Ascultă Radio România Cluj Live

Un geograf român face fotografii spectaculoase pe lacul Baikal din Siberia [FOTO]

Foto: Cristi Flueraru

Un geograf român face fotografii spectaculoase pe lacul Baikal din Siberia [FOTO]
Foto: Foto: Cristi Flueraru

Articol editat de cristina.rusu, 23 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 23 februarie 2020, 9:07

Siberia este o destinaţie vânată în special de turiştii şi exploratorii care vor să vadă ţinuturi sălbatice şi să înfrunte clima aspră din această zonă. Geograful Cristian Flueraru se află în aceste zile într-o expediţie la lacul Baikal, care în această perioadă este îngheţat şi oferă imagini spectaculoase.

Dan Izvoreanu a aflat mai multe de la temerarul geograf, aflat în aceste zile la Irkutsk.

Cristian Flueraru: Te salut de la -17 grade, din îndepărtata Siberie, undeva în apropierea lacului Baikal. Sunt undeva la 5.000 de metri, chiar astăzi îmi trimisese un prieten un printscreen din Google Maps în care scria că i-ar lua 54 de zile dacă ar veni pe jos încoace!

Cristi Flueraru

Dan Izvoreanu: Probabil lui Tibi Uşeriu i-ar lua mai puţin.

Cristian Flueraru: M-am gândit la el zilele acestea, că lacul Baikal e, evident, îngheţat. Eu nu am petrecut mult timp pe lac, doar cât m-am plimbat o oră sau două şi am făcut fotografii, dar se simţea groaznic. Nu pot decât să-mi imaginez cum a fost să meargă zeci de ore în continuu pe râurile îngheţate din Alaska.

Dan Izvoreanu: Cum ai ajuns acolo, cu ce te-ai deplasat până în Siberia?

Cristian Flueraru: Aventura mea nu este atât de expediţionară pe cât s-ar crede. Sunt cu un mic tur, împreună cu un grup de prieteni. Eu aveam ideea aceasta de a ajunge în Siberia iarna, dar a face asta pe cont propriu, în condiţiile în care eu nu vorbesc rusă, era imposibil. Aşa că m-am insinuat şi eu în acest grup şi am ajuns pe ruta Bucureşti-Moscova-Irkutsk, pe malul lacului Baikal. Irkutsk este cel mai mare oraş din zonă, cu peste 600 de mii de locuitori; şi este cumva poarta de acces către toţi turiştii sau aventurierii care vin să viziteze lacul Baikal. Lacul în timpul verii este o destinaţie destul de populară: am văzut o mulţime de mici staţiuni, cu căsuţe, hoteluri care acum sunt părăsite. Aici unde stăm noi, weekendul acesta chiar au venit turişti, chiar şi grupuri din China şi Taiwan.

Dan Izvoreanu: Nu e periculos să te plimbi pe gheaţa lacului?

Cristian Flueraru: Este îngheţat în cea mai mare parte, în afară de zona din sud, la gura de vărsare, unde iese râul din Baikal. Stratul de gheaţă variază între 1-1.5 metri. Noi ne aflăm într-un fel de golf, în zona centrală, iar aici adâncimea apei este destul de redusă: 1-1.5 metri, astfel încât este îngheţat până aproape de fund. Chiar de dimineaţă, când am plecat în tură, apăruse o crăpătură nouă. Acolo şoferul nostru s-a oprit, a făcut o gaură; şi acolo într-adevăr, gheaţa avea doar 15-20 cm, aşa că am căutat alt loc unde să putem traversa. Am mai aflat că sunt accidente mai ales la începutul sezonului, sunt destul de mulţi teribilişti inconştienţi care intră cu maşinile pe gheaţă, de multe ori chiar şi cu turişti.

Dan Izvoreanu: Voi vă deplasaţi pe lac cu maşina?

Cristian Flueraru: În primele două zile a fost o tură mai expediţionară, ne-am deplasat cu un hovercraft, pe pernă de aer, care se mişcă mai repede şi este mult mai sigur. Dar acum avem un basecamp permanent, aşa că ne deplasăm cu maşinile în mici circuite, plecăm dimineaţa şi ne întoarcem seara.

Foto: Cristi Flueraru

Dan Izvoreanu: Ce distanţe străbateţi pe lac?

Cristian Flueraru: În prima zi cu hovercraftul am mers vreo 100 de km. Am ieşit din golful acesta, aşa că a trebuit să ne deplasăm un pic mai mult. Rutele turistice nu includ această parte şi a fost o experienţă interesantă să fim în mijlocul lacului. Aproape nu se mai vedea ţărmul, era o experienţă aproape polară să nu vezi pământ stabil, ferm, nicăieri în jurul tău.

Dan Izvoreanu: Ce te-a impresionat cel mai tare?

Cristian Flueraru: Cred că m-a impresionat în primul rând gheaţa transparentă, lacul Baikal este cunoscut prin transparenţa apei, prin profunzime şi prin claritate. Pur şi simplu vezi prin gheaţă până la o adâncime de 3 metri; şi vezi tot felul de mici forme care apar la nivelul gheţii, tot felul de bule de aer, în anumite locuri am văzut mici bule de metal încastrate în gheaţă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Principalul vostru scop este acela de a fotografia zona?

Cristian Flueraru: Da, îţi spuneam că m-am insinuat cumva în acest grup fotografic, este un grup de italieni. Mai toţi au drone la ei, astfel încât parte a activităţilor lor zilnice este să-şi zboare dronele, să ia imagini aeriene. Dar se găseşte ceva de făcut pentru orice tip de fotograf, nu doar peisaje clasice. Astăzi de exemplu am fost pe una din cele mai mari insule, unde peisajul chiar m-a impresionat. Era un sătuc destul de mare după standardele noastre, spuneau că are cam 4000 de locuitori. Dar când am coborât de dimineaţă din maşină, după un somn de 40 de minute, parcă eram în vestul sălbatic: foarte frig, o stradă foarte largă, acoperită cu pământ, nişte case foarte mici, nişte vaci care treceau pe acolo.

Fotografi la Baikal

Dan Izvoreanu: Am înţeles că după Baikal vei pleca mai departe, spre Mongolia.

Cristian Flueraru: Da, aventura continuă, urmează o rundă de Transsiberian de aproximativ 24 de ore până în Ulaanbataar şi apoi 9 zile în stepele Mongoliei.

Dan Izvoreanu: Acolo ce vrei să vânezi, din punct de vedere fotografic?

Cristian Flueraru: Chiar nu ştiu; doar că voi pleca într-un mic tur organizat undeva spre sud, voi ajunge până la deşertul Gobi. Ceea ce-mi doresc eu de la excursia aceasta este să simt cum este viaţa în stepele mongole. În toate aceste nopţi voi sta la familii de localnici, voi mânca cu ei. Duşuri nu există, doar baie publică împreună cu ceilalţi săteni ş.a.m.d. Un alt lucru pe care vreau să-l văd – şi pe care deocamdată doar mi-l imaginez – este profunzimea peisajului şi claritatea aerului. În 3-4 zile ar trebui să plec în călătorie.

Dan Izvoreanu: E foarte frig acum acolo?

Cristian Flueraru: Aceasta este partea amuzantă: când am plecat în Siberia, mă pregătisem pentru temperaturi la care ne gândim cu toţii, la -25 sau -30 de grade. Dar spre norocul meu am prins o iarnă foarte caldă. Cred că am avut -25 într-o dimineaţă, dar a fost un fapt singular. De obicei seara şi dimineaţa avem între -15 şi -20 de grade. În timpul zilei ajungem la -5, dar radiaţia solară este foarte puternică, aşa că ieri am făcut chiar un gest de vitejie să rămân în pufoaica subţire şi fără căciulă, atât de cald era.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Foto: Cristi Flueraru

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea