Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj – Despre piureul de castane [AUDIO]

Foto: facebook Chef Horia Simon

Azi, după ce termin textul ăsta, dau o fugă până la mall, unde în parcare am întâlnire cu un mic producător local din Baia Mare. Ce-mi trebuie mie tocmai de la Baia Mare? Pireu de castane, nu piure, ci pireu, așa-i zicem noi la Baia Mare, așa cum zicem ”cafia” cu ”i” și ”presou” în loc de expresor. Nu știu despre astea ultimele dacă e bine cum le pronunțăm, dar despre pireul de castane știu sigur că zicem bine, doar la noi e patria lui, cum să nu știm noi care-i piure și care-i pireu?

Felia de Cluj – Despre piureul de castane [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Chef Horia Simon

Articol de cristina.rusu, 27 ianuarie 2022, 18:03

Azi, după ce termin textul ăsta, dau o fugă până la mall, unde în parcare am întâlnire cu un mic producător local din Baia Mare. Ce-mi trebuie mie tocmai de la Baia Mare? Pireu de castane, nu piure, ci pireu, așa-i zicem noi la Baia Mare, așa cum zicem ”cafia” cu ”i” și ”presou” în loc de expresor. Nu știu despre astea ultimele dacă e bine cum le pronunțăm, dar despre pireul de castane știu sigur că zicem bine, doar la noi e patria lui, cum să nu știm noi care-i piure și care-i pireu?

În fine, de când e lumea, mai bine zis de când mă știu eu, pireul de castane era o delicatesă, se făcea rost numai pe sub mână și tot timpul la schimb cu alte trufandale de sezon: BT-uri sau ”cafia” Amigo, dacă vorbim de era ceaușistă, banane și pulpe de pui importate din Ungaria, dacă vorbim de perioada fix de după revoluție. Apoi, cumva a cam dispărut și făcutul de pireu, cel mai probabil s-a dus meșteșugul odată cu bătrânii care știau să-l facă. Vreo 10 ani am tot încercat și am cumpărat unele de prin comerț, dar au fost rateu mare de tot. Cea mai mare blasfemie pentru mațul fin al băimăreanului a fost piureul de castane congelat în pachet ca de unt. Mai mare mârșăvenie gastronomică nici că s-a putut.

Apoi, odată cu resuscitarea ideii de manufactură și mic producător, au mai apărut câțiva care făceau acasă după rețete de pe la bunii și străbunii lor, așa că am tot încercat, unele bune, unele așa și-așa. Zilele astea l-am găsit pe feciorul ăsta de care îs tare curios, toată lumea îi laudă produsul, dar nu știu câți dintre aceștia au mâncat pireu ca pe vremea lui Ceașcă. Pireu de ăla de-l ținea tata într-un dulap în partea de sus unde nu puteam ajunge și ne dădea maxim unul pe săptămână, chiar dacă era plin dulapul.

Problema, mai nou, e că se îmbolnăviseră castanii și nu prea mai făceau castane, așa că lipsa materiei prime putea fi un impediment în păstrarea meșteșugului viu. Acum cîțiva ani am trecut pe acasă fix de sărbătoarea castanelor și toate castanele erau importate din Italia, lucru care m-a evervat la culme, apoi mi-am adus aminte că, din câte știm noi din povești, castanii noștri așa au ajuns pe dealurile din Maramu’, via Italia. Mă rog, via Imperiul Roman, cică era un drum roman prin zonă și cel mai probabil și-o fi deșertat din greșeală un pretorian desaga cu de-ale gurii pe cărările alea neumblate și printre lagane (foi vechi de paste făinoase), garum (condiment important în gastronomia antică) or fi fost și câteva castane din peninsulă. Așa ne-am pricopsit noi, dacii liberi, cu castanele astea, apoi mai târziu noi băimărenii cu pireul de castane.

Păstrați-vă cutumele gastronomice, e important!

 

Chef Horia Simon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie
Felia de Cluj miercuri, 11 august 2021, 12:00

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]

Chef Horia Șimon ne vorbește despre bucătăria din sudul Italiei, de care se bucură din plin, deoarece se află în vacanță la Bari. I-a...

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]