Ascultă Radio România Cluj Live

4 ani de la Colectiv şi încă nu suntem vindecaţi!

Se împlinesc 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, atunci când 64 de persoane au murit şi alte peste 160 au fost rănite în urma unui incendiu care a avut loc în clubul bucureştean. Incendiul a izbucnit de la artificiile folosite la un concert care avea loc în acel moment.

4 ani de la Colectiv şi încă nu suntem vindecaţi!

Articol editat de cristina.rusu, 30 octombrie 2019, 13:14 / actualizat: 1 noiembrie 2019, 8:45

Se împlinesc 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, atunci când 64 de persoane au murit şi alte peste 160 au fost rănite în urma unui incendiu care a avut loc în clubul bucureştean. Incendiul a izbucnit de la artificiile folosite la un concert care avea loc în acel moment.

Nelu Brânduşan îi cunoştea pe membrii trupei (ar fi trebuit să organizeze chiar el concertul, în alt club).

Nelu Brândușan

În noaptea tragediei se afla la concert, alături de mai mulţi prieteni şi colegi:

Doina Borgovan: Cum vă amintiţi acea noapte?

Nelu Brânduşan: Noi trebuia să organizăm acel eveniment. Am avut noroc: dacă aş fi fost organizatorul evenimentului, cu siguranţă nu mai eram aici acum. Formaţia a decis să se facă concertul cu intrare liberă, fapt pentru care nu au mai avut nevoie de un alt organizator pentru a vinde bilete şi pentru celelalte aspecte tehnice. În ziua respectivă am plecat de la serviciu. Clubul este chiar în drumul meu, aproape în fiecare zi trec pe lângă el. M-am întâlnit cu băieţii în drum spre casă, mi-au spus că vor avea un show cu flacără rece. Sunt ferm convins că nici ei nu ştiau ce înseamnă flacără rece.

Din punctul meu de vedere, cei care s-au ocupat de partea tehnică, pirotehniştii, nu ştiu dacă le-au explicat clar ce şi cum se va folosi. Toată echipa de la firmă am fost la concert, am fost 7 persoane. Dintre ei, Neluţ Ilie a decedat chiar în acea seară. Soţia mea a apucat să iasă cu o piesă înainte de a izbucni incendiul: stăteam foarte aproape, era mult fum în club, a ieşit şi a plecat acasă.

Doina Borgovan: Dumneavoastră nu aţi suferit arsuri foarte mari?

Nelu Brânduşan: Aveam o geacă de piele pe mine, norocul a făcut să nu o las la garderobă. În momentul în care a izbucnit focul şi m-am îndreptat spre ieşire, mi-am tras geaca de piele peste cap. Nu mi-a acoperit tot capul: m-a ars la mâini, pe scalp, la ureche. Totuşi acel burete care curgea nu mi-a curs efectiv pe cap, cum a curs pe colegii mei şi pe alţi participanţi. În primele minute am fost foarte calm, deşi s-a format un dop de oameni la ieşire. Am fost calm până în momentul în care am văzut că peste noi, peste mine şi peste cel care era deasupra mea (s-a făcut un strat de 3 etaje de oameni) a sărit un băiat care era efectiv o torţă, era în flăcări.

Cineva a încercat să tragă de mine, eu îi explicam să tragă de cei de sus (degeaba trăgea de mine, dacă peste mine erau alte persoane). Încă un noroc a fost că am fost trimis la spitalul SRI din Bucureşti, unde am fost doar 4 răniţi. Dintre ei, doi au decedat: bodyguardul de la club şi Tullia, fata din Italia. Fiind totuşi doar 4 internaţi, toţi doctorii au avut grijă de noi. Cu atât mai mult cu cât eu am vorbit şi cu colega mea Alexandra Furnea, cu cei care au fost internaţi în alte spitale, unde efectiv au fost trataţi pe bandă rulantă.

De la arsură urechea dreaptă mi s-a înnegrit, trebuiau să mi-o taie. Pentru că nu s-au grăbit şi am mai aşteptat, şi-a revenit, dar nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă eram într-un spital cu zeci de pacienţi, unde medicii nu au timp să stea la fiecare.

Doina Borgovan: Mai ales că îngrijirea unui pacient cu arsuri pe o foarte mare parte din corp presupune îngrijire specială din partea medicilor.

Nelu Brânduşan: E foarte dificil, eu aş vrea să înţeleg că şi la spitalul de arşi vin mulţi pacienţi, iar doctorii sunt puţini. Aşa că s-a lucrat pe bandă rulantă, fără anestezie s-au curăţat rănile. Eu am ieşit pe 28 noiembrie, dar cred că vreo 15 zile am fost anesteziat în fiecare zi.

Doina Borgovan: Domnule Brânduşan, ne-am revoltat din nou zilele trecute, când au fost date publicităţii nişte imagini de atunci, care demonstrează odată în plus nepăsare, incompetenţă, corupţie. Cum reacţionaţi când vedeţi această lipsă de umanitate?

Nelu Brânduşan: Noi ne punem întrebarea dacă mai sunt şi alte filmări care încă nu au fost făcute publice. Dacă după 4 ani au ieşit aceste filmări, ne putem aştepta la orice. E foarte dureros faptul că dosarul Colectiv este în stadiul în care este: nu ştiu dacă dumneavoastră ştiţi, dar abia acum se începe reaudierea răniţilor. Pentru că primul procuror s-a pensionat, totul s-a luat iar de la început.

Eu am avut răni minore: dar vă daţi seama că dacă trauma fizică va trece prin diferite operaţii, trauma psihică nu va trece niciodată. Faptul că mulţi încercăm să uităm de ceea ce s-a întâmplat acolo, dar după 4 ani de zile va trebui să mergem din nou la tribunal, înseamnă că din nou va trebui să ne reactivăm trăirile acelea. Este revoltător că abia acum s-au scos aceste filmări, dar e clar că au încercat să ascundă neputinţa şi nepăsarea.

Doina Borgovan: Domnule Brânduşan, sunteţi organizator de evenimente. Dacă atunci, imediat după ce s-a întâmplat în Colectiv, pompierii erau foarte atenţi – se cereau autorizaţii, s-au închis foarte multe localuri -, ce se întâmplă acum?

Nelu Brânduşan: Nouă, organizatorilor, ni s-a schimbat puţin percepţia: e clar că acum suntem mult mai atenţi, în special cei care am fost implicaţi. Ne uităm dacă sunt stingătoare, dacă se poate face un concert. Dar, din ce ştiu eu, sunt foarte multe cluburi care nu ar trebui să activeze. Încă se mai merge pe: „Fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea dacă face un concert sau dacă participă la unul”. Problema porneşte şi de la faptul că nu sunt locaţii adecvate în România, sunt doar 2-3 cluburi în care intri fără frică.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

”Oradea donează o pâine”
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 08:23

”Oradea donează o pâine”

Este vorba de Piața Rogerius, Piața Decebal, Oradea Plaza, Bisericuța Nufărul și cartierul Ioșia (stația de autobus-blocul Pensionarilor)...

”Oradea donează o pâine”
Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Social miercuri, 24 aprilie 2024, 08:15

Cresc tarifele de salubritate în Oradea

Din luna mai 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to...

Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe
Social marți, 23 aprilie 2024, 08:34

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe

Peste 1 milion de români îşi serbează onomastica. Cine a fost Sfântul Gheorghe: Marele Mucenic Gheorghe a fost ofițer de rang înalt în armata...

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe
Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Social luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Social luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Social luni, 22 aprilie 2024, 16:06

Pisică salvată de pompieri în Oradea

Pentru salvarea felinei, la fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea. Aceștia au reușit să o...

Pisică salvată de pompieri în Oradea
Social luni, 22 aprilie 2024, 15:36

Bătrânică salvată de pompieri

Evenimentul s-a petrecut în seara zilei de duminică, 21 aprilie și a fost sesizat la 112 de un vecin.   Un echipaj de pompieri militari din...

Bătrânică salvată de pompieri
Social luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției