Ascultă Radio România Cluj Live

Straița plină cu de toate

Straița Plină

Straița plină cu de toate
Foto: Straița Plină

Articol de cristina.rusu, 20 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 20 octombrie 2019, 7:58

Ca să cunoşti anumite locuri din ţară aşa cum se cuvine, trebuie să-i cunoşti mai întâi pe oamenii locului; iar ca să-i cunoşti, trebuie să le afli tradiţiile.

În fiecare an, la începutul toamnei, locuitorii satelor de pe raza comunei Roşia îşi dau întâlnire la târgul cu bunătăţi, pentru care se pregătesc aşa cum ştiu ei mai bine şi cu ce au mai bun.

Mândri nevoie mare, îşi etalează gemuri de toate felurile, sosuri, zacuscă, preparate din brânză, plăcinte, preparate din carne şi chiar sarmale aburinde, aduse cu tot cu oală şi ţinute pe foc.

Totul a pornit în urmă cu 11 ani, de la ideea unei familii de orăşeni care s-au mutat din Cluj la Roşia, unde au înfiinţat asociaţia Orizont verde, cu scopul de a promova potenţialul turistic şi etnografic al zonei.

Iar cel care a înfiinţat acest târg este Dezideriu Szabo:

Dezideriu Szabo: Noi ne-am mutat în Roşia de 11 ani. Ne-am dat seama că producătorii locali nu au contact cu oamenii de la oraş, care caută produse tradiţionale. Aveam nişte prieteni cu solarii, ne explicau la ce preţ vând ei produsele la intermediari (practic la preţ de nimic) şi la ce preţ ajung în oraşele mari. Venind de la oraş, ne-am folosit capitalul de prieteni, care au venit toţi la primul târg. Organizăm târgul odată pe an. Anul acesta am mai organizat un festival, Pe păşune Fest, unde mergem şi pe concerte etno-rock şi ateliere de tot felul. Ne gândeam să mutăm târgul un pic mai devreme, în septembrie, dar toată lumea ne-a zis: “Nu-i gata zacusca!” Aşa că ne adaptăm la cerinţele oamenilor.

Dan Izvoreanu: Pentru că-i zice Straiţa plină, cu ce putem umple straiţa?

Dezideriu Szabo: Cu zacuşti, dulceţuri, siropuri, brânză de capră, de vacă, de oaie; cu fructe uscate, cu sarmale, cu păstrăv. Am încercat să identificăm producătorii mici din zonă şi să-i promovăm doar pe aceştia. Inclusiv pe partea de bere nu acceptăm decât bere artizanală.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Cei care vin aici cu standuri şi cu produse, în restul anului mai vând undeva?

Dezideriu Szabo: O parte din ei şi-au făcut firme, merg pe la festivaluri şi pe la târguri. Unii dintre ei lucrează cu pensiuni. Mai sunt cei din sat, tot felul de tăntici care vin cu ce fac ele în gospodărie, ele de obicei vin numai aici. Încercăm să promovăm produsele specifice zonei, cum ar fi moşocoarnele, un fel de plăcinte cu brânză sau cu prune făcută în aluat de pâine; mai e fasole cu hospa, adică un fel de fasole care se pune la uscat cu tot cu teacă şi se face zeamă din ea; o altă specialitate e zama de curechi de cucurbătă: de dovleac, dar făcută ca şi zama de varză, cu lapte, cu smântână, cu de toate.

Ascultându-l pe Dezideriu mi se face brusc foame şi mă las condus de miresmele îmbietoare care vin dinspre tarabele cu bunătăţi. Nu îmi ia foarte mult timp să ajung la oala cu sarmale:

Dan Izvoreanu: Ce aveţi aici?

Gabor Dorica: Sarmale cu pisat, cu orez şi cu carne.

Dan Izvoreanu: Pisatul ce e?

Gabor Dorica: Pisat de porumb!

Dan Izvoreanu: Dumneavoastră le-aţi făcut?

Gabor Dorica: Eu cu sora mea, Mărioara.

Dan Izvoreanu: Ce au special?

Gabor Dorica: Au foarte multă ceapă, carne şi piper.

Dan Izvoreanu: Ce mai aveţi pe lângă sarmale?

Gabor Dorica: Cornuleţe, prăjituri de mai multe feluri.

După o porţie zdravănă de sarmale, fac ochii roată şi încep să iau la rând standurile cu produse artizanale şi meşteşugăreşti din zona Beiuşului.

Admir costumele populare viu colorate, coşurile împletite din răchită, fluiere şi tulnice din lemn, obiecte meşteşugite de oamenii locului.

Între timp aflu că şi alţi tineri au părăsit oraşul şi au început o mică afacere agro-turistică în zonă.

Aşa l-am întâlnit pe George Hoţopanu, care s-a mutat cu întreaga familie în satul Coleşti:

George Hoţopanu: La momentul actual avem un restaurant, mai multe spaţii de procesare unde colectăm toată materia primă de la localnicii din sat, procesăm şi vindem în oraşele mari. Mi-am dorit tot timpul să stau la ţară, am crescut pe munte, de aceea cel mai bine mă simt în natură. A fost greu la început, normal. Ne-am străduit, n-am dormit nopţile, am tras de noi cât am putut, iar acum pot să spun că culegem roadele.

Dan Izvoreanu: Care sunt produsele voastre?

Gheorghe Hoţopanu: În momentul de faţă, de la conservele în borcan (adică dulceţuri, zacuşti, sosuri, murături), la lactate de bivoliţă, unt, telemea, mezeluri de bivoliţă amestecată cu mangaliţă (salamuri, cârnaţi), până la pâine, plăcinţi făcute tradiţional, de femeile din sat.

Dan Izvoreanu: Unde le livraţi?

Gheorghe Hoţopanu: Momentan facem livrare la domiciliu în Oradea; în rest, prin curierat. Straiţa plină e primul târg la care am participat, dar tuturor le recomand să vină aici.

E o plăcere să vorbeşti cu fiecare dintre ei şi-mi dau seama că astfel de evenimente i-ar ajuta pe mulţi agricultori să-şi vândă produsele şi să-şi deschidă o mică afacere unde totul este proaspăt, bun şi fără E-uri.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla