Animal de companie: Statistici legate de animalele de companie
Pentru azi m-am gândit să vă prezint câteva date statistice legată de animalele de companie, la nivel global. Dacă tot vorbim despre această categorie de animale, cu care ne împărţim viaţa, cred că este bine să ştim cum se raportează acestea la societatea noastră.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 decembrie 2017, 11:47
Ei bine, conform unui ghid australian destul de recent, România are o populaţie de 4.100.000 câini, situându-se astfel pe locul 17 le nivel mondial ca mărime a populaţiei.
Pe locul întâi se află Statele Unite ale Americii cu aproape 70 de milioane de câini.
Ţările din Europa cu cea mai mare populaţie de câini este Marea Britanie, cu 9 milioane de căţei, fiind urmată de Franţa, Polonia şi Italia cu puţin peste 7 milioane.
Conform aceleiaşi surse, România se află pe locul 12 la nivel mondial ca populaţie de pisici cu aproape 4 milioane. Pe locul întâi este şi aici SUA cu 74 de milioane, urmată de China, Rusia şi Brazilia. Ţara din Europa cu ce cea mai mare populaţie de pisici, 11 milioane jumătate este Franţa.
Suntem pe locul 20 la numărul de păsări de apartament, considerate animale de companie, cu o populaţie de 264 de mii. Pe locul întâi este Brazilia cu peste 190 de milioane urmată de Italia cu 13 milioane. Şi când vine vorba de peşti, intrăm în top 20, chiar pe locul 16 cu puţin sub 100 de mii de peşti de acvariu. Pe locul întâi fiind situate SUA cu o populaţie de aproape 58 de milioane urmată de Franţa cu puţin peste 37 de milioane de peşti.
Conform unui raport al Asociaţiei de producători de mâncare pentru animale de companie din Marea Britanie, în 2017 numărul de animale de companie din regat este de 54 de milioane, asta în timp ce populaţia Marii Britanii este de 66 de milioane. Acest număr este în scădere faţă de anii trecuţi, când în 2013 au fost numărate 71 de milioane de animale de companie. Tot la englezi, după peşti, cele mai comune animale de companie sunt câinii, urmaţi de pisici, iepuri, păsări de apartament şi reptile.
Alte date interesante ne arată că americanii cheltuie peste 50 de milioane de dolari pe an pentru animalele de companie. 36% din aceştia recunosc că îi oferă câinelui un cadou de ziua lui, 27% şi-au dus prietenul animal la o şedinţă foto profesională şi peste jumate din ei au zis că vorbesc cu animalul. Tot în SUA sunt peste o jumătate de milion de şerpi ca animale de companie.
E bine de ştiut că România, are cel mai echilibrat număr de câini şi pisici la nivel mondial, 45% dintre gopodarii având fie un câine fie o pisică. Un studiu din 2014, realizat de GFK arată că 5 din 10 gospodării din România achiziţionează mâncare specializată pentru animale de companie. Totuşi, comparativ cu alte ţări europene, numărul proprietarilor de animale de companie care cumpără mâncare specializată este încă mic. Numai în Cehia, 8 din 10 deţinători de animale de companie cumpără astfel de mâncare specializată.
Norvegienii cheltuie cel mai mult când vine vorba de hrană pentru câini şi anume 629 de dolari pe an, în timp ce vietnamezii sunt pe ultimul loc. Noua Zeelandă este ţara cu cele mai multe gospodării, 68%, care raportează că au un animal de companie.
Conform APPA (American Pet Products Association) în SUA, în 2016 34% din câini au fost cumpăraţi de la crescători iar 23% au fost adoptaţi de la un adăpost. Tot în SUA 47% dintre câini şi 42% dintre pisici sunt abandonate datorită problemelor de comportament. Astfel, cele mai comune probleme invocate de oameni pentru abandonarea animalelor sunt: comportament problematic, comportament agresiv, animalele au crescut prea mari sau diverse probleme de sănătate cu care se confruntă oamenii. Cel mai trist este că aceste probleme pot să fie evitate printr-un management corespunzător.
Atât pentru azi, sper ca informaţiile oferite să vă ajute să vă faceţi o perere mai de ansamblu când vine vorba de animalele de companie la nivel global. Până data viitoare eu vă doresc animale cât mai fericite!