Ascultă Radio România Cluj Live

Un clujean a înotat 46 de kilometri, în Hawai, pentru ape mai curate [VIDEO]

Florin Tomoș

Un clujean a înotat 46 de kilometri, în Hawai, pentru ape mai curate [VIDEO]
Foto: Florin Tomoș

Articol de cristina.rusu, 31 august 2019, 00:00

Un tânăr înotător clujean a reușit să traverseze la începutul lunii august canalul Molokai din arhipelagul Hawai. El a înotat fără întrerupere 46 de kilometri, devenind astfel al doilea român și al 70-lea om de pe planetă care reușește această performanță.

Florin  Tomoș este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, locuiește în Cluj Napoca și este de profesie instructor de înot în cadrul clubului Sport4You, al cărui fondator este. El a inițiat în acest an un alt proiect ambițios, Seven lakes, ce presupune traversarea înot a 7 lacuri din țară.

Florin Tomoș, Dan Izvoreanu

Dan Izvoreanu: Tocmai te-ai întors dintr-o zonă foarte exotică a planetei, din Hawaii, unde ai traversat un canal despre care, sincer, nu am mai auzit până acum. Spune-ne mai multe despre isprava ta de acolo.

Florin Tomoş: Este canalul Molokai sau canalul Kiwi. Desparte Molokai de insula Oahu. În linie dreaptă are o lăţime de 42 km.

Dan Izvoreanu: Tu câţi km ai făcut?

Florin Tomoş: Am înotat 46 km, din Molokai până în peninsula Niu din Oahu.

Dan Izvoreanu: De ce ai ales acest canal ca să-l traversezi?

Florin Tomoş: Pentru că a fost apa caldă! Am lansat în 22 martie 2019 un proiect care vrea să atragă atenţia asupra menţinerii curate a apei; şi în zona aceasta, undeva pe aproape, este o insulă de peturi care pluteşte pe ocean.

Dan Izvoreanu: Ai vrut să mergi să vezi cu ochii tăi?

Florin Tomoş: Da, dar nu am reuşit să ajung acolo, pentru că e purtată de apă. Insula e foarte mare, se întinde pe mai mulţi km pătraţi. Sunt tot felul de asociaţii în Statele Unite care încearcă să adune peturile, care sunt cauzate şi de uraganele care au dizlocat anumite zone cu peturi.

Dan Izvoreanu: Să revenim la traversarea acestui canal: 46 km dintr-una sau ai mai făcut şi pauze?

Florin Tomoş: Pauză nu am putut să fac, decât pentru hidratare. Parcurgerea distanţei a durat 14 ore şi 56 de minute, timp în care am înotat în continuu. Regulile sunt foarte clare: nu ai voie să atingi barca, doar ţi se aruncă sticla cu hidratarea, care e legată cu sfoară; tu te hidratezi şi continui.

Florin Tomoș

Dan Izvoreanu: Tu eşti al doilea român care ai reuşit să traversezi înot acest canal. În total ştii câţi oameni au făcut acest lucru de-a lungul timpului?

Florin Tomoş: Da, eu sunt al 70-lea. Traversarea canalului se face de vreo 12 ani, recordul e de 12 ore şi 2 minute la masculin; la feminin, recordul e de 12 ore şi 7 minute.

Dan Izvoreanu: Aceasta este cea mai lungă distanţă pe care tu ai parcurs-o înot?

Florin Tomoş: Da. Cea mai lungă traversare pe care am făcut-o până la Molokai a fost dubla traversare a Belişului, de 28 km. Dar nu se compară cu ce e acolo: am avut parte de valuri, de curenţi, tot pe timp de noapte.

Dan Izvoreanu: Care au fost cele mai mari pericole?

Florin Tomoş: Un pericol foarte real e un rechin, care chiar cu o săptămână înainte a făcut o victimă. E un rechin parazit care muşcă tot ce prinde în cale, de la oameni şi până la alţi rechini ori balene. Pe lângă rechini mai sunt meduzele: după ce te pişcă, plămânii au de suferit; poţi face chiar edem pulmonar.

Dan Izvoreanu: În această traversare înot, de ce ţi-a fost cel mai teamă?

Florin Tomoş: Până intri în apă, te gândeşti la viaţa marină agresivă. După ce eşti în apă şi ajungi la o anumită stare de oboseală, începi să-ţi faci griji dacă vei ajunge la final din cauza crampelor musculare.

Dan Izvoreanu: Am înţeles că ultimii km au fost de fapt cei mai grei.

Florin Tomoş: Am ajuns aproape de insula Oahu dimineaţa, undeva la 04.30. Şi de la 04.30 mai aveam 0.6 mile până la ţărm, dar a durat 2 ore jumătate până am ajuns acolo.

Dan Izvoreanu: De ce, erau valuri mari?

Florin Tomoș: Nu, valurile nu erau o problemă. Este un curent acolo şi eram obosit, nu am reuşit să trec. Am înotat pe loc o oră, după care căpitanul a decis să încercăm în alt punct.

Dan Izvoreanu: Ai iniţiat proiectul de traversare a 7 lacuri din România. Spune-mi despre stadiul proiectului: câte lacuri s-au traversat până acum?

Florin Tomoş: Doar lacul Beliş până acum. În prima fază ne-am propus să facem proiectul pe 4 ani, dar nu e chiar aşa simplu. Am decis să traversăm un lac în fiecare an. La noi perioada de vară e foarte scurtă, când apa e bună ca să putem traversa. În rest, lacurile acestea de munte au temperatură joasă.

Dan Izvoreanu: Anul viitor ştiţi ce lac va fi?

Florin Tomoş: Ne gândim la lacul Drăgan.

Dan Izvoreanu: Pe viitor vrei să parcurgi distanţe mai mari?

Florin Tomoş: Avem un lac în proiectul LX Avon: Porţile de Fier I, de pe Dunăre, care are 120 km.

Dan Izvoreanu: Înoţi în fiecare zi? Unde te antrenezi?

Florin Tomoş: Mă antrenez la Complexul de Nataţie Universitas din Parcul Babeş, în cadrul căruia şi lucrez ca instructor de înot. Sunt aproape de apă în fiecare zi.

Dan Izvoreanu: Tu eşti un înotător profilat pe ape deschise. Cât de des înoţi într-un lac?

Florin Tomoş: De preferat ar fi cât mai des, dar timpul e destul de limitat. Majoritatea antrenamentelor le fac în bazin; şi mai ies în apă deschisă la Beliş, un lac care e aproape de mine.

Dan Izvoreanu: Am înţeles că apa a fost destul de caldă în ultima perioadă.

Florin Tomoş: În ultima perioadă, da. Dar când am organizat traversarea, apa era între 17-18 grade.

Dan Izvoreanu: Câte lungimi de bazin faci când te antrenezi?

Florin Tomoş: Depinde de perioada de pregătire în care mă aflu. Înainte de Molokai, am avut şi distanţe de 10 km ca antrenament.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Etichete:
O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla