocos, e bine să-l iei pe cel mai bun și să-l iei de acolo de unde se face el cel mai bine. Lucru ăsta implică o rețea solidă și bine definită de achiziție, transport, depozitare și revânzare.

Toate astea le fac niște firme cu angajați, cu depozite, cu mașini, cu bani stocați în marfă și toate alea necesare bunului mers al unei afaceri. Apoi, mâncarea asta făcută trebuie pusă în niște caserole și, cine se respectă, folosește ambalaje biodegradabile. Ambalajele astea, de cele mai multe ori, sunt făcute din trestie de zahăr, ceva fibre de bambus și tot așa, adică din materiale ce sunt tocmai locale, adică de pe teritoriul nostru.

Toate astea, sau marea lor majoritate, așa cum ziceau în filmul ăla celebru – “american parts, russian parts, are all made in Taiwan” – sunt făcute în China, Taiwan sau alte țări din Asia, acolo unde forța de muncă este mai ieftină. Nu mă acuzați pe mine, ci mai degrabă Oculta Mondială.

Bun, până aici totul ok, doar că de pe la jumătatea lui februarie primim semnale tot mai solide că tot ceea ce vine din zona de producție, adică Asia, nu o să mai vină, sau o să vină foarte greu sau foarte scump. Asta a fost în februarie, în martie a devenit o certitudine, marfă pe stocuri, ioc, ambalaje bune, ioc și perspectiva ca ele să reapară și mai neagră. Așa că, nu ne mai rămâne decât să ne reinventăm pentru a nu-știu-câta-oară și să vedem cum o să putem să ne menținem standardele și cum o să putem face față așteptărilor clienților noștri, ai căror bani au din ce în ce mai mare greutate.

În zilele astea, supraviețuirea este cuvântul cheie, și este foarte important. Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

 

Chef, Horia Șimon

Foto: KaiPilger /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie