Ascultă Radio România Cluj Live

Miting de amploare în Piața Victoriei

UP DATE 11.08, ora 07.10: Aproximativ 20.000 de persoane au protestat, sâmbătă, 10 august, în Piaţa Victoriei din Capitală, împotriva Guvernului. Ei și-au manifestat nemulțumirea și față de tergiversarea dosarului ’10 august 2018′ dar și pentru unele măsuri luate de politicieni în domeniul legislaţiei penale.
Protestatarii au purtat pancarte cu diverse mesaje şi steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, au cerut demisia Guvernului, suflând în fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria au fost ţinta altor scandări ale protestatarilor. S-a strigat: ‘Demisia!’, ‘Hoţii!’, ‘Jandarmeria apără hoţia!’, ‘PSD, ciuma roşie!’, ‘Fără penali în funcţii publice’, ‘Corupţia ucide!’, ‘România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie’, au fost câteva dintre mesajele afişate în piaţă.
Jandarmeria a anunţat incidente minore în zona Pieţei Victoriei: două persoane au fost depistate la filtrele de la intrarea în piaţă cu arme albe, iar o a treia avea obiecte pirotehnice. O altă persoană care a avut o dispută verbală cu forţele de ordine a fost identificată şi amendată.
La rândul lor, reprezentanţii ISU au informat că 11 oameni din piaţă au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza temperaturii ridicate.
Protestul din Capitală a început ieri, în aceeaşi zi când în urmă cu un an avea loc manifestaţia diasporei, care s-a încheiat cu intervenţia în forţă a jandarmilor. Câteva zeci de persoane s-au aflat și în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, nemulţumite de reacţia autorităţilor în cazul de la Caracal. Oamenii au aprins candele în memoria fetelor dispărute la Caracal şi a celor care au murit la Colectiv.
Pianistul german de origine italiană Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume sau unde au avut loc tragedii, printre care Istanbul sau Afganistan, a venit aseară cu pianul său în Piaţa Victoriei.

Miting de amploare în Piața Victoriei

Articol editat de andrada, 10 august 2019, 11:34 / actualizat: 11 august 2019, 7:34

………………………………………………………………………………………………………………………….
UP DATE 21.50: Aproximativ 19.000 de oameni protestează, la această oră, în București. Manifestanţii scandează „Hoţii”, „Demisia” şi „PSD, ciuma roşie!”.

………………………………………………………………………………………………………………………….

UP DATE 19.15: Un cuţit a fost găsit asupra unui protestatar din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind audiat la Poliţie. La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei au împărţit pliante protestatarilor, în care le recomandă să sancţioneze orice încercare de deturnare a mesajului din partea altor manifestanţi.

………………………………………………………………………………………………………………………….

 UP DATE, ora 17.50:   Câteva sute de oameni s-au adunat pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei din Capitală.
Oamenii poartă pancarte cu diverse mesaje „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie”, au steaguri, fluiere şi vuvuzele.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 UP DATE, ora 16.50:  În Piaţa Victoriei oamenii încep să se adune pentru protestul care a fost autorizat să înceapă la ora 17. Au fost instalate garduri de protecţie şi au fost aplicate restricţii de circulaţie, dar şi filtre de control la intrarea în piaţa din faţa sediului guvernului, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

În punctele principale de acces către Piaţa Victoriei vor fi instalate şi nişte filtre, cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, de a le verifica pe cele care au asupra lor bagaje voluminoase, care au anumită recuzită deosebită. Rolul acestor filtre este acela de a preveni pătrunderea în zona în care va avea loc adunarea publică, în zona în care se vor afla oamenii, cu obiecte periculoase.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 UP DATE, ora 15.35: În zona Pieţei Victoriei din Bucureşti au fost instituite restricţii de circulaţie, în perspectiva mitingului autorizat programat să înceapă la ora 17:00. A fost restricţionat traficul pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, la fel şi în fată sediului guvernului. De asemenea, au fost instalate garduri de protecţie, iar în toată zona Pieţei Victoriei, pe bulevardele şi străzile adiacente sunt maşini de poliţie, jandarmerie, pompieri şi autospeciale SMURD.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

UP DATE, ora 14.50: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a anunţat că în Piaţa Victoriei au fost instalate dispozitivele de protecţie, în mod gradual, urmând să intre şi efective de jandarmi.

Aceste panouri de protecţie, cum le numim noi, au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activităţi cotidiene care se desfăşoară în acest nod rutier foarte important în Capitală să decurgă în mod firesc. Nu au alt rol decât acela de a asigura şi protecţie împotriva unor accidente care se pot întâmpla, având în vedere că traficul rutier este în continuare în desfăşurare. 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

UP DATE, ora 14.15:  Jandarmii încep să instaleze, la această oră, garduri în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru desfăşurarea protestului diasporei, iar după ora 14:30, vor fi luate măsuri privind restricţionarea traficului rutier în zonă. Mitingul este autorizat de la ora 17:00. A existat deja un incident legat de staţionarea unei maşini în zona alocată protestatarilor. Conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă, pentru staţionare în loc nepermis şi pentru că a refuzat să mute autoutilitara.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

UP DATE, ora 12.10: Câteva zeci de persoane cer demisia guvernului la această oră în Piața Victoriei. Manifestanții striga slogane precum „Jandarmeria arde România”. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a anunţat cu puţin timp în urmă că, de la ora 14:00, în Piaţa Victoriei vor fi instalate dispozitive de jandarmi pentru a asigura desfăşurarea mitingului în condiţii de siguranţă. Organizatorii celor două manifestaţii care vor avea loc în Bucureşti au obţinut autorizaţiile legale, mai spun reprezentanţii structurilor cu atribuţii în domeniul de ordine şi siguranţă publică.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Un protest de amploare este anunţat sâmbătă, 10 august, în Piaţa Victoriei din Capitală. Evenimentul vine la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor.
Organizatorii, Grupul de Acţiune Civică ‘Diaspora pentru România, spun că la manifestaţie sunt așteptați 250.000 de oameni, motiv pentru care autorităţile locale au luat măsuri de restricţionare a traficului în zonă începând cu ora 14,30, iar jandarmeria a făcut apel la evitarea conflictelor şi a faptelor antisociale. Un miting va fi organizat sâmbătă, 10 august, și în Piața Unirii din Cluj începând cu ora 19.00, dar și în marile orașe din țară. Acum un an, o sută de mii de oameni, români din ţară şi din diaspora, au protestat în Piaţa Victoriei, faţă de politica guvernului, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. După protestele de anul trecut din Piaţa Victoriei au fost deschise mai multe dosare penale, care nu au fost finalizate încă.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]