Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Este povestea unei balade irlandeze, ce străbate veacuri și continente, schimbându-și mesajul și menirea, din cântec cu accente sociale, devine cântec de ocnă și mai apoi refren al unei galerii engleze de fotbal.
Prefaţa cărţii este compusă din Lămuriri şi din imnul The Fields of Athenry, care devine personaj principal, un personaj ce călătoreşte în tot romanul, schimbându-se mereu. Se aude pentru prima dată în timpul foametei din Irlanda sub forma unui cântec de jale, apoi devine imnul de protest împotriva abuzurilor penitenciare, ca să devină, în cele din urmă, imnul de noroc ce însoţeşte echipa de fotbal Liverpool.

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Articol de cristina.rusu, 28 noiembrie 2021, 00:00

Miezul romanului îl reprezintă o bătălie între mai multe lumi: lumea bogaţilor şi cea a săracilor, cea a eşecului şi a victoriei, lumea filosofilor și lumea zgomotoasă a iubitorilor de fotbal.

Titlul romanului este, de fapt, prezicerea unui proroc, care se repetă, mai târziu, pe zidul unei celule. Acesta, neîntâmplător ales, previne cele trei părți ale cărții, legate între ele de un cântec pe care fanii înrăiți ai echipei de fotbal sus-numite îl ascultă, fără a conștientiza, versurile, de care sunt încântați și pe care le cântă.

Autorul construiește trei lumi diferite, împletite ca simbol, lumea rurală din Irlanda secolului al XIX-lea, lumea dură a coloniilor penitenciare şi lumea suporterilor fideli ai prezentului, care nu trăiesc decât pentru echipa favorită. Cele trei părți care definesc cele trei lumi sunt construite diferit ca tehnică narativă: prima parte respectă convențiile clasice, cea de a doua parte este scrisă sub forma unui jurnal de întemnițat, iar a treia parte ilustrează realitatea actuală a lumii fanaticilor.

Chiar dacă, romanul este o biografie inventată, precum declară autorul, fiecare dintre cele trei părți are în spate o poveste istorică adevărată. Prima, este chiar despre Marea Foamete Irlandeză din anii 1845-1849, determinată de faptul că ţăranii irlandezi aveau ca fel principal de mâncare cartoful, de multe ori fiind singurul aliment. Michael Flaherty, un irlandez veritabil, aflat în faţa primei tragedii pe care o suferă cu adevărat familia sa, este personajul principal al primei părţi, precum și cel căruia îi este închinat imnul.

Acțiunea începe cu un dialog care trimite în doar câteva pagini la intrigă. Este vorba de replica ce aparţine unui sătean, despre prezicerea unui proroc, dar nu este luat în serios. Sătenii râd de el, şi pe bună dreptate, multe preziceri nu s-au adeverit, deci nu se cuvine să i se dea o aşa mare atenţie. Dar prezicerile continuă, Noaptea Vântului Turbat, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, Hoţie, temniţă, moarte, și prevestesc viitorul lui Michael. La o privire mai atentă, se poate deduce că hoţia de ieri înseamnă astăzi temniţă și mâine moarte. Cartoful din toate grădinile se strică, astfel foametea se apropie cu paşi repezi.

Foametea face ravagii: femeile slăbesc văzând cu ochii, iar pruncii sunt trimişi la somn flămânzi. Văzând situaţia din familia sa, Michael intră într-un hambar cu intenţia de a lua doar câțiva ştiuleţi de porumb pentru copii, însă este prins și acuzat de hoţie. Primeşte o condamnare de 6 ani, fără speranţă de viaţă, căci foametea era foarte prezentă şi în penitenciare. Mary nu are voie să îşi viziteze soţul, iar Michael nu are dreptul la vreo altă vizită. Pentru a afla despre familie, prietenii lui compun The Fields of Athenry, care ajunge la urechile deţinutului sub formă de cântec.

A doua parte, La Porţile Iadului, prezintă jurnalul lui Michael Flaherty scris în temniţele închisorii, unde groaza devine meniul principal al zilei. Jurnalul prezintă setea de libertate a deţinutului, închisoarea ce îl ucide încet ca o otravă, dorul ce îi mistuie mintea şi trupul.

Michael îl întâlneşte pe Joe Larkins cu care îşi face mai târziu planuri de evadare. Aceştia, ajutaţi şi de alţi prieteni, reuşesc să fugă, însă libertatea absolută nu mai există pentru ei.

În finalul celei de a doua părţi, Michael este prins şi dus din nou la penitenciar, unde va fi pus în ştreang de călăul Hobbs.

Povestea lui Michael Flaherty este drama deţinuţilor de atunci, cărora nu le rămânea o altă dorinţă decât moartea. Datorită soţului lui Mary, imnul The Fields of Athenry rămâne în minţile deţinuţilor, fiind singurul moment când mai există vreo simţire nouă în sufletele lor.

Ultima parte poartă titlul noului imn. Această ultimă poveste prezintă o lume cu totul nouă. Ceea ce a rămas este numele unui personaj, Michael Flaherty, fără nicio legătură cu cel anterior, dar și imnul care suferă modificări.

În perioada contemporană, Michael Flaherty este un microbist adevărat, iar numele său este legat de imnul campioanei de fotbal. Asistăm la un meci din Liga Campionilor, iar imnul, devenit laitmotiv, răsună pe stadion, dând glas milioanelor de suporteri.

Cântecul, care a însoțit generații de oameni și vremuri, spune povești despre foamete, suferință și solidaritate, precum legenda ce s-a țesut în jurul acestuia.

Deşi Radu Paraschivescu mărturiseşte chiar de la început că tot romanul nu este decât o biografie inventată, povestea lui ne fascinează şi ne face să ne dorim ca totul să fie real. El contruieşte cu multă atenție trei lumi diferite împletite ca simbol şi uneori chiar ca personaje. Cele trei capitole care definesc cele trei lumi despre care vorbește autorul sunt inegale ca acţiune şi descriere şi pot fi considerate diferite şi de către cititori: una este să descrii perfect şi abil o lume aproape necunoscută, precum a Irlandei aflate în plină criză economică şi subjugare engleză, şi alta este să descrii lumea fotbalului, atât de cunoscută şi apreciată diferit şi inegal de către cititori.

Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri este un roman care te prinde şi nu te mai lasă din mreje, pentru că, povestea lui Radu Parachivescu este preponderent istorică, se bazează pe fapte reale, iar pe de altă parte stilul este plin de viaţă şi te prinde, indiferent dacă ești un cunoscător al Irlandei rurale şi istorice, al coloniilor penitenciare britanice sau al fotbalului. Construit diferit din punct de vedere stilistic, rămâne un roman care vă va determina să citiţi mai multe despre Irlanda, să aflaţi lucruri noi despre istoria colonialismului sau, chiar, să vă placă mai mult fotbalul.

 

Cartea poate fi împrumutată de la Sediul Central al Bibliotecii Județene Octavian Goga Cluj.

Rodica Uifălean, Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj

Rodica Uifalean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 28 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Nu te găsesc pe nicăieri, publicată în 2021 la Editura Publica e cartea autobiografică a autoarei Laura Ionescu, care și-a descoperit pasiunea...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 21 ianuarie 2024, 06:00

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului

”Tăcerea zeilor”, de Yahia Belaskri, Casa Cărții de Știință, 2023, traducere din limba franceză și note de Alexandra Ionel Născut la...

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim? duminică, 14 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare

Am vizitat pentru prima dată Serbia și Bosnia în vara anului 2021 și întrebarea care mi s-a învârtit prin minte multă vreme a fost legată de...

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 24 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]

”Maniunea”, Narine Abgarian, editura Frontiera, 2023, traducere în limba română de Anca Irina Ionescu Când am aflat că Editura Frontiera a...

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 17 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Romanul lui Cătălin Pavel, Toate greșelile care se pot face, apărut la editura Humanitas, în anul 2022, este o carte despre erorile,...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 10 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”

Vă recomand astăzi o carte publicată recent în colecția n’autor ficțiune, ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”, cel de-al...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”
Ce mai citim? duminică, 3 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]

A apărut în această toamnă la editura Casa Cărții de Știință traducerea romanului câștigător al premiului Celor Cinci Continente ale...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 26 noiembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]

Interior zero, primul roman al Laviniei Braniște, își are rădăcinile în același cotidian din care s-au născut și primele două volume de...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]