Ascultă Radio România Cluj Live

Povești cu delfinii de la Constanța

Povești cu delfinii de la Constanța

Articol de Alina Vingan, 22 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 22 septembrie 2019, 9:10

Sezonul estival s-a încheiat, însă, experiențele trăite în timpul verii s-au transformat în amintiri frumoase. Un astfel de exemplu este vizita  la Delfinariul din Constața. Am întâlnit aici un biolog care mi-a povestit lucruri interesante despre delfini și pe directorul instituției cu mari planuri de viitor.

Delfinariul din Constanța a fost construit în perioada 1972 – 1973 şi modernizat între anii 2006 – 2007. În momentul inaugurării lui, Delfinariu a fost, la acea vreme, primul muzeu de acest gen din România și din sud-estul Europei. În acest spaţiu generos sunt amplasate secţiile: Microdelta, Delfinariu, Planetariu şi o Expoziţie permanentă de păsări exotice.

Patrimoniul complexului este alcătuit din peste 30.000 de exponate, reprezentând: moluşte, crustacee, peşti, păsări şi mamifere. Parcul complexului este, practic, zonă de agrement, cu alei şi bănci, un lac, arbori şi aranjamente vegetale.

Aici, în viitorul foarte apropiat vor exista habitate pentru aligatori și lemurieni, promite directorul instituției, Adrian Bâlbă.

Delfinariul din Constanţa are câteva elemente de unicitate, cea mai importantă este colecţia de mamifere acvatice. Avem şi alte animale, dar datorită spaţiului foarte redus şi poziţiei intraurbane, nu ne putem permite să aducem girafe sau elefanţi. Vrem să aducem şi alte mamifere de talie mică, vrem să aducem chiar şi crocodili, ca să extindem ecosistemul într-unul lacustru general al Mapamondului.

Consiliul Judeţean are un plan investiţional foarte ambiţios, prin care dezvoltăm un bazin mare în spatele actualului delfinariu, cu care va fi conectat. Fondurile au fost aprobate şi lucrările sunt deja pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. E vorba de 5 milioane de euro, un proiect serios. Regândim puţin locaţia pentru a aduce şi alte animale.

Eu mi-am dorit să aducem lemurieni, cea mai pretabilă dintre maimuţe în grădina zoologică. Sunt deosebite întrucât au evoluat în condiţii de constrângere a habitatului pe o insulă, Madagascar; şi au rămas puţin în urmă cu evoluţia faţă de ce s-a întâmplat pe restul Continentului African. Nu am făcut încă un amplasament pentru lemurieni. Am făcut pentru crocodili, dar care va trebui să aibă şi un amplasament de iarnă şi în consecinţă stăm până în primăvară ca să facem un bazin încălzit. Aducem de fapt aligatori de Nil, nu crocodili.

Angelica Curlișcă este biolog la Delfinariul din Constanța. Mi-a povestit nostalgică despre ultimul delfin capturat din Marea Neagră, Mark. El s-a stins din viaţă, în luna iulie 2009, în urma unui infarct miocardic. Acum, în bazinul Delfinariului trăiesc două femele, Cen Cen și Ni Ni aduse din China, în urmă cu nouă ani.

Cum decurge o zi normală?

Se porneşte de la prepararea hranei, pe care o fac antrenorii; vizita medicală pe care o fac antrenorii împreună cu medicul veterinar şi, bineînţeles, cu biologul care stă în apropiere. Se continuă cu testele de apă, ca să vezi dacă apa este bună calitativ sau nu, cu demonstraţiile şi antrenarea delfinilor. Este o întreagă echipă. A trebuit să ne aliniem la legislaţia internaţională care spune că putem aduce numai animale născute în captivitate.

Din păcate nu am găsit înţelegere în zona europeană, având în vedere că în perioada respectivă, 2009-2010, au fost anii în care se împlineau 50 de ani de colaborare româno-chineză, guvernul chinez a fost de acord să ne dea aceşti delfini.

Au rămas două femele, Cen-Cen şi Nini. Din păcate masculul a murit. La fel ca la oameni, unii delfini sunt mai puternici, alţii mai puţin. Cen-Cen şi Nini au învăţat din 2010 până acum, deci 9 ani de zile. Nu se învaţă chiar uşor, comportamentele trebuie să fie cât mai aproape de cele din natură, bazate pe ele. Noi am scos din start ştachetele, cercurile; pentru că în anii ‚80, delfinii săreau peste ştachete, prin cercuri, la trambulină. Noi am scos tot ce era artificial, au rămas doar mingile care ajută publicul să vadă precizia delfinului când execută un salt deasupra apei.

Delfinii au afinităţi. Dacă îl luăm pe Marc, ultimul delfin din Marea Neagră pe care îl cunoaşte toată lumea (el a trăit 31 de ani), Marc avea pe unul din antrenori, pe Eta care, când venea, numai ce-i auzea vocea şi era lângă punct. Lucra cu ceilalţi antrenori, dar nu cum lucra cu Eta. Era clar că lucrează de dragul ei.

Într-adevăr, trebuie să iubeşti animalele. Antrenorii noştri sunt genul mămos. Când lucrăm la o demonstraţie este relaţia care trebuie să fie între antrenor şi delfin, dar în afara demonstraţiei este relaţia de prietenie. Delfinii văd antrenorul ca pe un fel de delfin mai aparte: care iese şi pe mal, dar intră şi în apă.

Cen Cen și Ni Ni vor putea avea pui, în viitor, doar prin inseminare artificială și doar în condițiile finalizării proiectului ce prevede extinderea actualului bazin. Fiecare spectacol, la Delfinariul din Constanța începe cu o scurtă lecție de biologie și protecție a mediului, susținută, în majoritatea cazurilor de directorul Adrian Bâlbă.

Noi le ţinem un curs de biologie, le explicăm de ce trebuie să strângă plasticul. Le spunem că, dacă-ţi e ruşine să iei plasticul tău sau al altuia de pe plajă, îl mănânci la anul, pentru că el se mărunţeşte în microplastic, adică în elemente foarte mărunte, înglobate în vietăţile pe care le mâncăm. Chiar şi gingirica aceea mică pe care o mâncăm pe post de hamsie va avea într-o zi mai mult plastic decât peşte. Iar înainte de acest moment, peştele va fi necomestibil. Deja există zone unde este deja necomestibil: de exemplu în Italia sunt zone în care nu ai voie să pescuieşti stridii.

Bunul mers al spectacolului depinde foarte mult de public și comportamentului acestuia. De exemplu, oamenii nu se pot apropia de marginea bazinului și nu pot folosi aparatele foto cu blitz. Sunt reguli simple, foarte greu de respectat, uneori a adăugat Angelica Curlișcă.

Avem vizitatori care sunt foarte înţelegători, respectă regulile; dar avem şi vizitatori pe care nu-i interesează, ei au venit ca la circ.

Delfinariul românesc de la Marea Neagră se numară printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța atât în sezonul estival, cât și în extra sezon.

 

Alina Nechita/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Acolo unde cerul atinge pământul! [AUDIO]
Reportaje luni, 11 martie 2024, 10:49

Acolo unde cerul atinge pământul! [AUDIO]

Este o zonă dificil de supravegheat și, din păcate, aici s-au înregistrat și evenimente tragice. Dorind să scape de război, cetățeni...

Acolo unde cerul atinge pământul! [AUDIO]
O clujeancă este campioană mondială la înot la 81 de ani!
Reportaje duminică, 10 martie 2024, 06:00

O clujeancă este campioană mondială la înot la 81 de ani!

Dan Izvoreanu: Daţi-mi voie să vă felicit pentru performanţa pe care aţi obţinut-o la Campionatele Mondiale de Nataţie. Cum a fost? Judith...

O clujeancă este campioană mondială la înot la 81 de ani!
Cursuri gratuite de programare pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje sâmbătă, 9 martie 2024, 06:00

Cursuri gratuite de programare pentru persoanele cu dizabilităţi

De peste 5 ani asociaţia AMAIS organizează cursuri de programare pentru persoane cu dizabilităţi, pentru a le ajuta să-şi găsească noi...

Cursuri gratuite de programare pentru persoanele cu dizabilităţi
2024 nu va fi un an bun pentru companiile aeriene și pentru aeroporturile din România
Reportaje miercuri, 6 martie 2024, 12:25

2024 nu va fi un an bun pentru companiile aeriene și pentru aeroporturile din România

Reprezentanții societăților din domeniu se feresc să facă prognoze și să își stabilească ținte pentru numărul de călători, din cauză...

2024 nu va fi un an bun pentru companiile aeriene și pentru aeroporturile din România
Reportaje miercuri, 21 februarie 2024, 12:29

Obține-ți permisul de conducere oriunde în țară!

A fost adoptat un proiect de lege care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate fi dat oriunde în ţară, nu...

Obține-ți permisul de conducere oriunde în țară!
Reportaje sâmbătă, 17 februarie 2024, 06:00

O fereastră către infinit: Observatorul Astronomic al Universităţii Babeş-Bolyai [AUDIO/FOTO]

Pe str. Cireşilor, în apropierea Grădinii Botanice, se află Observatorul Astronomic al Universităţii Babeş-Bolyai. L-am găsit un pic mai...

O fereastră către infinit: Observatorul Astronomic al Universităţii Babeş-Bolyai [AUDIO/FOTO]
Reportaje vineri, 16 februarie 2024, 06:00

Generația conectată: impactul rețelelor sociale și navigarea online în viețile copiilor noștri

Tinerii din ziua de azi nu-și pot închipui viața fără rețele de socializare. Cele mai utilizate sunt Instagram și Whatsapp, care sunt accesate...

Generația conectată: impactul rețelelor sociale și navigarea online în viețile copiilor noștri
Reportaje joi, 15 februarie 2024, 06:00

De Ziua Națională a Lecturii, mai are lumea timp de citit?

Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii sărbătorită pe 15 februarie, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj organizează la sediul central,...

De Ziua Națională a Lecturii, mai are lumea timp de citit?