Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi o sărbătorim pe marea doamnă a cărţilor poliţiste [VIDEO/AUDIO]

Agatha Christie

Dacă nu aveţi program pentru această după-amiază, vă sugerăm noi unul: citirea unui roman poliţist! Astăzi, 15 septembrie o sărbătorim pe Agatha Christie, marea doamnă a cărţilor poliţiste:

Astăzi o sărbătorim pe marea doamnă a cărţilor poliţiste [VIDEO/AUDIO]
Foto: Agatha Christie

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 15 septembrie 2019, 13:19

Dacă nu aveţi program pentru această după-amiază, vă sugerăm noi unul: citirea unui roman poliţist! Astăzi, 15 septembrie o sărbătorim pe Agatha Christie, marea doamnă a cărţilor poliţiste:

Agatha Mary Clarissa Miller (sau, mai simplu, Agatha Christie), s-a născut în 15 septembrie 1890, într-o familie avută din Devon, Marea Britanie. În copilărie a fost mereu înconjurată de femei puternice şi independente care i-au servit ca model, dar care aveau şi puternice înclinaţii spirituale. Scriitoarea însăşi credea că mama ei este dotată cu puteri de mediu psihic, ceea ce numea văzul al doilea. Spre deosebire de fratele şi de sora ei, care au urmat şcoli cu regim de internat, Agatha a primit o educaţie la domiciliu. A învăţat de la părinţii ei să scrie şi să citească, dar şi aritmetica, o materie care-i plăcea foarte mult. Tot cu ajutorul părinţilor a învăţat şi muzica, în special să cânte la mandolină şi la pian.

 

 

Una dintre cele mai timpurii fotografii o înfăţişează pe Agatha Christie împreună cu câinele ei, pe care l-a numit George Washington. Îi plăcea să citească literatură pentru copii, dar mai târziu a intrat în contact cu lumea suprareală a versurilor lui Edward Lear şi a lui Lewis Carroll. Nu prea petrecea timp împreună cu alţi copii, dar în adolescenţă a participat la o interpretare amatoricească a unei piese de teatru, experienţă pe care a descris-o mai târziu ca fiind “ceva ce ţi-a plăcut cu adevărat, dar nu ai vrea să mai repeţi vreodată”.

Pe când Agata avea 11 ani, tatăl ei a murit, lăsând familia într-o situaţie economică nesigură. În 1902 a fost trimisă la o şcoală cu internat, dar a avut probleme cu disciplina şi nu s-a putut adapta. Au urmat câteva pensiuni pentru domnişoare din Paris, ultima dintre ele absolvind-o în 1910. După întoarcerea în Anglia, a aflat că mama ei e bolnavă, cele două au decis aşadar să petreacă timp într-un climat mai propice, la Cairo, o destinaţie turistică obişnuită a britanicilor de condiţie bună. Odată ajunsă acolo, viitoarea scriitoare a participat la numeroase evenimente de societate pentru a-şi găsi un soţ.

Şi-a publicat prima nuvelă, un text de doar 6000 de semne, cu o tematică legată de vis şi de nebunie, subiecte care o fascinau. Tentativele ei de început, expediate publicaţiilor sub pseudonim, au fost refuzate, cu toate că mai târziu unele dintre ele au cunoscut lumina tiparului, publicate sub alt titlu.

Prima încercare de roman s-a numit Zăpadă în deşert, text în care scriitoarea a înglobat experienţele sale din Cairo. Cartea a fost refuzată de agenţi literari şi de edituri deopotrivă, care îi sugerau să renunţe la idee şi să încerce, poate, cu un alt subiect. La un bal la care a participat l-a întâlnit pe Archibald Christie, ofiţer al Marinei Britanice, cu care s-a şi căsătorit în 1914.

Agatha Christie era pasionată de romanele poliţiste. Îi citea pe Wilkie Collins şi pe sir Arthur Conan Doyle. Sub influenţa acestor opere şi-a scris primul roman care îl avea ca personaj pe Hercule Poirot, Misterioasa afacere de la Styles. Belgienii refugiaţi în Marea Britanie în timpul Primului Război Mondial au servit ca sursă de inspiraţie pentru Poirot, un refugiat belgian el însuşi, individualizat printr-o mustaţă stufoasă şi capul de forma unui ou. Soţul ei a părăsit armata după încheierea războiului, ceea ce a lăsat familia cu resurse financiare diminuate (suficiente totuşi să angajeze în continuare o servitoare). În aceste condiţii a fost binevenit faptul că următoarea carte a Agathei Christie a fost recompensată cu o sumă de 50 de lire.

Anul 1926 a venit cu un conflict în familia Christie. Archibald a cerut divorţul şi a părăsit casa, pentru a-şi petrece weekendul cu o altă femeie. În aceeaşi zi a fost anunţată dispariţia Agathei Christie, a cărei maşină a fost găsită abandonată lângă o carieră de piatră. Dispariţia a creat valuri în Marea Britanie. Au fost făcute presiuni chiar şi din cercuri politice, au fost implicaţi mii de poliţişti, iar un ziar a oferit o recompensă de 100 de lire celui care oferă informaţii relevante. Dispariţia a fost o ştire care a apărut pe prima pagină din New York Times. Scriitoarea a fost găsită peste 10 zile, cazată într-un hotel sub un nume fals. În autobiografia sa, Christie nu face nicio referire la ce s-a întâmplat în aceste 10 zile.

 

 

În 1928, Agatha Christie a părăsit din nou Anglia pentru a vizita Istanbulul şi Bagdadul. A fost călătoria în care a scris Crima din Orient-Express, iar hotelul în care a locuit păstrează şi acum camera ca un monument în onoarea scriitoarei. Tot atunci l-a întâlnit pe Max Mallowan, un tânăr arheolog cu care s-a căsătorit şi alături de care a trăit până la moartea sa din 1976.

Ca sursă de inspiraţie pentru cărţile sale serveau doar locurile pe care le cunoştea: fie comunităţi rurale, pitoreşti, din Marea Britanie, precum locul în care a crescut, fie ţări pe care le-a vizitat în excursiile arheologice ale soţului ei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a lucrat într-o farmacie, ceea ce i-a îmbogăţit cunoştinţele legate de chimicale şi otrăvuri. A folosit aceste informaţii în special în volumul Calul bălan, publicat în 1961, unde a descris intoxicarea cu taliu cu o asemenea acurateţe încât adesea şi medicii au fost ajutaţi în identificarea celor care au ingerat această substanţă. Un fapt interesant: prin 1945, agenţia britanică MI5 a demarat o investigaţie având-o ca ţintă pe scriitoarea de romane poliţiste, crezând că aceasta are un spion în centrul Bletchley pentru descifrarea codurilor. Aflând de investigaţie, Christie a fost atât de furioasă încât a dat numele centrului unuia dintre cele mai neplăcute personaje ale sale.

În 1956 a fost distinsă cu Ordinul Coroanei Britanice. A încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, lăsând o moştenire de 80 de titluri scrise, 19 piese de teatru şi 40 de ecranizări cinematografice, ale căror popularitate continuă chiar şi astăzi.

 

Sursă: En.Wikipedia.org

Sursă foto: History.com

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale