Ascultă Radio România Cluj Live

Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională?

Foto: kalhh /Pixabay

Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională?
Foto: Foto: kalhh /Pixabay

Articol de cristina.rusu, 20 octombrie 2019, 12:00 / actualizat: 20 octombrie 2019, 17:05

Atunci când vorbim de inteligența emoțională, ne referim în general la capacitatea unei persoane de a empatiza cu cei din jur și de a le influența emoțiile în sens constructiv.

Copiii cu inteligență emoțională ridicată înțeleg instinctiv nevoile și reacțiile persoanelor din jurul lor (copii, adulți etc.) și reușesc să obțină maximum de beneficii din relațiile sociale, prin adaptarea comportamentului în funcție de context.

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, educația copiilor din generațiile actuale trebuie adaptată la noile rigori și standarde internaționale, iar mijloacele clasice de predare-învățare nu mai satisfac nevoile lor în modul în care o făceau în generațiile anterioare.

Copiii, care se simt valorizați, respectați în familie, au rezultate mai bune la şcoală, au mai mulţi prieteni şi trăiesc vieţi mai sănătoase, mai fericite. Părinții au rolul de a oferi protecție, susținere, apreciere, acceptare, înțelegere și iubire necondiționată, iar inteligența emoțională se cultivă prin aceste valori, nu prin critică în exces, amenințări, șantaj emoțional sau chiar bătaie.

În cazul în care un copil este educat în spiritul criticii în exces sau cu bătaie, trauma lui se va sedimenta și se va acutiza la maturitate: dacă la început se teme de părinte, mai târziu învață să devină agresiv, să îl înfrunte, iar apoi va deveni agresiv în orice conjunctură. (psihologul Lenke Iuhoș)

Mai mult, specialistul în psihologia copilului afirmă că, din practica de specialitate, a observat că atunci când lucrează cu cei mici, aceștia sunt destul de ușor de modelat, învață rapid bunele maniere și le aplică în viața de zi cu zi, au o încredere sporită și devin sociabili.

În momentul în care se lucrează doar cu copilul, iar acasă, părinții nu își schimbă comportamentul parental toxic, copilul are mari șanse să se întoarcă la obiceiurile vechi, care-l vor afecta mai târziu, la maturitate.

3 pași pentru cultivarea inteligenței emoționale la copii

Psihologul consideră că nu există o rețetă de succes pentru cultivarea inteligenței emoționale la copii, deoarece copiii sunt diferiți, au nevoi diferite, se raportează diferit la societate, însă propune 3 pași utili prin care putem descoperi ce îl ajută pe copilul nostru atunci când nu știe cum să-și gestioneze eficient, constructiv, emoțiile.

1. Fii atent la emoțiile copilului, dar și la … ale tale!

Trăim în secolul vitezei, în care, într-un timp foarte scurt, trebuie să rezolvăm foarte multe probleme cotidiene, foarte mulți părinți neglijează involuntar nevoile copilului. Întrucât copiii au o abilitate extraordinară de a imita gesturile și comportamentele adulților, ne vom trezi la un moment dat, ca la o problematică anume, aceștia vor reacționa emoțional asemenea nouă.

Este destul de complicat să-l ajuți pe copil să-și cunoască emoțiile și să și le gestioneze în avantajul său, dacă noi nu știm să ne gestionăm propriile emoții. Așadar, primul pas este să învățăm să ne evaluăm emoțiile, reacțiile, uitându-ne câte 5 minute pe zi în oglindă, deoarece orice mic gest, poate neimportant pentru noi, poate fi replicat de către copil și îl poate transforma într-un automatism. (psihologul Lenke Iuhoș)

2. Ajută-l să-și folosească emoțiile ca oportunitate de conectare și de învățare.

Uneori, emoțiile negative nu sunt întotdeauna total negative, ci pot fi transformate în oportunități pentru dezvoltarea copilului. Spre exemplu, starea de nervozitate poate fi convertită în ambiție și canalizată pentru dezvoltarea abilităților sportive, artistice, creative etc. Fii acolo pentru copilul tău când simte emoţii puternice, nu pentru a i le corecta şi pentru a-i spune cum trebuie să se simtă, ci ca oportunităţi de apropiere şi de explorare în siguranţă a lumii interioare, cu tot cu provocările ei.

3. Ajută-l să identifice, să analizeze și să numească în mod corect emoția!

Pentru noi, părinții, este foarte important să învățăm să coordonăm limbajul verbal, nonverbal și cu cel paraverbal. Dacă un copil va vedea că vorbim foarte frumos, însă tonul și limbajul corpului sunt în contradicție cu acele cuvinte, el va deveni foarte confuz la început, iar în timp va crede că așa este normalitatea.

Identificarea şi denumirea emoţiilor au un efect de calmare, iar prin această metodă îi putem ajuta să își revină mai rapid după diverse situaţii supărătoare.

Totodată, puteţi să-i ajutaţi pe copii să capete un vocabular al emoţiilor prin diverse jocuri de rol, jocuri de mimă, jocuri cu cartonaşe şi, mai ales, să folosiţi voi înşivă cât mai multe denumiri de emoţii. (psihologul Lenke Iuhoș)

 

Redacția/Lenke Iuhoș, psiholog

Foto: kalhh /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Etichete:
500 de grame în fiecare zi, pentru o tinerețe cât mai lungă
Diverse vineri, 15 martie 2024, 12:00

500 de grame în fiecare zi, pentru o tinerețe cât mai lungă

De exemplu, varza (toate tipurile), ceapa (de preferinţă roşie), merele. Lista alimentelor sănătoase include şi citrice, roşii, ardei,...

500 de grame în fiecare zi, pentru o tinerețe cât mai lungă
Știți de ce gheparzii sunt atât de rapizi?
Diverse joi, 14 martie 2024, 18:00

Știți de ce gheparzii sunt atât de rapizi?

Dar ce determină viteza maximă de alergare la aceste animale? Un studiu recent oferă o perspectivă intrigantă: poate exista nu una, ci două...

Știți de ce gheparzii sunt atât de rapizi?
Ați auzit de feijoa, fructul care îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria?
Diverse joi, 14 martie 2024, 12:00

Ați auzit de feijoa, fructul care îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria?

Fructul exotic feijoa, cunoscut şi sub denumirea de ananas guava sau guava braziliană, provine din America de Sud. Gustul său este dulce-acrişor,...

Ați auzit de feijoa, fructul care îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria?
Omul care a trăit într-un „plămân de fier” a murit
Diverse joi, 14 martie 2024, 09:42

Omul care a trăit într-un „plămân de fier” a murit

Un supravieţuitor al poliomielitei cunoscut ca omul care a trăit într-un „plămân de fier” a murit, în Texas, la vârsta de 78 de...

Omul care a trăit într-un „plămân de fier” a murit
Diverse miercuri, 13 martie 2024, 14:21

Primul pui de delfin născut în captivitate, în România

Are deja cinci zile şi se simte foarte bine, spun cei care au grijă de el. Mama este una dintre femelele aflate la Constanţa de mult timp, iar...

Primul pui de delfin născut în captivitate, în România
Diverse miercuri, 13 martie 2024, 12:00

Farmacia din natură – cei mai puternici inamici ai virusurilor

Usturoiul – Are capacitatea de a elimina bacteriile dăunătoare şi de a ajuta la combaterea unor boli ale organelor interne şi tractului...

Farmacia din natură – cei mai puternici inamici ai virusurilor
Diverse miercuri, 13 martie 2024, 06:00

Murdoch se căsătorește la vârsta de 92 de ani

Patronul „Fox” se va căsători cu Elena Zhukova, fosta soacră a oligarhului rus Roman Abramovici. Au fost deja trimise invitațiile...

Murdoch se căsătorește la vârsta de 92 de ani
Diverse marți, 12 martie 2024, 12:00

Care este legătura între aportul excesiv de vitamina B3 şi bolile de inimă

Un studiu amplu a constatat că administrarea unor cantităţi excesive de vitamina B – niacină – poate duce la un risc crescut de boli...

Care este legătura între aportul excesiv de vitamina B3 şi bolile de inimă