Ascultă Radio România Cluj Live

Prima clasă de fotbal feminin din Cluj-Napoca, premieră națională

Prima clasă de fotbal feminin din Cluj-Napoca, premieră națională

Articol editat de cristina.rusu, 17 septembrie 2019, 11:05

16 fete din toată România s-au unit la Cluj-Napoca cu dorinţa de a-şi urmări visul, şi mai exact acela de a juca fotbal.

Liceul cu Program Sportiv din Cluj a pornit pe 9 septembrie odată cu începerea anului şcolar prima clasă de fotbal feminin din Cluj-Napoca.

Vechiul subiect, aproape considerat tabu în rândul fetelor fiind catalogat ca sport masculin, prinde acum culoare şi dă viaţă unei noi speranţe pentru tinerele care îşi doreau cu ardoare să practice acest sport.

Această prezentare necesită JavaScript.

Din spusele dirigintelui clasei, Teodor Papuc, fetele au un program asemănător de respectat precum aveau unele nume mari din industria sportului românesc, cum ar fi Nadia Comăneci. Tot acesta atestă şi că suprinzător, fetele au primit suport şi încurajare nemărginită de la părinţi şi familie, iar că unele vin din regiuni unde nu au avut condiţiile necesare să practice acest sport.

Iuliana Negrea, de exemplu vine din Brad, judeţul Hunedoara, unde nu a avut posibilitatea de a juca la o echipă feminină:

Iuliana: Jucam fotbal la şcoală şi profesorul de sport m-a întrebat dacă nu vreau să vin să dau probe la Liceul cu Program Sportiv, şi am fost de acord. A venit împreună cu mine, am dat probele, dar nu am jucat niciodată la o echipă de fotbal.

Reporter: Părinţii tăi cum au primit ideea asta, că tu pleci la Cluj să joci fotbal?

Iuliana: Au spus să urmez ceea ce-mi place şi au fost de acord până la urmă…  

Sonia: Eu sunt din Ruscova, judeţul Maramureş.

Reporter: Ce planuri ai după terminarea liceului?

Sonia: Aş vrea să promovez mai întâi bacalaureatul, cu posibilitatea ca după să îngheţ un an din facultate, şi să plec în străinătate.

Reporter: Şi vrei să continui cu fotbalul?

Sonia: Da, cu fotbal.

Reporter: Şi părinţii tăi ce părere au avut despre faptul că vii pe domeniul acesta?

Sonia: Prima dată au stat să se gândească, dar după au zis să fac ce-mi place şi ce vreau.

Fetele, fiind venite din alte părţi ale ţării dispun de cazare şi mese, iar despre procesul de întemeiere şi finanţare al clasei am reuşit să aflăm mai multe de la Florin Covaciu, directorul Liceului cu Program Sportiv din Cluj-Napoca:

Florin Covaciu: Împreună cu Alin Ciobanu de la Universitatea Olimpia am înfiinţat această clasă, că el este şi în bordul Federaţiei de Fotbal. Ne-am hotărât să le adunăm aici şi fiind în Programul comitetului Olimpic, vrând să facă un centru olimpic, am zis că este lucrul necesar de făcut. La toate clasele suntem cu antrenamente, nu putem spune că această clasă este cu ceva mai specială ca celelalte, doar că este clasă făcută împreună cu Federaţia de Fotbal şi Comitetul Olimpic Român. Noi avem şi jucătoare care sunt în echipa U, sunt şi pe la Lotul Naţional vreo 4-5.

Reporter: De aici când termină, ele avansează la echipa mare?

Florin Covaciu: Dacă ele vor la echipa de aici, pot, dar dacă nu, ele sunt oricum cu dublă legitimare şi la echipele lor de unde au venit. Joacă pentru LPS la U 16-U 15.

Reporter: Cum a fost primită ideea când aţi pornit clasa? Au fost multe doritoare?

Florin Covaciu: Foarte bine. Da, au fost, dar au fost aduse doar 16 fete şi pe parcurs o să le mai completăm, dacă mai apare vreun mugurel. Protocolul este făcut pe 24 de fete, normal ar mai trebui să vină vreo 8. Echipamente, sponsorizare: Ne susţine primăria. Ca şi competiţie sportivă, unde joacă sub denumirea de Liceul cu Program Sportiv, dar Comitetul Olimpic Român prin Federaţia Română de Fotbal le garantează casă, masă, toate cele.

Conform informaţiilor, fetele au pe lângă curriculumul naţional două antrenamente pe zi, iar în ciuda faptului că au un program încărcat, promovarea bacalaureatului în rândul tinerelor fotbaliste venite de la LPS este de 99%.

Avem antrenamente de dimineaţă, după aceea avem ore, mergem la masă, iar la antrenament, şi de învăţat nu prea avem timp, dar ne descurcăm cum putem.

Reporter: Care a fost procesul de admitere- probele prin care a trebuit să treci?

Prima dată a fost menţinerea mingii în aer, conducerea printre jaloane, şuturi la poartă, proba de viteză, de rezistenţă şi de abdomen.

Liceul se mândreşte momentan cu 8 fete plecate de la ei, care acum sunt în Lotul Naţional. Conform spuselor directorului, clasa are încă 8 locuri ocupabile, care stau la dispoziţia domnişoarelor iubitoare de minge, aşa că nu e de dat cu piciorul într-o aşa o oportunitate.

 

Fűleki Szilvia

Foto: LPS Cluj-Napoca

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor