Ascultă Radio România Cluj Live

Premieră juridică: doi avocați orădeni au dovedit în instanță că animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil

Animalele nasc în noi sentimente imposibil de explicat în cuvinte. Celor ce n-au iubit vreodată o ființă necuvântătoare le este imposibil să înțeleagă această dragoste. Cei care însă iubesc un animal spun însă că, alături de copii, animalele de companie sunt singurele creaturi capabile să ofere iubire pură. Este și cazul unei doamne din Oradea care își iubește atât de mult animalul de companie, încât la divorț acesta a cerut să-i fie încredințat, nu însă ca un bun, ci ca o ființă.

Premieră juridică: doi avocați orădeni au dovedit în instanță că animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 mai 2023, 16:58

Instituția partajului din perspectiva animalelor de companie reprezintă încă o problemă controversată în țara noastră (și nu numai), ivită de regulă în timpul divorțului. Avocații orădeni Cristian Rusu și Claudia Romocea, cei care au reprezentat-o pe femeie în dosar, susțin că este necesară actualizarea legislativă, în sensul schimbării percepției asupra animalelor de companie. Rusu și Romocea consideră că animalele de companie nu pot fi privite, în continuare ce pe niște obiecte neînsuflețite, partajabile precum un simplu bun.

În opinia avocaților orădeni, divorțul care implică și animale de companie poate fi unul complex, cu multe provocări, pentru că fiecare dintre părți își dorește să obțină custodia totală asupra animalului de companie.

În fapt, este vorba de puternice emoții implicate în relația dintre stăpâni și animale, acesta oferindu-le un tratament similar unui membru de familie.

Premieră juridică

Un astfel de caz a fost, recent, pe rolul cabinetului avocatului Cristian Rusu. Cauza a avut ca obiect partaj judiciar, în care, printre bunurile partajabile se regăsea și o ființă vie – un cățel. În fața magistraților de la Judecătoria Chișineu Criș, avocații Cristian Rusu și Claudia Romocea au reușit să demonstreze că animalul de companie nu este un bun supus partajului, ci de o ființă a cărei încredințare și supraveghere trebuie stabilită în condiții asemănătoare celor ale copiilor proveniți din căsătorie sau din adopție. Ei au stabilit astfel, o premieră juridică nu doar națională, ci și europeană.

Echipa de avocați Rusu

Schimbarea aceasta de percepție în relația om – animal a determinat – zice avocatul Cristian Rusu, schimbarea legislației mai multor state în privința animalelor de companie la divorț, în sensul privirii acestora ca membrii ai familiei și nu ca obiecte.

Legislația a fost modificată în Alaska, New York și California. Totodată, în unele state astfel de propuneri legislative sunt în curs de implementare.

Spania, mai exemplifică Rusu, este țara în care, de anul trecut, animalele de companie nu mai sunt privite ca obiecte, ci ca „ființe vii sensibile” în procesele de partaj.

Astfel, judecătorii vor analiza interesul și bunăstarea animalului, și urmează să stabilească și custodia (exclusivă sau alternativă), program de vizită, responsabilități și îngrijire.

Cu toate că în mod vădit nu putem omite însușirea de «ființă» în cazul unei vietăți, totuși pe plan național, sub aspect juridic, situația acesteia, în cazul unui partaj, nu este diferită de cea a unui scaun, a unei mașini ș.a. Și nu doar pe plan național. Exceptând câteva hotărâri izolate din Franța și Spania, jursdicțiile europene nu recunosc animalului de companie un statut diferit de al oricărui alt… bun mobil. În acest fel, hotărârea obținută de cabientul nostru nu este doar o premieră în România, ci și pentru jurisprudența europeană, în afara celor două state sus amintite (și nici acolo cu titlu unitar) nu s-au mai pronunțat soluții judiciare de asemenea factură, a spus avocatul Cristian Rusu.

Astfel, judecătorii de la Chișineu Criș au preluat în integralitate susținerile avocaților orădeni și au dispus să încredințeze animalul de companie reclamantei.

Sub aspect sentimental (…), cățelul (…) joacă un rol important în menținerea unui echilibru și a unui suport sentimental în ceea ce o privește pe reclamantă. Aceasta este persoana care se ocupă de îngrijirea acestuia, de hrana lui, de plimbările și de toată atenția cuvenită. (…) Sub aspect juridic, (…) asupra clarificării problemei împărțirii drepturilor animelor de companie, jurisprudența internațională este neuniformă, unele instanțe socotind că ea trebuie analizată în cadrul partajului ale soților, altele că se pune în discuție atribuirea custodiei asupra unei ființe vii, aflate într-o puternică relație de afecțiune cu părțile din dosar.(…) Pentru aceste motive (…) dispune încredințarea câinelui (…) reclamantei, se arată în decizia instanței.

Potrivit lui Cristian Rusu, în România, până la cauza aceasta, jurisprudența pe aceasta temă lipsea cu desăvârșire.

Sperăm că pentru viitor chestiunea să se echilibreze. Discuția care se pune este între a alege calificarea acestor relații între părțile din dosar (soții aflați în divorț) și animalul lor de companie. Adică, dacă între aceștia se nasc relații personale și drepturi personale (ca cele de îngrijire/custodie) sau drepturi patrimoniale (adică drepturi de proprietate/alte dezmembrăminte ale propietății), a explicat avocatul.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Zeci de infractori prinși cu ajutorul aplicației E-DAC
Justiţie sâmbătă, 6 aprilie 2024, 13:28

Zeci de infractori prinși cu ajutorul aplicației E-DAC

Astfel, au fost identificate zeci de persoane date în urmărire națională sau europeană sau declarate dispărute, persoane pe numele cărora erau...

Zeci de infractori prinși cu ajutorul aplicației E-DAC
Cazul Cătălin Cherecheș continuă!
Justiţie vineri, 5 aprilie 2024, 17:26

Cazul Cătălin Cherecheș continuă!

Declarația a fost făcută de avocatul acestuia, Răzvan Doseanu. El a mai spus că magistraţii clujeni se vor pronunţa în 18 aprilie.   Vă...

Cazul Cătălin Cherecheș continuă!
Droguri pentru minori la Ocna Mureș
Justiţie vineri, 5 aprilie 2024, 10:59

Droguri pentru minori la Ocna Mureș

Printre clienţii acestora, în număr de câteva zeci, se numără şi minori din zonă, potrivit unui comunicat transmis, vineri, 5 aprilie, de...

Droguri pentru minori la Ocna Mureș
Aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu
Justiţie joi, 4 aprilie 2024, 11:43

Aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu

Dacă se va obține încuviințarea, procurorul de caz poate dispune începerea urmăririi penale.   În afară de fostul președinte, alte 12...

Aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu
Justiţie duminică, 31 martie 2024, 16:37

Polițiștii au descoperit cantități însemnate de droguri în ultimele două săptămâni

Într-o astfel de acțiune, un bărbat de 35 de ani a fost arestat preventiv vineri pentru trafic de droguri, iar pentru alți doi suspecți, dintre...

Polițiștii au descoperit cantități însemnate de droguri în ultimele două săptămâni
Justiţie duminică, 31 martie 2024, 15:49

Șofer sub influența alcoolului, reținut după ce a intrat cu mașina într-un bar

În urma testării acestuia a rezultat o alcoolemie de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferul a fost reţinut pentru 24 de ore.  ...

Șofer sub influența alcoolului, reținut după ce a intrat cu mașina într-un bar
Justiţie joi, 28 martie 2024, 15:31

Patru arestați pentru trafic de droguri

Astfel, acestea au fost prinse succesiv în flagrant delict, în municipiul Cluj-Napoca, în timp ce ar fi efectuat operațiuni cu substanțe...

Patru arestați pentru trafic de droguri
Justiţie miercuri, 27 martie 2024, 11:15

Cătălin Cherecheș a dat România în judecată la CEDO

Anunţul vine în contextul în care Cherecheş a introdus pe rolul Curţii de Apel Cluj o contestaţie în anulare împotriva deciziei de...

Cătălin Cherecheș a dat România în judecată la CEDO