Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO/VIDEO] Vladimir Agachi şi renumitul pianist Paul-André Bempéchat, din Studioul Radio Cluj la Auditorium Maximum

[AUDIO/VIDEO] Vladimir Agachi şi renumitul pianist Paul-André Bempéchat, din Studioul Radio Cluj la Auditorium Maximum

Articol de Carmen Sas, 30 octombrie 2019, 14:37 / actualizat: 1 noiembrie 2019, 8:45

Young Famous Orchestra și Vladimir Agachi revin pe scenă în fața publicului clujean Duminică, 3 noiembrie 2019, de la ora 18:00, la Auditorium Maximum. De această dată, invitat special este pianistul franco-canadian Paul-André Bempéchat, renumit pentru interpretările sale din First Viennese School, Brahms şi Schumann. 

 

Doina Borgovan: Duminică, 3 noiembrie, susţineţi un concert care este o colaborare cu domnul Bempéchat , pe care l-aţi adus pentru prima oară la Cluj.

Vladimir Agachi: Este o colaborare frumoasă pe care am avut-o cu el, pentru că avem un eveniment foarte special, este centenarul universităţii româneşti la Cluj. De aceea concertul va avea loc exact în 3 noiembrie, când se împlineşte această dată. Cu această ocazie academică (aşa am intitulat şi concertul, Academia sunetelor), l-am invitat pe profesorul Paul-André Bempéchat  să fie alături de noi, pentru că este un mare pianist şi este o mare plăcere să colaborăm cu el. El a fost Artist in residence la Harvard şi acum este cercetător de limbi slave acolo.

Doina Borgovan: Este prima oară când vă aflaţi la Cluj, dar aţi mai venit în România, înainte de ’89.

Paul-André Bempéchat: Am fost în 1983 în Bucureşti, unde am susţinut 3 recitaluri la ambasadă şi la filarmonică. Unul dintre recitaluri  a fost printre serile cele mai memorabile din cariera mea. Şi nu doar din punct de vedere muzical, ci şi politic!

Vladimir Agachi: Cred că este extraordinar să vezi aşa o schimbare: să vii dintr-o America extrem de capitalistă, înfloritoare la acea vreme, să intri în România noastră din ’83.

Paul-André Bempéchat: Era o zi minunată de duminică, cu o vreme superbă, când oamenii ar fi putut să facă orice altceva în aer liber, dar sala a fost plină până la ultimul loc. Oamenii probabil că citeau mai mult în vremea aceea.

Vladimir Agachi: Aveau 2 ore de televiziune pe zi, nu aveau altceva de făcut!

Paul-André Bempéchat: Concertul a fost memorabil pentru că eram un pianist relativ necunoscut la acea dată, dar sala era arhiplină. Desigur, probabil că i se datorează lui Chopin.

Doina Borgovan: Domnule profesor, aş vrea să vă întreb, cu ce program veniţi la Cluj?

Paul-André Bempéchat: Beethoven, al treilea concert pentru pian; şi Beethoven din nou, simfonia nr. 5.

Vladimir Agachi: Cu ocazia centenarului UBB, vom susţine avanpremiera centenarului Beethoven, care va fi în anul 2020. Ne-am gândit că ar fi o ocazie minunată să facem cadou aceste două lucrări extraordinare.

Doina Borgovan: Spuneţi că sunteţi interesat de compozitorii care vă provoacă intelectual, cum ar fi Domenico Scarlati, Chopin sau Schubert.

Paul-André Bempéchat: Scarlatti nu reprezintă chiar o provocare. Sunt câteva părţi de o extraordinară profunzime, dar compozitorii care m-au marcat au fost clasicii vienezi precum Brams, Chopin, Schubert, Schuman şi Mendelsson. Cel mai aproape de inima mea este Schubert.

Doina Borgovan: Cum se face că sunteţi acum şeful departamentului de slavistică?

Paul-André Bempéchat: Este acest proiect special pe care îl am, cercetarea simbolisticii creştine în opera lui Rahmaninov. El era un tip extrem de pios şi mă fascinează orientarea religioasă şi filosofică a marilor compozitori. Iar la Rahmaninov nu avem suficiente informaţii despre aceste lucruri.

Vladimir Agachi: Dirijând lucrările lui, se observă o adâncă spiritualitate. Probabil că aceasta are de-a face şi cu faptul că el a fost multă vreme exilat şi-şi dorea mult să fie din nou în patria lui, aşa că se vede această nostalgie pe care o are în majoritatea lucrărilor lui.

Paul-André Bempéchat: Este un proiect de cercetare care va dura cam 3 ani. Cât despre Beethoven în 2020, am început să pun la-olaltă o listă de 56 recitaluri, unul pentru fiecare an din viaţa lui Beethoven.Unul din concerte va cuprinde cu certitudine ultimele 3 sonate, care sunt cele mai solicitante din punct de vedere spiritual. Mereu am simţit că, deşi am tangenţe cu Schubert ori cu Chopin, chiar şi Mozart, mereu mă întorc la Beethoven, chiar şi în genunchi.

Doina Borgovan: Cum găsiţi viaţa culturală clujeană?

Paul-André Bempéchat: Este absolut extraordinară. A început cu o conferinţă pe care am susţinut-o luni seara la sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj, despre influența expozițiilor universale de apariţii din 1889 şi 1900 în artă. Am fost surprins de faptul că atât de multă lume vorbea încă franceză, dar şi de profesorii şi iluştrii oameni de cultură care au asistat, care mă corectau când omiteam câte ceva. Studenţii care au venit au fost minunaţi. Calitatea intelectualilor din această ţară a fost mereu înaltă, iar acest lucru nu s-a schimbat.

Interviul VIDEO poate fi urmărit AICI: 

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

sursa foto: facebook Vladimir Agachi si Paul-André Bempéchat

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție