Ascultă Radio România Cluj Live

Lucrările de pe strada Regele Ferdinand au scos la iveală rămășițele Porții de Nord a Clujului

[button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”medium” src=”PLACE_LINK_HERE”]ADD_BUTTON_CONTENT[/button]

Lucrările de pe strada Regele Ferdinand au scos la iveală rămășițele Porții de Nord a Clujului

Articol editat de miclaus, 16 septembrie 2019, 15:39

Am găsit Turnul de Nord al orașului, care a fost nivelat, distrus, dărâmat, cum vreți să-i spuneți, la 1873, când administrația de atunci a Clujului a hotărât să extindă această stradă a orașului. Este turnul cel mai important, pe artera cea mai veche și cea mai importantă a Clujului medieval. (arheologul Sorin Cociș)

Lucrările de modernizare ale străzii Regele Ferdinand au scos la iveală rămășițele Porții de Nord a cetății medievale a Clujului.
Existența acestei porți era cunoscută, deoarece ea apare în toate reprezentările grafice ale cetății Clujului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cercetătorul Sorin Cociș de la Institutul de Istorie afirmă însă că cercetările efectuate aici au scos la iveală și lucruri pe care, până acum, specialiștii doar le bănuiau:

Surpriză mare a fost ca cercetarea acestui turn să aducă alte elemente, pe care le bănuiam dar nu puteau fi demonstrate, respectiv sub fundația turnului am găsit zidul, poarta sau chiar poate un turn roman. Ultimele două rânduri de pietre arată clar că este vorba despre o construcție romană.

Poarta de Nord a orașului era formată din două turnuri în formă de U, ambele cu deschiderea spre interior.

Cosmin Rusu este specialist în istorie medievală la Universitatea Babeș Bolyai. El arată că arheologii au acum șansa să studieze pentru prima dată în teren dimensiunile acestei porți și locul exact în care ea era amplasată:

Este unul dintre puținele turnuri de poartă. Pe aici se făcea accesul înspre oraș și dinspre oraș. Acest turn este singurul pe care avem șansa să-l documentăm arheologic. Oportunitatea a făcut să găsim latura lui de Vest, care depășește 12 metri lungime, ceea ce înseamnă că era un turn extrem, extrem de important. Avem și Someșul aici. Știm sigur că există și un pod în fața turnului, primul pod de piatră al orașului, datând din secolul al XVI-lea. Strada cea mai veche, medievală a Clujului, atestată este strada Turnului Porții Podului. La 1362 apare în documente. Practic, noi am găsit capătul celei mai vechi străzi a Clujului.

După descoperirea Porții de Nord a Clujului s-a lansat inclusiv ideea ca aceste ruine să fie conservate și puse în valoare, la fel ca cele din Piața Unirii. Nici chiar arheologii nu cred în această variantă, în condițiile în care strada Regele Ferdinand este și astăzi una dintre principalele artere ale Clujului.

Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, George Cupcea, vine însă cu o altă idee, prin care lumea ar afla pe unde au fost vechile ziduri ale Clujului:

În cazul de față suntem destul de limitați ca posibilități, fiind vorba de o arteră de circulație importantă a orașului. Dar, într-un fel, cred că ar trebui marcată existența, aici, a acestor ruine în subteran. Cu o plăcuță pe clădirile din vecinătate, de exemplu. Ar putea fi marcat cumva chiar și pe asfalt traseul zidurilor, cu atât mai mult cu cât avem și traseul zidului roman dedesuptul celui medieval. Evident că în cazul descoperirii propriu-zise normele de conservare a patrimoniului vor fi aplicate, adică zidurile vor fi acoperite cu geo-textil, cu nisip pentru protecție, să fie cât mai puțin afectate.

Cercetările efectuate la Poarta de Nord a Clujului au mai scos ceva la iveală. Arheologul Sorin Cociș spune că adâncimea neașteptat de mică la care a fost descoperit zidul arată că, uneori, inclusiv pentru administrația maghiară din a doua jumătate a secolului al XIX-lea termenele de finalizare ale unor lucrări erau mai importante decât calitatea.

Era normal ca rămășițele acestui turn să le găsim mult mai jos, la -70 de centimetri, nu la -20. Se pare că și atunci, ca și astăzi câteodată, la stradă, pentru a fi redată repede în circulație, s-a lucrat cu hei-rup-ul, hai dărâmăm, nivelăm un pic și e gata lărgită.

Cercetările arheologice care se fac pe strada Regele Ferdinand nu vor întârzia prea mult finalizarea șantierului. Istoricii spun că până se face conservarea lucrării, muncitorii pot lucra în alte zone ale străzii, după care pot reveni și la perimetrul din fața clădirii centrale a Poștei.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter

Irina Schrotter este președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative, inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative...

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter
Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 14:07

Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca

Pentru armenii de pretutindeni data de 24 aprilie 1915  este una cu rezonanțe tragice. Atunci au pierit aproximativ 1,5 milioane de persoane, de la...

Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca
Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 09:32

Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!

Ei vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, strada Nicolae Bălcescu nr.18, de luni până vineri, între orele 7:30-13:30,...

Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!
Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 13:32

Harta pistelor de bicicletă din Cluj

Clujul, chiar dacă are o rețea de piste de biciclete dezvoltată în ultimii 10 ani, nu este încă acoperit în totalitate de rute pentru...

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:29

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală

Anul acesta, Rock Academy împlinește 11 ani de existență, reprezentând o instituție emblematică pentru aspiranții muzicieni.   De la...

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:22

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei

Beneficiază de acest sprijin persoanele singure și familiile cu venituri reduse. Ne-a oferit mai multe detalii viceprimarul Dan Tarcea, invitat,...

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 11:43

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!

Precizarea a fost făcută marți, 16 aprilie, de viceprimarul Dan Tarcea, la postul nostru de radio:   Podul Garibaldi are o istorie destul de...

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 10:30

Investiții importante în cartierul Borhanci

Luni, 15 aprilie, au fost semnate patru autorizații de construire în zonă. Pentru ce proiecte ne-a spus, astăzi, la postul nostru de radio...

Investiții importante în cartierul Borhanci