Ascultă Radio România Cluj Live

Mărturii ale rafinamentului culinar de la curtea principilor ardeleni (AUDIO)

Cât de rafinate și sofisticate erau meniurile de la curtea principilor Transilvaniei de la Alba Iulia? Cum se derula o ceremonie culinară? Care erau secretele bucătăriei princiare? Aflăm răspunsuri concrete de la Nicu Neag, coordonatorul proiectului „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

Mărturii ale rafinamentului culinar de la curtea principilor ardeleni (AUDIO)

Articol de Bianca Câmpeanu, 20 iulie 2019, 06:00

Cât de rafinate și sofisticate erau meniurile de la curtea principilor Transilvaniei de la Alba Iulia? Cum se derula o ceremonie culinară? Care erau secretele bucătăriei princiare? Aflăm răspunsuri concrete de la Nicu Neag, coordonatorul proiectului „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

Cezar Firu: Pentru început, domnule Nicu Neag, cum ați sintetiza contribuția proiectului când vine vorba de identitatea gastronomică a orașului Alba Iulia?

Nicu Neag: Proiectul urmărește tocmai revitalizarea și repunerea meniurilor, rețetelor și ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei pe harta gastronomică locală, regională, națională și europeană. Altfel spus, valorifică un segment important al rafinamentului bucătăriei princiare.

Cât de sofisticat era meniul unui principe ardelean?

Un aspect important reliefat de cercetarea preliminară este cel legat de rafinamentul bucătăriei din Transilvania acelei epoci. Meniul unui principe ardelean era bogat și diversificat.
Dăm ca exemplu, unul dintre meniurile servite, despre care oaspeții au mărturist că bucătarii s-au întrecut pe ei înșiși: fripturi de porumbel, de iepure și de căprioară, ficații prăjiți în unt și untură de pasăre, anason și carne macră de mânzat, tocată mărunt, racii stacojii așezați între fire de pătrunjel verde și ardei roșii murați, pe marginea uriașelor tăvi de argint, brânzeturile dulci de Făgăraș și cele dospite cu chimion de Hațeg și de Maramureș, păstrăvii fripți pe cărbuni, peste care fuseseră presărate felii mici de lămâie, bucățile de pulpă de vițel împănate cu căței de usturoi, cu șuncă și cu ceapă, toate felurile de împletituri închipuite și neînchipuite din aluaturi dulci cu sâmburi de nucă și de alună în ele, tăvălite prin miere sau prin boabe de mac, și fire de enibagar arăpesc, se găseau într-o rânduială desăvârșită. Stropite din belșug cu vin negru.

Cum vor fi identificate/selectate meniurile precum cel prezentat?

Printr-o cercetare amplă, vor fi aduse în atenția publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri de la curtea principilor ardeleni, gatite și servite în lunga perioadă de existență a acesteia la Alba Iulia, timp de aproape 150 de ani.
Unul dintre cele 30 meniuri va fi reconstituit practic într-un eveniment dedicat.

Care sunt „ingredientele“ de bază ale acestui eveniment?

Este gândit ca un eveniment care va evidenția rafinamentul bucătăriei princiare și care va permite participanților să intre cât mai profund în atmosfera epocii. În cadrul evenimentului va fi reconstituit și ritualul culinar complex practicat pentru principii Transilvaniei, dar și pentru oaspeții lor de seamă din diverse spații ale Europei medievale.
Evenimentul este gândit și ca o lecție de istorie practică pentru tânăra generație, în sensul că vor fi implicați elevi și studenți, inclusiv prin interpretarea unor roluri, altfel spus reenactment. Evenimentul va avea loc în proximitatea Palatului Princiar, din inima Cetății Alba Iulia. Edificiul amintește de vremurile în care Alba Iulia a fost capitala Principatului autonom al Transilvaniei.

Cum vor fi valorificate rezultatele proiectului în raport cu sectorul HoReCa al orașului?

Gastronomia are potențialul de a diversifica oferta culinară a restaurantelor din Alba Iulia și de a atrage un număr mai mare de turiști. Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară – 30 de meniuri și 10 ceremonii culinare- vor fi comprimate și într-o carte dedicată, care va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia.
Astfel turistul va avea ocazia să descopere cu bucătăria rafinată a Transilvaniei medievale, fiind o experiență culinară deosebită prin gust și bogăția de feluri de mâncare, dar și o dovadă a respectului față de istoria și patrimoniul cultural imaterial al orașului Alba Iulia.

Cum vor fi valorificate rezultatele proiectului, în raport cu potențialul istoric, cultural și turistic al Cetății Alba Iulia?

Vor fi integrate în complexul de funcțiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare. Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 46.500 lei.
Partener în proiect: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

 

Surse foto: www.varmania.hu
www.drouot.com

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla