Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Despre trenduri, în general, dar și în gastronomie

Pe plan personal, mai mult te ocupi de buget, de planificarea vacanțelor, eventual de zugrăvitul băii sau de cumpăratul de schiuri noi. Cam asta faci într-un an normal; în ani mai speciali, adică dacă ai de construit o casă, sau de cumpărat o mașină sau un apartament, cumva, eu cred că trebuie să fii mult mai atent și calculat.

Felia de Cluj: Despre trenduri, în general, dar și în gastronomie

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 ianuarie 2021, 12:38

Dar destul despre planul personal, hai să vedem ce e de făcut pe plan profesional. Un business sănătos își face planul de afaceri pe vreo 5 ani, tot ce e sub 5 ani nu e serios, părerea mea, dar mai ales a experților. Bun, doar că în ăstia 5 ani de planning mai apare o chestie numită micro-planificare. Aici e vorba despre niște update-uri ce trebuiesc făcute la fiecare început de an. Acestea se fac pe baza trendurilor din industria respectivă. Cei de la PANTONE, de exemplu, propun culoarea anului, iar anul ăsta oamenii ăia au zis că griul și galbenul sunt la modă, deci cam toți o să arătăm ca niște albinuțe puțin decolorate. În ospitalitate e la fel, adică una sau mai multe instituții dau tonul în anul respectiv la niște trenduri. De exemplu, de câțiva ani, trendul principal în industria ospitalității e trendul vegetarian. Adică de câțiva ani încoace consumul produselor vegetariene, vegane și raw vegane a crescut ca pondere atât în meniurile restaurantelor clasice, cât și în consumul de zi cu zi al cetățenilor. Mai mult, nișa aceasta a crescut în piața restaurantelor. Mai nou sunt din ce în ce mai multe restaurante ce se declară, chiar de la început, exclusiv vegetariene. Apoi sunt trenduri ce durează doar un an- anul acesta, de exemplu, se vorbește foarte mult de diverse tipuri de pesto, de roșcove, de alge kelp și de mult năut.

O fi bine, o fi rău? Nu știu ce să zic! Nu faptul că unii dau tonul mă deranjează pe mine, ce mă deranjează pe mine e că, în România, un trend nici nu bine apare, că în foarte scurt timp e consumat și epuizat, dar nu atât de repede în realitatea palpabilă, ci mai degrabă în cea virtuală. Aici mă refer la trendurile în gastronomie, pentru că în industria modei lucrurile s-au cam așezat destul de bine și de destul de mult timp. Asta mă duce cu gândul la mai multe zicale românești: Haina îl face pe om sau Nimeni nu vede ce ai în stomac. Ca să concluzionez, ce ține de ochiii lumii e mult mai important decât ce ține de sănătate și de stare de bine, naturală.
Cel mai dureros exemplu este cel al manifestului Noua bucătărie românească, manifest pornit de câțiva ani de o mână de oameni, bucătari, mai exact, din România, mulți cu experiență multă pe afară iar ceilalți mulți cu crâșme în țară, dar și cu multă pasiune. Lucrurile au început să meargă și în fiecare an s-a mai pus o piatră la fundația asta foarte importantă pentru economia și turismul țării… dar poate cel mai mare impact o să-l aibă asupra identității noastre. Cu toate acestea, nici nu s-a împământenit bine acest trend/concept, că deja o mare parte a mondenității gastronomice (există și așa ceva !!!) consideră că deja s-a consumat și că e numai normal să pornim spre alte orizonturi gastronomice, unele poleite cu pudră de foie gras și șofran iranian.
Eu, personal, i-aș mai da ceva timp, oricât, de fapt, pentru că vorbim de viitorul nostru ca țară și, chiar dacă nu ar fi așa de important, tot i-aș da vreo 2-3 ani, că așa e normal să ai răbdare și să lași să crească lucrurile organic. Așa că vă somez să aveți răbdare, e important!

Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

 

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie