Ascultă Radio România Cluj Live

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon

chef Horea Simon

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon
Foto: chef Horea Simon

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 8 iunie 2019, 10:12

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

Dan Izvoreanu: Ai gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Cum a fost experienţa aceasta pentru tine?

Horea Şimon: Când îţi faci treaba nu-ţi dai seama, dar e un stres foarte mare. Am stat vreo 2 săptămâni până să trecem prin toate filtrele SPP-ului, SRI-ului, DSP-ului, DSV-ului. Nu mai prea simţi vibraţia, pentru că eşti cu alte chestii pe cap. Dar spre finalul evenimentului, când trebuia să-i povestim meniul, era foarte încântat Părintele de desert. Atunci am avut un moment mai delicat, dar până la urmă nu am intrat şi am transmis detaliile meniului unor măicuţe, pentru că ele serveau. Se pregătea mâncarea într-o încăpere şi separat se făcea servirea de către o măicuţă, sub supravegherea unor colegi de-ai noştri: Septimiu Crişan şi Călin Ioanicioiu la partea de servire, iar Alin Jaşcău şi cu mine am fost la partea de mâncare. Am făcut asta cu cei de la Bon Marriage Blaj. Aşa am reuşit să facem toată treaba, fiind o echipă extrem de mare.

Dan Izvoreanu: Ce le-aţi gătit?

Horia Şimon: Spre deosebire de ceilalţi din cealaltă parte a ţării, în care practic se sifonase meniul la Iaşi cu câteva zile înainte, în care erau tot felul de lucruri mediteraneene, noi ne-am păstrat linia şi crezul nostru de a servi mâncare locală şi sezonală. Şi atunci am folosit un păstrăv afumat cu un fel de salată cu sfeclă marinată, tarhon şi o spumă din brânza noastră de la Ţaga, care e unică din punctul meu de vedere; şi atunci aş fi preferat să o pun pe aceea în farfuria unui străin decât să-i pun parmezan, care se găseşte oriunde. Apoi erau mai multe variante: am propus mai multe meniuri şi ei au propus un mix din chestia asta. Au ales până la urmă un pui, pentru că a trebuit să păstrăm mâncarea caldă pentru o oră şi ceva. Şi atunci un peşte gătit dinainte, ori o vită gătită dinainte şi-ar fi pierdut din proprietăţi, s-ar fi degradat. Am gătit un piept de cocoş pitic cu piure de morcovi, pentru că iarăşi, trebuia să facem o garnitură care nu se oxidează, nu devine perisabilă, nu se răceşte repede, deci am avut şi alţi factori pe care trebuia să-i luăm în considerare. Un piure de morcovi cu ghimbir şi un sos de merişoare (aşa, mai forestier, ar fi termenul franţuzesc).

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Sună delicios! Le-a plăcut mâncarea?

Horia Şimon: În legătură cu asta, să-ţi spun două secrete: în primul rând, să-l faci pe om să te aştepte cu mâncarea, să fie flămând, iar în al doilea rând să nu umpli farfuria, că atunci sigur se întoarce goală! Desertul l-a impresionat, care era o banală prăjitură de mălai dulce, cum făceau şi mamele şi bunicile noastre. Sigur, aranjată puţin mai altfel. Au mâncat tot.

Dan Izvoreanu: Sunt curios să aflu dacă l-ai cunoscut personal pe papa Francisc.

Horia Şimon: Nu ştiu cum sunt protocoalele în altă parte, dar noi, când a sosit suita, am aşteptat cu toţii afară. Au trecut pe lângă noi, ne-au salutat, chiar am primit şi un suvenir. A fost cumva anormal de normal. Nu ca la noi, unde dacă cineva face un CD care se vinde în 3 judeţe, nu mai coboară din maşină fără covorul roşu! Din câte am citit şi noi, dânsul e cam cel mai simplu şi mai cu picioarele pe pământ dintre ultimii papi.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid
Reportaje miercuri, 4 iunie 2025, 10:48

“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid

“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid Sub dealurile din Praid, situaţia minei de...

“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid
Prieteni de-o viață, colegi pe podium
Reportaje luni, 2 iunie 2025, 13:54

Prieteni de-o viață, colegi pe podium

Ciprian și Diego sunt o echipă de campioni mondiali. Locul întâi la cel mai dificil concurs de dresaj canin din lume, mondioring. Sunt clujeni,...

Prieteni de-o viață, colegi pe podium
Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare
Reportaje duminică, 25 mai 2025, 12:01

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare În inima Munților Apuseni, ascunsă de ochii grăbiți ai turiștilor de...

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare
U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”
Reportaje miercuri, 21 mai 2025, 12:10

U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”

După 53 de ani, Universitatea Cluj revine în cupele europene, performanță reușită în urma unui sezon în care s-a și aflat timp de 18 etape...

U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”
Reportaje miercuri, 14 mai 2025, 11:17

Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut

Cum vă mai simțiți? Pentru că luna mai este luna conștientizării sănătății mintale, deci un prilej bun să ne amintim să ne gândim și la...

Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut
Reportaje marți, 13 mai 2025, 12:18

Belgica aduce la Cluj ”Visul primei nopți polare”

În vara anului 1897, în portul Anvers din Belgia, câțiva oameni se îmbarcau pentru o călătorie spre Antarctica. Acestora li se alătura...

Belgica aduce la Cluj ”Visul primei nopți polare”
Reportaje miercuri, 7 mai 2025, 16:07

Tradiţii, izolare digitală şi aşteptări: Conclavul cardinalilor începe la Vatican

Miercuri, 7 mai, la Vatican se deschide Conclavul cardinalilor, unul dintre cele mai vechi și mai încărcate de simbolism procese electorale din...

Tradiţii, izolare digitală şi aşteptări: Conclavul cardinalilor începe la Vatican
Reportaje vineri, 2 mai 2025, 06:00

Căpușele de oraș, o problemǎ tot mai frecventǎ

Căpușele de oraș au devenit o problemă tot mai apăsătoare pentru locuitorii urbelor. Nu este vorba doar despre speciile periculoase, ci despre...

Căpușele de oraș, o problemǎ tot mai frecventǎ