Ascultă Radio România Cluj Live

Jurnal de festival: Ai grijă pe unde te poartă inima!

Documentarul ”Unde te poartă inima” (Heartbound) spune povestea unor femei thailandeze, împinse de sărăcie să se mărite cu cetățeni danezi. Au de ales între o viață în condiții mizerie acasă în Thailanda, cu prostituția ca singur mijloc de a-și câștiga existența, și o țară îndepărtată, un soț pe care îl alege altcineva pentru ele și un trai lipsit de griji materiale, dar atât de diferit de ce au cunoscut ele până la momentul plecării spre necunoscut.
Regizori sunt Janus Metz, cunoscut pentru filmul Borg vs. McEnroe (2017) și Sine Plambech, antropolog la Institutul danez pentru studii internaționale.

Jurnal de festival: Ai grijă pe unde te poartă inima!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 octombrie 2019, 13:44 / actualizat: 20 octombrie 2019, 12:33

”Unde te poartă inima” este o poveste spusă cu multă delicatețe și sensibilitate. Camera se insinuează în viețile protegoniștilor fără agresivitate, iar aceștia se confesează cu sinceritate. Sommai a venit în Danemarca în urmă cu 25 de ani. Înainte să-și intâlnească soțul danez era prostituată în Pattaya. Ea a deschis drumul pentru alte zeci de thailandeze obligate să plece din țara natală ca să-și poată întreține familiile și copiii.

O viață în Danemarca este visul tuturor: nu există griji materiale, bărbații sunt buni și atenți, nu te bat, nu te violează, îți permit să te întâlnești cu prietenele, ba chiar sunt de acord să-ți crească și copiii făcuți la tinerețe în Thailanda. Pare un adevărat paradis. Viața într-n loc atât de îndepărtat, cu obiceiuri atât de diferite, nu este însă deloc fericită. Presupune un șir nesfârșit de compromisuri și alegeri dureroase. Și un efort permanent de adaptare. Bunăstarea materială nu aduce cu ea și fericirea mult visată. Bărbații europeni își privesc soțiile asiatice neputiincioși. Ar vrea să le ajute, dar nu știu cum. Ar vrea să le urmeze într-o eventuală viață de cuplu în Thailanda, dar nu se pot adapta acolo la rândul lor. Toată nefericirea și eforturile de adaptare , viața suspendată între două lumi sunt prezentate gradat în film, pe un ton atât firesc și sincer încât îți sfâșie sufletul.

”Unde te poartă inima” nu trage concluzii, nu pune etichete, nu judecă. Și conturează o lume profund umană. La final, simți că ai atât de multe în comun cu femeile astea dintr-o țară îndepărtată și exotică. Poți să fugi până la capătul lumii, să crezi că ai făcut cea mai bună alegere pentru tine și pentru copiii tăi, însă fericirea nu vine întotdeauna atunci când grijile materiale se sfârșesc.
”Unde te poartă inima” este inclus în programul tematic ”Căsătorie, sex și mai mult decât atît” la Astra Film Festival 2019.
Documentarul ”Taraful caloriferelor” (Heat singers) este mult mai aproape de noi, ca spațiu geografic și mental. Compania de termoficare dintr-un oraș din Ucraina are un cor al angajaților, recompensat de sindicat pentru participarea la activități artistice și întreceri tovărășești. Îmbrăcați în costum popular, membrii corului cântă cu râvnă: slavitul pământ strămoșesc, mândrul steag galben-albastru, neînfricații cazaci și faptele lor de vitejie. Să faci parte din corul întreprinderii pare să aducă mari satisfacții. Duminica și de sărbători.
Pentru că în restul timpului trebuie să coboare în subsoluri insalubre, să lucreze cu scule improvizate, să cârpească țevi ruginite, să răspundă la dispecerat sutelor de abonați nervoși că nu au căldură, deși factura de întreținere este tot mai mare de la an la an.

Distanța dintre lumea slăvită în cântece și viața de zi cu zi este imensă. Și așa de asemănătoare cu România contemporană.
Discursul oficial este impecabil. Viața adevărată este însă o luptă cu nepăsarea, lipsa de respect, nevoile materiale. Încet încet, membrii corului obosesc. Strălucirea scenei nu mai reușește să acopere sculele improvizate, condițiile de muncă oribile, numărul din ce în ce mai mare al abonaților sătui să stea în frig și să strângă în lighean apa care curge din calorifere.

Tânăra regizoare Nadia Parfan ilustrează felul în care regia de termoficare cuprinde în ea toate trăsăturile din societatea ucraineană contemporană. Ca un fel de tăvălug care sparge țevi și calorifere și care îi lasă pe oameni nepăsători și lipsiți de speranță.

Filmul ”Taraful caloriferelor” (Heat singers) este inclus în competiția Central și Est-Europeană la Astra Film Festival 2019.

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj