Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Carnea și proprietățile ei

Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă a cărnii.
Carnea este formată, în cea mai mare parte, din țesut muscular. Proteinele reprezintă componentele principale ale acestui aliment. Miozina, una dintre proteine , conține toți aminoacizii esențiali într-o proporție echilibrată.

Porția de sănătate: Carnea și proprietățile ei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 septembrie 2020, 00:00 / actualizat: 29 septembrie 2020, 10:44

Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă a cărnii.
Carnea este formată, în cea mai mare parte, din țesut muscular. Proteinele reprezintă componentele principale ale acestui aliment. Miozina, una dintre proteine , conține toți aminoacizii esențiali într-o proporție echilibrată.

Alte proteine sunt: colagenul, elastina, reticulina. Procentul proteinelor variază astfel: în spata grasă 10,3% , în pulpa slabă 19,7% .

Lipidele țesutului muscular variază din punct de vedere calitativ și cantitativ. Grasimile provenite de la pește se caracterizează prin predominanța acizilor grași nesaturați față de cei saturați.
Sărurile minerale sunt prezente în proporție variabilă, între 0,8 și 1,8%, fiind reprezentate mai ales de fosfor (131-213 mg/100g carne). Proporția de calciu este mai scăzută (6-12 mg/100 g carne ). De asemenea, reținem bogăția în fier a cărnii. Pe de altă parte, peștele reprezintă o sursă importantă de fluor și iod.
Vitaminele sunt prezente în carne în proporții importante, mai ales cele din grupa B : B1 , B2 , B6 , acid folic, acid pantotenic, ciancobalamina. Vitaminele liposolubile se găsesc mai ales în partea lipidică a cărnii.

Valoarea nutritivă a cărnii depinde de o serie de factori: specia, vârsta animalului, sexul, starea de nutriție, zona anatomică. Gradul de îngrășare afectează compoziția chimică a cărnii. Cu cât proporția de grăsimi crește, cu atât cea de proteine este mai redusă.
Carnea are o valoare calorică semnificativă : de la 150 kcal în pulpa slabă de bovină, până la 510 kcal la 100 g în spata grasă de porcină .
Carnea de pește diferă puțin în ceea ce privește proporția constituenților ei. În primul rând este mai ușor digerabilă. Conține cantități sporite de vitamina A și D . Peștele este o sursă importantă de iod, fluor, fosfor, potasiu. Proporția de sodiu este redusă.
Recomandările oficiale continuă să includă carnea în regimurile alimentare hranitoare și sănătoase, cu mențiunea că este mai bine să consumăm carne slabă, fără piele și să nu uităm de pește și crustacee .
Carnea de vită este una dintre cele mai căutate specii. Anumiți nutrienți, cum ar fi calciul , vitamina C și acidul folic, sunt prezenți în doze mici. Aceasta este o sursă bună de iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu. Carnea de vită este o carne roșie. S-a observat legătură dintre cancerul la intestinul gros și consumul mare de carne roșie. Concluzia este: carnea de vită trebuie să fie un răsfăț ocazional, nu o masă de zi cu zi .
Carnea de vițel conține jumătate din grasimile cărnii de vită și este o sursă excelentă de proteine, zinc , potasiu și vitaminele B .

Este o opinie eronată că porcul are carnea cea mai grasă. Sunt rase de porci care au carne mai săracă în grăsimi decât carnea de vită sau oaie și doar cu puțin mai multe decât carnea de pui fără piele . Carnea de porc conține o cantitate mare de vitamina B1 , B2,B3 și zinc. De asemenea este o sursă bună de B6, fosfor și fier. Este recomandată în caz de anemie, stres și alte afecțiuni ale sistemului nervos.
Organele, denumite și măruntaie, conțin foarte multe substanțe nutritive. Este adevărat că au și mult colesterol. Rinichii sunt o sursă bogată de vitamina B12. Ficatul conține o cantitate importantă de fier, zinc și vitamina A. Organele sunt recomandate în tratarea anemiei, afecțiunilor pielii, îmbunătățirea vederii nocturne, tratarea oboselii, infertilității masculine și potenței.
Carnea de pasăre conține mai puține grăsimi saturate, majoritatea dintre ele găsindu-se în piele, așadar se pot elimina cu ușurință. Este o sursă importantă de proteine, fier, zinc și vitaminele grupului B.

Carnea este un aliment des folosit. Furnizează substanțe nutritive de care avem nevoie zilnic.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Angelica Sebe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon
Sănătate joi, 18 aprilie 2024, 17:24

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila subliniază însă că mai multe anchete sunt încă în desfăşurare, în acest caz:   Ancheta...

Nici o abatere profesională nu s-a constatat în cazul deceselor de la Pantelimon
Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon
Sănătate miercuri, 17 aprilie 2024, 18:51

Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon

Între concluziile documentului se regăseşte în schimb nevoia de îmbunătăţire a modului de comunicare, aspect la care se referă şi Raportul...

Rezultatele anchetei interne de la Spitalul Pantelimon
Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport
Sănătate miercuri, 17 aprilie 2024, 18:13

Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport

Potrivit unor surse medicale, bărbatului i s-a făcut brusc rău în timp ce se afla la sală, iar personalul sălii a reacționat imediat, sunând...

Instructor, în stop cardio-respirator, la sala de sport
Cauzele apariţiei bolilor degenerative reumatologice, la tineri
Sănătate marți, 16 aprilie 2024, 17:16

Cauzele apariţiei bolilor degenerative reumatologice, la tineri

Schimbarea stilului de viață, de la activitățile casnice și până la cele profesionale, se numără printre motivele apariției unor afecțiuni...

Cauzele apariţiei bolilor degenerative reumatologice, la tineri
Sănătate marți, 16 aprilie 2024, 10:10

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune

Despre ce înseamnă diabetul, cum este să trăiești cu această afecțiune, care sunt măsurile de prevenție și ce ar trebui să facem pentru a...

Ce înseamnă diabetul și cum să trăiești cu această afecțiune
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 17:58

Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută

Rata de vaccinare la nivelul judeţului Alba este la prima doză de 71% şi la a doua doză de doar 47%.   Pentru a evita o epidemie, rata de...

Alba: Acoperirea vaccinală antirujeolică, mult scăzută
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 14:25

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon

Polițiști de la serviciul omoruri și procurorii Capitalei au reluat astăzi audierile, în cadrul unui dosar penal in rem deschis pentru omor....

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Sănătate sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:48

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”

A început deja urmărirea penală pentru infracţiunea de omor. În paralel, continuă ancheta internă şi verificările făcute atât de Colegiul...

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”