Ascultă Radio România Cluj Live

Transilvania Jazz Festival

Transilvania Jazz Festival

Articol de cristina.rusu, 31 octombrie 2019, 15:22 / actualizat: 10 noiembrie 2019, 13:48

Cea de-a 13-a ediție a festivalului Transilvania Jazz Festival aduce la Cluj muzicieni de excepție din jazzul internațional, între 8 și 10 noiembrie.

Cele trei seri de festival reunesc în fața publicului artiști din Israel, Franța, Italia, Elveția, Liban, Bulgaria și România.

Anul acesta, Sala Radio Cluj găzduiește patru grupuri de artiști desăvârșiți:

Vineri, 8 noiembrie
Ora 19:00 – OMRI MOR TRIO

Sâmbătă, 9 noiembrie
Ora 19:00 – ADI STOENESCU GROUP
Ora 20:30 – YVES THEILER TRIO

Duminică, 10 noiembrie
Ora 19:00 – TAREK YAMANI TRIO

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la casa de bilete a Cinematografului Florin Piersic, Librăria Humanitas și online pe http://transilvaniajazzfestival.com/bilete. Prețul biletului pentru o seară este de 45 de lei, iar un abomanent pentru cele trei seri de festival costă 100 de lei.

Artiștii ediției cu numărul 13 sunt cunoscuți pe scena jazzului internațional și vor oferi publicului clujean șansa de a petrece trei seri minunate pe o muzică de calitate.

OMRI MOR TRIO

În august 2007, EL PAIS scria despre Omri Mor că este „o descoperire… simte pianul într-un mod strălucitor și jucăuș… creează schimbări în ritm cu o ușurință uimitoare și se adaptează atmosferei cu același nivel de încredere”.

Cu un repertoriu muzical care pleacă de la muzica clasică și ajunge la jazz, trecând prin muzica Andaluză, Latino și Afro-Cubaneză, Omri Mor improvizează și combină elemente într-un mod organic, creând cu success un nou limbaj muzical care hipnotizează publicul.

Omri va veni la Cluj însoțit de Karim Ziad, toboșar râvnit pe scenele de world music și de jazz deopotrivă, o personalitate muzicală autentică, cu un stil inconfundabil, care îmbină libertatea jazzului și muzicile populare tradiționale pe care le iubește.
Formula este completată de contrabasistul sud-african-israelian, Gilad Abro. Gilad lucrează și concertează cu cele mai importante trupe de jazz din Israel, precum Daniel Zamir, Amos Hoffman, Ilan Salem, Gilad Hekselman, Shai Maestro, Yotam Silberstein.

ADI STOENESCU GROUP

Adi Stoenescu Group reunește patru muzicieni din țări diferite, și anume: Paolo Profeti (saxofon, RO-IT), Michael Acker (contrabas, RO), Borislav Petrov (tobe, BG) și Adi Stoenescu (pian electric, RO).

Materialul muzical pe care cei patru îl vor prezenta publicului Transilvania Jazz Festival este complet original și este alcătuit din compozițiile lui Adi Stoenescu. Instrumentația este electro-acustică (pianul fiind singurul element electric), iar limbajul muzical al grupului este unul apropiat de cel al jazzului tradițional. Deși piesele conțin și numeroase elemente indie, pop și rock, punctul de referință rămâne cel dat de improvizație și de interacțiunea spontană a instrumentiștilor.

YVES THEILER TRIO

Pianistul Yves Theiler este unul dintre cele mai semnificative personaje din jazzul contemporan european. Cu rădăcini puternice în tradiția jazzului, alăturate dorinței îndrăznețe de a experienta, trioul lui Theiler se distinge prin improvizație și compoziție. Yves Theiler Trio, proiectul din care fac parte și bateristul Lukas Mantel și contrabasistul Luca Sisera, aduce în fața auditorului o muzică în care se împletesc furorile improvizaționale și rigoarea compozițională, calculul și libertatea, într-o formă modernă care surprinde plăcut noul curent al jazzului.

TAREK YAMANI TRIO

Născut și crescut la Beirut, Tarek se dedică explorării relațiilor dintre jazzul afro-american și muzica arabă clasică, evidente în al doilea album „Lisan Al Tarab: concepții de jazz în arabă clasică” și în noul său album „Peninsular”, care îmbină jazzul cu ritmurile din Peninsula Arabică.

Va cânta la Cluj în compania a doi muzicieni italieni, Ugo Alunni și Igor Spallati, continuând să evidențieze universalitatea limbajului muzical. Acest accent pus pe caracterul intercultural al creativității, în special cel spontan, face ca incursiunile sale în fuziune să aibă un succes răsunător.

Co-producător: Radio Cluj.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj