Ascultă Radio România Cluj Live

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon

chef Horea Simon

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon
Foto: chef Horea Simon

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 8 iunie 2019, 10:12

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

Dan Izvoreanu: Ai gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Cum a fost experienţa aceasta pentru tine?

Horea Şimon: Când îţi faci treaba nu-ţi dai seama, dar e un stres foarte mare. Am stat vreo 2 săptămâni până să trecem prin toate filtrele SPP-ului, SRI-ului, DSP-ului, DSV-ului. Nu mai prea simţi vibraţia, pentru că eşti cu alte chestii pe cap. Dar spre finalul evenimentului, când trebuia să-i povestim meniul, era foarte încântat Părintele de desert. Atunci am avut un moment mai delicat, dar până la urmă nu am intrat şi am transmis detaliile meniului unor măicuţe, pentru că ele serveau. Se pregătea mâncarea într-o încăpere şi separat se făcea servirea de către o măicuţă, sub supravegherea unor colegi de-ai noştri: Septimiu Crişan şi Călin Ioanicioiu la partea de servire, iar Alin Jaşcău şi cu mine am fost la partea de mâncare. Am făcut asta cu cei de la Bon Marriage Blaj. Aşa am reuşit să facem toată treaba, fiind o echipă extrem de mare.

Dan Izvoreanu: Ce le-aţi gătit?

Horia Şimon: Spre deosebire de ceilalţi din cealaltă parte a ţării, în care practic se sifonase meniul la Iaşi cu câteva zile înainte, în care erau tot felul de lucruri mediteraneene, noi ne-am păstrat linia şi crezul nostru de a servi mâncare locală şi sezonală. Şi atunci am folosit un păstrăv afumat cu un fel de salată cu sfeclă marinată, tarhon şi o spumă din brânza noastră de la Ţaga, care e unică din punctul meu de vedere; şi atunci aş fi preferat să o pun pe aceea în farfuria unui străin decât să-i pun parmezan, care se găseşte oriunde. Apoi erau mai multe variante: am propus mai multe meniuri şi ei au propus un mix din chestia asta. Au ales până la urmă un pui, pentru că a trebuit să păstrăm mâncarea caldă pentru o oră şi ceva. Şi atunci un peşte gătit dinainte, ori o vită gătită dinainte şi-ar fi pierdut din proprietăţi, s-ar fi degradat. Am gătit un piept de cocoş pitic cu piure de morcovi, pentru că iarăşi, trebuia să facem o garnitură care nu se oxidează, nu devine perisabilă, nu se răceşte repede, deci am avut şi alţi factori pe care trebuia să-i luăm în considerare. Un piure de morcovi cu ghimbir şi un sos de merişoare (aşa, mai forestier, ar fi termenul franţuzesc).

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Sună delicios! Le-a plăcut mâncarea?

Horia Şimon: În legătură cu asta, să-ţi spun două secrete: în primul rând, să-l faci pe om să te aştepte cu mâncarea, să fie flămând, iar în al doilea rând să nu umpli farfuria, că atunci sigur se întoarce goală! Desertul l-a impresionat, care era o banală prăjitură de mălai dulce, cum făceau şi mamele şi bunicile noastre. Sigur, aranjată puţin mai altfel. Au mâncat tot.

Dan Izvoreanu: Sunt curios să aflu dacă l-ai cunoscut personal pe papa Francisc.

Horia Şimon: Nu ştiu cum sunt protocoalele în altă parte, dar noi, când a sosit suita, am aşteptat cu toţii afară. Au trecut pe lângă noi, ne-au salutat, chiar am primit şi un suvenir. A fost cumva anormal de normal. Nu ca la noi, unde dacă cineva face un CD care se vinde în 3 judeţe, nu mai coboară din maşină fără covorul roşu! Din câte am citit şi noi, dânsul e cam cel mai simplu şi mai cu picioarele pe pământ dintre ultimii papi.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea