Ascultă Radio România Cluj Live

Ce se mai întâmplă cu Parcul feroviarilor

Parcul feroviarilor din Cluj-Napoca va fi în sfârşit reabilitat şi modernizat, în aşa fel încât clujenilor să le facă plăcere să se plimbe pe aici.

tren parcul feroviarilor
Foto: Ce se mai întâmplă cu Parcul feroviarilor

Articol editat de miclaus, 12 iulie 2017, 06:00 / actualizat: 12 iulie 2017, 11:06

Până la sfârşitul acestei veri, primăria va încheia un parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor, în baza căruia va fi lansat un concurs de idei, care va stabili toate funcţiunile pe care le va avea acest parc.
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, spune că orice soluţie e binevenită, cu excepţia proiectelor care vizează construcţia de case sau blocuri:

Până la sfârşitul lunii august va fi încheiat un parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor, după care se va lansa tema de proiectare şi concursul de soluţii. În urma concursului de soluţii vom şti cum va arăta Parcul feroviarilor. Acolo, cu siguranţă, nu vor fi construite blocuri sau case, ci va fi un teren cu destinaţia de parc, unde să fie integrate cât mai multe activităţi în aer liber, unde pot să se bucure toţi cetăţenii municipiului Cluj-Napoca. (Dan Tarcea)

Parcul feroviarilor a fost mult timp lăsat în paragină, deoarece vechiul proprietar, Ministerul transporturilor, nu a investit în igienizarea lui. Odată trecut în administrarea municipalităţii, zona urmează să redevină atractivă pentru clujeni.

 

 

Vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor Cluj, Daniela Maier, crede că cei care se vor înscrie la concursul de soluţii pentru refacerea parcului trebuie să ţină cont şi de ceea ce a fost cândva în această zonă:

Cei care vor face intervenţii în acest parc vor trebui să ţină cont nu doar de ceea ce ne imaginăm despre un parc şi anume, zone de relaxare, sport, recreere, plimbare, care sunt o oportunitate pentru zona în care ne aflăm. Dincolo de asta, trebuie luată în calcul poziţia lui în oraş: atât de aproape de gară, atât de aproape de zona industrială abandonată. Poate că şi faptul că a fost abandonat de atâta timp ne ajută să gândim funcţiunile lui, bazându-ne pe nişte amintiri care ne sunt foarte dragi. Mulţi mai ţinem minte patinoarul de pe vremuri, trenuleţul, plimbările cu bunicii şi poate că aceste amintiri ne vor ajuta să creem nişte zone care să fie foarte îndrăgite de comunitate. (Daniela Maier)

Municipalitatea a solicitat acest parc de mai bine de trei ani, dar abia în această vară a fost adoptată horârea de guvern prin care terenul i-a fost trecut în administrare. Viceprimarul Dan Tarcea spune că aici s-au şi făcut primele intervenţii, în aşa fel încât cei care doresc să intre în parc să nu trebuiască să aştepte până la refacerea întregii zone:

În acest moment se face partea de igienizare a parcului şi partea de toaletare, fără a afecta niciun fel de arbore care este în momentul de faţă în Parcul feroviarilor. Acolo avem o suprafaţă de 5,4 hectare. În perioada următoare vom repune în funcţiune şi iluminatul public pe aleea principală. (Dan Tarcea)

A doua ca suprafaţă din Cluj-Napoca, după Parcul Central, această zonă verde are totuşi specificitatea sa. Iar arhitectul Daniela Maier consideră că cei care se vor înscrie la concursul de soluţii trebuie să ţină seama de acest lucru:

În contextul actual este foarte bine ca, în momentul în care se fac aceste intervenţii, să se ţină cont şi de locuitorii zonei. Pe categorii de vârste şi interese, în aşa fel încât acest parc să fie asumat de către ei, îngrijit şi apreciat. (Daniela Maier)

La Parcul Feroviarilor, lucrările efective de reabilitare şi modernizare vor începe abia la sfârşitul anului 2018 sau chiar în 2019. Până atunci, spune Dan Tarcea, vor fi realizate licitaţiile necesare, se vor obţine autorizaţiile de construcţie, iar câştigătorul concursului de soluţii va avea timp să realizeze proiectul în baza căruia va fi refăcută această zonă verde:

Cred că până la sfârşitul acestui an vom avea un câştigător la concursul de soluţii. După aceea, urmează să fie obţinută autorizaţia de construire şi, după aceea, licitaţia pentru punerea în practică a concursului de soluţii. (Dan Tarcea)

 

Mihai Miclăuş

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?
Social joi, 25 aprilie 2024, 10:22

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?

Despre ce este vorba? Pornită de la o simplă aplicație, Be my Eyes a ajuns o comunitate globală de persoane nevăzătoare și voluntari care...

Vrei să îmi împrumuți puțin ochii tăi?
Rozătoare moarte și mizerie la un supermarket din Nojorid! [FOTO]
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 16:30

Rozătoare moarte și mizerie la un supermarket din Nojorid! [FOTO]

Un magazin Carrefour din Nojorid a fost amendat și închis de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor. La un control...

Rozătoare moarte și mizerie la un supermarket din Nojorid! [FOTO]
Utilaje agricole arse într-un incendiu
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 15:10

Utilaje agricole arse într-un incendiu

Două echipaje de stingere și un echipaj de pompieri paramedici din cadrul Stației de Pompieri Săcueni au intervenit pentru stingerea focului de...

Utilaje agricole arse într-un incendiu
Turistă britanică atacată de urs
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 10:36

Turistă britanică atacată de urs

Femeia, o scoțiană în vârstă de 72 de ani, se afla cu mașina pe Transfăgărășan, când în fața mașinii au apărut doi urși.   În...

Turistă britanică atacată de urs
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 08:23

”Oradea donează o pâine”

Este vorba de Piața Rogerius, Piața Decebal, Oradea Plaza, Bisericuța Nufărul și cartierul Ioșia (stația de autobus-blocul Pensionarilor)...

”Oradea donează o pâine”
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 08:15

Cresc tarifele de salubritate în Oradea

Din luna mai 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to...

Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Social marți, 23 aprilie 2024, 08:34

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe

Peste 1 milion de români îşi serbează onomastica. Cine a fost Sfântul Gheorghe: Marele Mucenic Gheorghe a fost ofițer de rang înalt în armata...

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe
Social luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei