Ascultă Radio România Cluj Live

Lucrările de pe strada Regele Ferdinand au scos la iveală rămășițele Porții de Nord a Clujului

[button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”medium” src=”PLACE_LINK_HERE”]ADD_BUTTON_CONTENT[/button]

Lucrările de pe strada Regele Ferdinand au scos la iveală rămășițele Porții de Nord a Clujului

Articol editat de miclaus, 16 septembrie 2019, 15:39

Am găsit Turnul de Nord al orașului, care a fost nivelat, distrus, dărâmat, cum vreți să-i spuneți, la 1873, când administrația de atunci a Clujului a hotărât să extindă această stradă a orașului. Este turnul cel mai important, pe artera cea mai veche și cea mai importantă a Clujului medieval. (arheologul Sorin Cociș)

Lucrările de modernizare ale străzii Regele Ferdinand au scos la iveală rămășițele Porții de Nord a cetății medievale a Clujului.
Existența acestei porți era cunoscută, deoarece ea apare în toate reprezentările grafice ale cetății Clujului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cercetătorul Sorin Cociș de la Institutul de Istorie afirmă însă că cercetările efectuate aici au scos la iveală și lucruri pe care, până acum, specialiștii doar le bănuiau:

Surpriză mare a fost ca cercetarea acestui turn să aducă alte elemente, pe care le bănuiam dar nu puteau fi demonstrate, respectiv sub fundația turnului am găsit zidul, poarta sau chiar poate un turn roman. Ultimele două rânduri de pietre arată clar că este vorba despre o construcție romană.

Poarta de Nord a orașului era formată din două turnuri în formă de U, ambele cu deschiderea spre interior.

Cosmin Rusu este specialist în istorie medievală la Universitatea Babeș Bolyai. El arată că arheologii au acum șansa să studieze pentru prima dată în teren dimensiunile acestei porți și locul exact în care ea era amplasată:

Este unul dintre puținele turnuri de poartă. Pe aici se făcea accesul înspre oraș și dinspre oraș. Acest turn este singurul pe care avem șansa să-l documentăm arheologic. Oportunitatea a făcut să găsim latura lui de Vest, care depășește 12 metri lungime, ceea ce înseamnă că era un turn extrem, extrem de important. Avem și Someșul aici. Știm sigur că există și un pod în fața turnului, primul pod de piatră al orașului, datând din secolul al XVI-lea. Strada cea mai veche, medievală a Clujului, atestată este strada Turnului Porții Podului. La 1362 apare în documente. Practic, noi am găsit capătul celei mai vechi străzi a Clujului.

După descoperirea Porții de Nord a Clujului s-a lansat inclusiv ideea ca aceste ruine să fie conservate și puse în valoare, la fel ca cele din Piața Unirii. Nici chiar arheologii nu cred în această variantă, în condițiile în care strada Regele Ferdinand este și astăzi una dintre principalele artere ale Clujului.

Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, George Cupcea, vine însă cu o altă idee, prin care lumea ar afla pe unde au fost vechile ziduri ale Clujului:

În cazul de față suntem destul de limitați ca posibilități, fiind vorba de o arteră de circulație importantă a orașului. Dar, într-un fel, cred că ar trebui marcată existența, aici, a acestor ruine în subteran. Cu o plăcuță pe clădirile din vecinătate, de exemplu. Ar putea fi marcat cumva chiar și pe asfalt traseul zidurilor, cu atât mai mult cu cât avem și traseul zidului roman dedesuptul celui medieval. Evident că în cazul descoperirii propriu-zise normele de conservare a patrimoniului vor fi aplicate, adică zidurile vor fi acoperite cu geo-textil, cu nisip pentru protecție, să fie cât mai puțin afectate.

Cercetările efectuate la Poarta de Nord a Clujului au mai scos ceva la iveală. Arheologul Sorin Cociș spune că adâncimea neașteptat de mică la care a fost descoperit zidul arată că, uneori, inclusiv pentru administrația maghiară din a doua jumătate a secolului al XIX-lea termenele de finalizare ale unor lucrări erau mai importante decât calitatea.

Era normal ca rămășițele acestui turn să le găsim mult mai jos, la -70 de centimetri, nu la -20. Se pare că și atunci, ca și astăzi câteodată, la stradă, pentru a fi redată repede în circulație, s-a lucrat cu hei-rup-ul, hai dărâmăm, nivelăm un pic și e gata lărgită.

Cercetările arheologice care se fac pe strada Regele Ferdinand nu vor întârzia prea mult finalizarea șantierului. Istoricii spun că până se face conservarea lucrării, muncitorii pot lucra în alte zone ale străzii, după care pot reveni și la perimetrul din fața clădirii centrale a Poștei.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
”Galeria Verde”
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică

Studenții de la Facultatea de Fizică a UBB din Cluj-Napoca ne așteaptă pe toți, indiferent de vârstă, să luăm parte la experimentele pe care...

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 13:25

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe,...

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 12:44

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj-Napoca

Elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor primi 600 lei pentru evenimente culturale, iar elevii din clasele a III-a vor beneficia de 500...

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 10:50

Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie Gemina

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate aniversării „Zilei Forțelor Terestre Române”, care îl au ca patron spiritual şi...

Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie Gemina