Ascultă Radio România Cluj Live

Scaunele de mașină pentru copii salvează vieți

Scaunele de mașină pentru copii salvează vieți

Articol editat de miclaus, 23 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 23 octombrie 2019, 10:16

Aproximativ 800 de copii au fost implicați la Cluj în accidente rutiere, iar aproape jumătate dintre ei nu aveau sisteme de siguranță. Mai mult, potrivit studiilor, 50% dintre copiii care se aflau într-un scaun de mașină nu erau așezați corect în el sau acesta nu corespundea grupei de vârstă sau înălțimii copilului.

Problemele cele mai mari sunt legate de categoria de vârstă 4 – 12 ani. Pentru că, pe măsură ce copilul crește în vârstă, părinții încep să se relaxeze, legat de folosirea sistemelor de siguranță în mașină. Sau, în alte cazuri, cedează presiunii copilului, consideră că pe distanțe mici, de exemplu, nu trebuie să securizeze copilul, că e în regulă dacă mergem două străzi sau trei. Ei, și aici se întâmplă cele mai mari necazuri. (Ramona Brad)

Această declarație îi aparține Ramonei Brad, coordonatorul proiectului Copil iubit la bord, prin care părinților li se amintește că pentru copiii mai mici de 12 ani este obligatorie folosirea unui scaun de mașină.

Alegerea unui scaun de mașină potrivit, montarea și folosirea lui corectă sunt principalele obiective ale acestei acțiuni care se desfășoară împreună cu Poliția și Primăria Cluj-Napoca.

Comandantul Serviciului Poliției Rutiere Cluj, comisarul Dan Crișan, avertizează că cei mici trebuie transportați în scaune speciale indiferent de distanța de deplasare. El arată că cele mai multe accidente grave care puteau fi evitate dacă copilul era în scaun se produc pe distanțe de sub zece km față de casă.

Poliția Rutieră este implicată în proiectul Copil iubit la bord prin organizarea de acțiuni în trafic prin care vrem să informăm și să conștientizăm totodată părinții în privința rolului sistemelor de retenție și a scaunelor de copii. Sunt situații în care polițiștii au depistat în trafic copii transportați fără niciun fel de sistem de retenție și sunt situații în care sunt folosite scaune de mașină care nu sunt neapărat potrivite pentru vârsta pe care o are copilul.

În general, de când se naște și până ajunge la vârstă de 12 ani, un copil are nevoie de două sau trei scaune de mașină diferite. Până la vârsta de 9 luni cei mici trebuie ținuți în suport tip scoică, a cărei montare se face cu spatele spre direcția de mers.

După această vârstă, copiii au nevoie de scaun, mai târziu doar de înălțător, și pot fi transportați și cu fața.

După 12 ani sau odată cu atingerea înălțimii de 1,35 m, cei mici pot fi transportați direct pe banchetă, cu condiția ca centura de siguranță să nu le treacă peste față sau gât.

Pentru familiile cu venituri reduse achiziția acestor scaune de mașină poate fi costisitoare. Tocmai de aceea, șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, spune că, municipalitatea se gândește la câteva măsuri prin care să fie ajutate categoriile sociale defavorizate:

Există posibilitatea să și finanțăm cele mai bune măsuri care vor reieși în urma implementării acestui proiect. Sunt câteva idei care se discută, de exemplu un voucher pentru familiile care au venituri reduse, pentru a le sprijini în achiziționarea unui astfel de scaun pentru copii sau facilitarea unei platforme prin care părinții clujeni să poată schimba între ei astfel de scaune de mașină, care protejează copiii în trafic. (Ovidiu Cîmpean)

Campania Copil iubit la bord va debuta în luna noiembrie și se va întinde pe parcursul a 12 luni. În această perioadă, polițiștii de la Rutieră vor efectua mai multe controale în trafic și vor informa părinții asupra riscurilor la care îi expun pe cei mici dacă nu au sisteme de siguranță.

Reprezentanții poliției amintesc că, potrivit legii, sancțiunea pentru nerespectarea acestor prevederi legale este amendă de până la 725 de lei și 3 puncte de penalizare.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor