Ascultă Radio România Cluj Live

Dan Tarcea: Prima dată când discutăm de construcția unei linii de metrou în afara Bucureștiului

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că municipiul Cluj-Napoca este primul oraș din afara Bucureștiului pentru care Guvernul aprobă un studiu pentru construcția unui metrou.

Dan Tarcea: Prima dată când discutăm de construcția unei linii de metrou în afara Bucureștiului

Articol editat de miclaus, 26 noiembrie 2020, 10:06 / actualizat: 30 noiembrie 2020, 13:28

Documentațiile prezentate în ședința de Guvern vizează acordurile de principiu pentru investiția care urmează să se realizeze din fonduri europene și care, spune viceprimarul Dan Tarcea, depășește un miliard de euro:

Suntem în etapa în care a fost votat studiul de prefezabilitate atât de municipiul Cluj-Napoca, cât și de Florești. El a trecut prin cele două ședințe, una la Ministerul Transporturilor și cea de-a doua interministerială, din care fac parte toate ministerele Guvernului României, și a primit avizul favorabil pentru a putea merge mai departe. Practic, urmează demararea studiului de fezabilitate și votarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv. Discutăm de o investiție care depășește 1,2 miliarde de euro, valoare cu tot cu TVA. (Dan Tarcea)

Proiectul discutat de Guvern prevede construcția unei linii de metrou care plecă din comuna Florești, va traversa Clujul de la Vest la Est până în zona Podului IRA, unde se intersectează cu trenul metropolitan, parte a aceleiași investiții.

Primarul Emil Boc precizează că trenul metropolitan va fi primul dat în folosință, deoarece va circula pe calea ferată deja existența între Baciu și Bonțida:

Trenul metropolitan va fi mai repede realizat, metroul în zece ani de zile. Dar, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului României, aceste investiții se pot face. (Emil Boc)

Pentru trenul metropolitan studiile de fezabilitate vor fi terminate în primele luni ale anului viitor, după care primarul Emil Boc arată că se poate trece la etapa de proiectare:

Studiul de fezabilitate necesar proiectului pentru trenul metropolitan va fi finalizat în luna februarie, potrivit contractului, și vom trece la etapele următoare, în vederea proiectării și realizării de licitații, pentru execuția propriu-zisă. (Emil Boc)

Ca să poată atrage fonduri europene, în următorii doi ani Primăria Cluj-Napoca și administrațiile comunelor cuprinse în proiect trebuie să finalizeze toate documentațiile necesare pentru începerea lucrărilor.

Viceprimarul Dan Tarcea arată că în prezent se lucrează la forajele geologice, iar anul viitor se va trece la elaborarea studiului de fezabilitate pentru metrou:

Până în anul 2022 trebuie să ne încadrăm cu finalizarea tuturor studiilor, astfel încât să putem include acest proiect și pe fonduri europene. Ca și un pas important pe care îl facem în această etapă, în perioada octombrie – decembrie 2020 se vor realiza lucrări de foraje geotehnice, în cadrul proiectului „Metrou și tren metropolitan”. Sunt 42 de foraje, care vor fi realizate pe teritoriile unităților administrative Gilău, Florești, Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida, vor fi șase la nivelul municipiului Cluj-Napoca, șase în Florești, urmând ca toate aceste foraje să fie realizate până la sfârșitul anului. (Dan Tarcea)

Primul metrou din afara Bucureștiului pentru care Guvernul își dă acceptul va avea o linie de 14,4 kilometri pe care vor fi amenajate 14 stații.

ATENȚIE, SE ÎNCHID UȘILE!

Va mai trece ceva timp până când acest anunț se va auzi și la Cluj-Napoca. Investiția în amenajarea metroului va dura minim 10 ani, ceea ce înseamnă că 2030 este cel mai optimist termen pentru punerea lui în circulație la Cluj.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică

Studenții de la Facultatea de Fizică a UBB din Cluj-Napoca ne așteaptă pe toți, indiferent de vârstă, să luăm parte la experimentele pe care...

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 13:25

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe,...

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj