Ascultă Radio România Cluj Live

Gaudeamus igitur! Cum e să fii părinte de absolvent de liceu

Cum e să fii părinte de absolvent de liceu şi ce implică acest lucru aflăm de la Doris, o mămică care a trecut prin aceste momente:

Gaudeamus igitur! Cum e să fii părinte de absolvent de liceu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2019, 7:17

Doris: Emoţiile sunt mari, de asemenea şi pregătirile. Trebuie să te gândeşti la garderoba pe care o va purta, apoi ce ţine de clasă: crearea unui album şi locul unde se va desfăşura banchetul.

Rodica Tulbure: Care este suma pe care un părinte este nevoit să o scoată din buzunar în momentul în care copilul lui termină clasa a XII-a?

Doris: Depinde de fiecare părinte în parte, depinde de copilul pe care-l ai, depinde de liceul la care a terminat. În general, am auzit de licee unde s-a ajuns la nişte sume de peste 1000 de lei. În ceea ce mă priveşte, eu am cheltuit cam 600-700 de lei. Rochia ne-a costat în jur de 200 de lei, banchetul a fost în jur de 300 de lei. La crearea albumului iarăşi au fost nişte discuţii foarte aprinse: părinţii doreau ceva foarte extravagant, un fel de diaporame pe care oricând le pot proiecta pe perete.

Rodica Tulbure: Cât ar fi costat?

Doris: În jur de 350-400 de lei. S-a ajuns până la urmă la concluzia de a a se face un album clasic. Cheltuielile pe care le suportă părinţii depind de fiecare în parte.

Nici părinţii copiilor de clasa a VIII-a nu sunt scutiţi de emoţii şi agitaţia pregătirilor. Loredana trăieşte intens emoţiile sfârşitului de an, alături de fiica sa. Ea ne va explica ce înseamnă să fii părinte de absolvent:

Loredana: O mândrie, multă emoţie, dar şi împlinire.

Rodica Tulbure: Pe lângă emoţiile şi stresul pe care le ai, ce implică acest lucru?

Loredana: În primul rând multă pregătire. Investiţie în copil, din păcate, că sistemul nostru nu ne ajută şi noi trebuie să completăm acest lucru. Şi, bineînţeles şi implicare financiară, care implică multe costuri: ţinute, pregătiri la final de an, festivităţi.

Rodica Tulbure: Care a fost bugetul pe care l-aţi alocat pentru acest moment?

Loredana: Între 700-1000 de lei. Între 300-600 de lei ar fi o rochiţă: cu alte accesorii, o fustă şi o bluză pentru festivitate de an se mai adaugă vreo 250 de lei.

Rodica Tulbure: Banchetul cât a fost?

Loredana: În total 230 de lei.

Rodica Tulbure: Şi cheltuielile pentru album?

Loredana: 200 de lei.

Rodica Tulbure: A fost stres în această perioadă?

Loredana: Foarte mult, în primul rând cu pregătirea: cu profesori, că aşa este moda, am investit mult în meditaţii. La finele clasei a VIII-a se repartizează în funcţie de medie. Copilul, bineînţeles, trebuie să fie pregătit şi noi ca părinţi ajutăm sistemul în acest sens.

Rodica Tulbure: Aveţi un mesaj pentru absolvenţii de clasa a VIII-a?

Loredana: Mult succes, să-şi urmeze visul şi să ştie că ei nu sunt o notă.Toţi au loc în această lume, să aibă încredere că indiferent ce notă vor avea, ei sunt speciali.

Printre cele mai emoţionante momente prin care trecem cu toţii în viaţă se numără şi acela în care spunem adio grădiniţei. Mihaela este una din mămicile care trăiesc emoţiile finalului de grădiniţă alături de copiii lor:

Rodica Tulbure: Ce înseamnă să ai un absolvent de grădiniţă în familie?

Mihaela: Înseamnă un moment de nostalgie, pentru că ne despărţim de anii poate cei mai uşori din viaţa copilului(uşori pentru noi, pentru părinţi, dar şi pentru el, bănuiesc). Înseamnă şi un moment de mici alte cheltuieli în legătură cu festivitatea de final.

Rodica Tulbure: Ce se întâmplă acum la o festivitate de final de grădiniţă?

Mihaela: Trebuie să cădem de acord cam ce am putea oferi copilului ca amintire. Idei sunt multe şi oferte sunt multe: oferte de albume, diplome, medalii de absolvire, tort, cu poza de grup a copiilor, cărţi personalizate, tot felul de idei. Am scăpat de robă şi de tocă, am căzut de acord să facem cât-decât ceva mai deosebit pentru ultima serbare.

Rodica Tulbure: Câţi bani scoate un părinte din buzunar?

Mihaela: Cred că vreo 250 de lei, înspre 300. Sunt părinţi care îşi permit mai mult şi părinţi care sunt mai modeşti, sau cu mai mulţi copii. Şi atunci totul este să ajungem la un consens, să-şi permită fiecare.

Părinţii sunt dispuşi la cheltuieli în ceea ce priveşte momentele importante din viaţa copiilor. Asta, datorită faptului că absolvirea durează doar o clipă, dar amintirea ei rămâne o viaţă întreagă.

 

Rodica Tulbure / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe

În luna februarie a acestui an o super-echipă, își spun ei, a participat la o mobilitate extrem de productivă și interesantă în domeniul...

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 18:34

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc

Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru...

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 11:28

Radioul înseamnă viață

Am stat de vorbă cu o parte din colegii noștri care sunt pensionari acum, dar pentru care lucrul în radio a însemnat bucurie, prietenie, viață...

Radioul înseamnă viață