Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Secretele unui eveniment de ținută reușit [AUDIO]

Foto: Engin_Akyurt/Pixabay

Dacă tot am deschis cutia Pandorei și am discutat despre organizare de evenimente, am zis să abordăm un subiect nou, dar totuși cumva apropiat celor despre care am discutat săptămâna trecută. Astfel de evenimente se organizează în grupuri mici de oaspeți, undeva între 6 persoane și până la maxim 30, sunt nișate și, de obicei, au un iz de exclusivism. Acum și exclusivismul este de mai multe feluri, la aceste evenimente nota exclusivă o dă partea gastronomică sau oeno-gastronomică, pentru că, unde este mâncare bună, nu poate lipsi vinul bun.

Felia de Cluj: Secretele unui eveniment de ținută reușit [AUDIO]
Foto: Foto: Engin_Akyurt/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 1 iulie 2020, 06:00 / actualizat: 1 iulie 2020, 16:24

Dacă tot am deschis cutia Pandorei și am discutat despre organizare de evenimente, am zis să abordăm un subiect nou, dar totuși cumva apropiat celor despre care am discutat săptămâna trecută. Astfel de evenimente se organizează în grupuri mici de oaspeți, undeva între 6 persoane și până la maxim 30, sunt nișate și, de obicei, au un iz de exclusivism. Acum și exclusivismul este de mai multe feluri, la aceste evenimente nota exclusivă o dă partea gastronomică sau oeno-gastronomică, pentru că, unde este mâncare bună, nu poate lipsi vinul bun.

Evenimentele astea poartă mai multe nume, depinde de situație, de concept dar și de inspirația celor de la marketing. Pe unele le găsești sub numele de pop-up, adică un restaurant, mai săltăreț, se decide să își surprindă oaspeții și organizează evenimente, de obicei cină, în diverse locuri, care mai de care mai pitorești. Totul, evident, sub brandul și păstrând linia conceptuală a restaurantului. Doar că se mizează pe o experiență inedită sub aceeași baghetă.

Apoi le mai găsim sub numele de Four sau Six hands dinner, adică, pe românește, 2 sau 3 bucătari, de obicei destul de cunoscuți, se adună, și ei dar și talentul lor gastronomic, pentru a oferi o experiență senzorială, total inedită, posibililor oaspeți. Zic posibili, pentru că, de obicei, eventurile astea nu costă puțin, în consecință, e destul de greu să vinzi toate locurile. De aceea e important să angrenezi în event bucătari cunoscuți, vinuri bune și diverse alte tipuri de produse care, în limbaj de marketing, se numesc produse-cârlig. Ce înseamnă asta? Păi mai trebuie să condimentezi evenimentul cu ceva, și aici nu mă refer la curcuma și turmeric. Mă refer la diverse activități outdoor sau nu care pot completa experiența, iar acestea pot fi: trasee offroad, trasee de călărie, ateliere de olărit, de pictură etc.

Dar poate cel mai important este ambientul, sau locația în care se desfășoară evenimentul. Acestea pot fi inedite, adică cine în sere, în șură, în curți de castele părăsite sau în zone pitorești în natură, cum ar fi câmpuri de flori, luminișuri în păduri, livezi etc.

Întrebarea mare este de ce să faci așa ceva? Tu, ca chef, sau tu, ca restaurant. În primul rând pentru că dorești să faci ceva inedit, ceva rupt din cotidianul tău. Apoi e problema statementului, adică atunci când vrei să-ți manifești sau să-ți reiterezi convingerile – gastronomice, în cazul de față. Adică un eveniment farm to table este menit să evidențieze legătura dintre restaurant și proveniența materiei prime. Dacă vinzi o imagine sănătoasă, dar cumperi materia primă de la un mare retailer, nu faci altceva decât să înșeli așteptările oaspeților tăi, iar dacă te aprovizionezi de la mici producători sau ferme, e o metodă bună să te promovezi și să-ți câștigi un loc mai bun în piață.

Dincolo de orice motiv, vizibil și invizibil, astfel de evenimente sunt un lucru pozitiv, atât pentru industrie, cât și pentru oaspeții care-și doresc experiențe diferite. Diversitatea întotdeauna generează sentimente pozitive, iar cine nu vrea să iasă din carapacea lui, e bine-venit să rămână acolo unde vrea el, în zona lui de confort, pentru că noi, ceilalți, știm că viața adevărată începe dincolo de zona de confort, chiar și dacă vorbim numai de experiențe gastronomice.

Ieșiți din zona de confort, e important!

 

Chef Horia Șimon

Foto: Engin_Akyurt/Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie