Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Despre COVID -19 [AUDIO]

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Azi trebuia să vorbim despre cafea. Cafea de specialitate, cafea de origine și nu numai. Dar pentru că trăim vremuri inedite, era numai firesc să ne oprim și noi din cotidianul nostru, așa cum s-a oprit, de fapt, toată planeta.

Felia de Cluj: Despre COVID -19 [AUDIO]
Foto: Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 martie 2020, 06:00 / actualizat: 18 martie 2020, 11:23

Azi trebuia să vorbim despre cafea. Cafea de specialitate, cafea de origine și nu numai. Dar pentru că trăim vremuri inedite, era numai firesc să ne oprim și noi din cotidianul nostru, așa cum s-a oprit, de fapt, toată planeta.

Da, s-a oprit planeta! Ăsta ar trebui să fie headline-ul. S-a oprit planeta din cauza unui virus, unor micro-organisme ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. De aici putem concluziona că există anumite lucruri, chiar dacă noi nu le percepem direct prin simțurile noastre, iar acesta poate fi un argument bun și pentru cei ultra-religioși. Dumnezeu există, dar nu este palpabil și, cu siguranță, nu-l putem simți prin perceptorii noștri clasici, ar zice ei. Specialiștii ar spune același lucru despre viruși, în orice caz și, de oricare parte a dezbaterii te afli, un lucru este cert: cu sau fără credință în suflet trebuie să te speli pe mâini și să urmezi cu sfințenie indicațiile specialiștilor și, mai ales, ale autorităților.

Da, planeta s-a oprit! Dar eu cred cu tărie că nu s-a oprit din cauza COVID -19, ci mai degrabă din cauză indolenței noastre. Din cauza comodității noastre care, de ceva vreme încoace, cochetează cu nesimțirea și inconștiența. Oare cum am crezut că o planetă întreagă poate să se susțină generând mâncare și produse doar dintr-un singr loc sau maxim din 2-3? Oare cum am ajuns să fim convinși că o țară precum China poate să susțină toate mofturile noastre consumeriste și că noi, nefăcând nimic concret, vom evolua, ca specie, într-o direcție bună?
Oare în ce moment al acestei evoluții smintite ne-am lăsat convinși că e mai bine și comod pentru noi să nu fim sustenabili și cât se poate de autosuficienți? Cine oare ne-a lămurit, cu frumosul, evident, că e mai bine să fii dependent de o singură sursă de hrană, decât să fi independent și să-ți produci tu singur hrana, sau măcar o parte din ea, ca individ și ca popor?
Oare cum am crezut că, părăsindu-ne vatra satului și pământurile care ne-au hrănit atâtea sute și mii de ani, vom reuși și vom evolua ca indivizi și societate în niște conglomerate greu respirabile și aproape insuportabil de locuit? Ca viermii în rană, ar fi spus bunicul.

Planeta s-a oprit! Iar pentru noi, ca indivizi și națiune, cred că e timpul reset-ului, e timpul unei profunde regândiri și reorganizări a modului nostru de gândire și, implicit, a modului nostru de viață.

Ce poți face ca individ:

1. Nu mai risipi mâncarea plătită cu bani grei, câștigați cu ore și zile grele de muncă. Ore și zile pe care le-ai putea contabiliza făcând lucruri pentru tine și familia ta.

2. Nu mai cumpăra toate prostiile ieftine din lume. Un înțelept spunea că e prea sărac să cumpere lucruri ieftine.

3. Dacă ți-au rămas zilele alea libere de care-ți spuneam mai sus, apuca-te și cultivă-ți o grădină, la tine la țară sau în fața blocului. Acum chiar nu mai e momentul să plantăm toporași și gladiole.

4. Dacă ai o casă la țară, găsește-ți mai mult timp să stai pe-acolo, pentru grădină, pentru aer, pentru liniște și pentru reconectarea la natură. Dacă începe să-ți placă, poate mai cumperi și vreo 2-3 găini și apoi, să vezi fericire!

5. Învață să ai deprinderi practice, poate te apuci de bricolaje sau de gătit. Îți garantez eu că viața ta va fi mai frumoasă.

Ce pot face administrațiile locale:

1. Să revitalizeze și/sau să subvenționeze orice piață și demers ce ține de lanțul scurt de aprovizionare.

2. Să dezvolte un proiect local de grădini urbane. Sunt atât de multe locouri moarte în oraș, de la acoperișuri de blocuri, maluri de râuri dar, mai ales, spațiile verzi din jurul blocurilor.

3. Să înceapă să înțeleagă importanța sustenabilității alimentare și să o ridice la același nivel de importanță precum sustenabilitatea economică. Degeaba ai bani dacă nu ai ce cumpăra cu ei și nu prea poți respira aerul.

4. Poate cel mai important lucru, cel de care se leagă toate celelalte enumerate mai sus: studierea și aplicarea unui proiect de sustenabilitate alimentară în regim de urgență.
Dacă din oricare motiv, în cadrul primăriilor È™i prefecturilor, nu se găsesc astfel de profesioniÈ™ti, autoritățile au obligaÈ›ia să lanseze un apel către societatea civilă pentru a găsi susÈ›inere, dar ,mai ales, know – how în vederea rezolvării acestor probleme.

În zilele acestea cel mai important este să nu vă panicați, să reușiți să respectați normele sanitare și să nu încălcați prevederile legale. Este foarte important.

Eu sunt Horia Simon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: ReÈ›ete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete È™i sos de roÈ™ii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: ReÈ›ete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete È™i sos de roÈ™ii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: ReÈ›ete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete È™i sos de roÈ™ii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie