Ascultă Radio România Cluj Live

Oncologia Pediatrică din Oradea, desființată

Oncologia Pediatrică din Oradea, desființată

Articol editat de cristina.rusu, 23 iulie 2019, 12:45

Vestea că Secția de Oncologie și Hematologie Pediatrică a Spitalului Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” din Oradea va rămâne cu doar două paturi a căzut ca un trăsnet peste orădeni.

Decizia vine după ce doi renumiți medici oncologi – dr. Ritli Ladislau și dr. Gabriela Miculschi, s-au pensionat, iar managerul nu le-a mai prelungit perioada de activitate.

Nu se justifică funcționarea acestor compartimente la nivelul municipiului Oradea, a trântit sec, managerul Spitalului, Dacian Foncea. Pentru ca mai apoi să revină cu un comunicat de presă în care să explice că nu se pune problema desființării secției, ci: va fi redusă activitatea acestor structuri medicale, activitate care se impunea, în mod necesar, să fie pusă în concordanță cu obiectivul nostru esențial și prioritar, acela de a asigura performanța actului medical, care trebuie să primeze, inclusiv asupra confortului dat pacienților și aparținătorilor lor, prin proximitatea față de localitatea de domiciliu.

În pofida caracterului nepopular al acestei măsuri, este necesară asumarea de către comunitate a lipsei performanței în domeniul oncologiei pediatrice, din 1995 până în prezent. Potrivit noii structuri a unității sanitare, aflată în curs de avizare, cele două paturi care vor asigura activitatea de oncologie pediatrică vor fi instalate în saloane dotate conform normelor europene și vor permite îngrijirea și asistența necesare pacientului oncologic pediatric în tranziția sa către centre de excelență, asumându-ne astfel strict acele activități specifice care în mod obiectiv pot fi realizate în unitatea sanitară, fiind deci exclusă ipoteza desființării acetei structuri, se arată în comunicatul semnat de economistul Dacian Foncea.

Aceasta în contextul în care unele studii au plasat Oncologia Pediatrică orădeană pe locul VI în țară, în anul 1994, la înființare, iar sute de copii, care astăzi au propriile familii, s-au vindecat pe secția coordonată de fostul ministrul al Sănătății, dr. Ritli Ladislau.

El își explică măsura luată prin aceea că pe cele 12 paturi ale Compartimentelor de Oncologie și Hematologie au fost spitalizați și diagnosticați, în ultimele șase luni, cinci copii, care reprezentau cazuri noi.

Limitele acestui centru erau cunoscute chiar de medicii care în prezent ne reproșează măsura dispusă, față de împrejurarea că cel puțin 70% din cazurile de oncologie pediatrică au fost transferate în timp spre centre de performanță (Timișoara, Cluj-Napoca, Roma etc.). Pentru toți cei cinci copii diagnosticați în aceste compartimente în cursul anului 2019, părinții înșiși au cerut transferul către centre de performanță, unde le-a fost asigurat tratamentul, cu toate că la data respectivelor transferuri medicii, care mai mult sau mai puțin contestă decizia noastră, încă profesau. (Dacian Foncea)

Orădenii au reacționat dur la decizia anunțată de managerul Foncea și-l acuză de management defectuos. Oamenii îl întreabă de ce nu le-au prelungit perioada de activitate după vârsta de pensionare a celor doi reputați medici orădeni. Și de ce nu a angajat medici noi.

Situația se prezintă dramatic. De acum înainte, bihorenii vor fi nevoiți să își caute alinare în centrele oncologice din Cluj Napoca și Timișoara. Ba mai mult, orădenii îl întreabă pe managerul spitalului, cum s-ar descurca dacă s-ar găsi în situația de a a avea un copil bolnav de cancer și venituri limitate:

Dacă domnul Foncea ar avea un copil bolnav de cancer și nu ar avea posibilitatea de a se deplasa la Cluj sau Timișoara ce ar face? Am fost la Timișoara la secția de oncologie, în urmă cu câțiva ani, era un dezastru total. 6 mămici cu 6 copii într-o cameră mică și dormeam în pătuț cu copilul. Aici, în Oradea, datorită unor medici responsabili și cu suflet dr. Gabriela Miculschi și dr. Ritli Ladislau au creat condiții excelente pentru mame și copiii bolnavi. Dacă am sta să analizăm situația, nimic nu mai e profitabil. Atunci de ce mai plătim C. A. S., dacă copiii noștri nu pot beneficia de asistența necesară aici, cu atâția medici buni câți avem. (Nicoleta Nistor)

Rușine! Tocmai ați condamnat la moarte niște copii. Asta în condițiile în care Bihorul ocupă un loc fruntaș pe țară la numărul bolnavilor de cancer. (Claudia C.)

Familiile cu copil bolnav de cancer, care nu-si permit să meargă la Cluj sau Timișoara, ce vor face!? Ce să-i spui copilului, că mami și tati nu au bani, așa că vei muri!? este o altă întrebare pe care și-a pus-o o mămică din Oradea.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor