Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Despre ultimele tipuri de rețele alimentare alternative [AUDIO]

Bun, și acum câte puțin despre rețelele alimentare alternative, despre care am scris pe îndelete la vremea lor, dar pentru că a trecut mult timp, o să vă zic 2-3 lucruri despre ele. La scurt timp după ce industria alimentară a fost luată cu asalt și cucerită de marile companii, iar acestea au început să fabrice mâncarea în fabrică, nu în bucătării, cu unicul scop de a face bani, bani mulți, nu de a hrăni populația, au apărut timid și rețelele alimentare alternative.

Felia de Cluj: Despre ultimele tipuri de rețele alimentare alternative [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 10 februarie 2021, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2021, 9:04

De-a lungul timpului, acestea au avut diferite forme în funcție de vremuri și de contextul social. Aș aminti câteva dintre ele: piețele alimentare, sunt, cred, cea mai clasică formă a acestor rețele, apoi au apărut comunitățile sociale care susțineau un grup de producători, apoi au venit cutiile verzi și tot așa. Azi, pentru că avem atâtea unelte media la îndemână, s-a dezvoltat o nouă rețea: aceasta este un model finlandez și se numește REKO.

Cum funcționează REKO?

Este un model de retail și distribuție care oferă consumatorilor o cale de a comanda produsele direct de la producător, fără a fi nevoie de intermediari. Rețelele REKO operează prin intermediul Facebook, ca grupuri închise, în cadrul cărora se stabilesc detaliile cu privire la comenzi și livrări. Grupurile sunt administrate de voluntari, care nu percep comisioane pentru contribuția lor.

Organizarea livrării produselor locale se face direct de la fermier/ producător la consumator, folosind platforma Facebook pentru comenzi. Fermierii folosesc grupul pentru a anunța produsele disponibile, iar consumatorii plasează o comandă. Consumatorii, de regulă, ridică comanda și plătesc produsele la locul de întâlnire. Pentru că nu există o organizare/ organizație formală în spatele fiecărui grup, nu există costuri administrative.

Administratorii grupurilor de Facebook sunt voluntari, iar punctele de livrare sunt alese în mod strategic, astfel încât să nu existe costuri de chirie. Produsele livrate sunt locale, sezonale și nu necesită ambalare sau transport. Producătorii nu plătesc advertising-ul și costurile extra ale intermediarilor. De asemenea producătorii intră în contact direct cu consumatorii și au posibilitatea de a primi feedback imediat.

În cazul fermierilor se evită risipa, deoarece aceștia culeg doar ceea ce se comandă. Consumatorii pot să discute direct cu producătorii despre metodele de obținere a produselor. De cele mai multe ori, prin intermediul acestor rețele se vând produse care nu se găsesc în supermarketuri.

Așa că, dacă aveți Facebook, aveți o scuză mai puțin să nu mâncați sănătos și să nu ajutați comunitatea locală, lucru important.

Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.

 

Chef Horia Șimon

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

 

 

 

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie