Ascultă Radio România Cluj Live

”Alături de tine”

Alături de tine

”Alături de tine”
Foto: Alături de tine

Articol de , 6 iunie 2019, 12:37

În premieră în municipiul Satu Mare, serviciile educaționale, sociale și medicale de care pot beneficia copiii, tinerii, părinții acestora și cadrele didactice, au fost prezentate în cadrul unui eveniment comun organizat de Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei.

Denumit ”Alături de tine”, evenimentul a reunit 22 de instituții, organizații, fundații și asociații din municipiul și județul Satu Mare. La standurile amenajate în pasajul pietonal Corneliu Coposu, reprezentanții acestora au stat de vorbă cu oricine a dorit să afle informații despre serviciile oferite și cum pot fi acestea utile celor care au nevoie de ajutor, consiliere și sprijin în domeniile educațional, social și medical:

Am constatat că părinții și cadrele didactice nu au informații suficiente despre serviciile de care pot beneficia copiii și tinerii în cele trei domenii. Am întrebat părinții dacă știu că pot beneficia de consiliere de specialitate pentru copii, iar răspunsul a fost mereu negativ. Astfel că am decis să facem ceva pentru promovarea acestor servicii, iar comunitatea să afle despre ele (Sânziana Cristea, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională).

Această prezentare necesită JavaScript.

Am stat de vorbă cu câțiva dintre participanți. Tiberiu Koczinger, directorul Fundației Hans Lindner a vorbit despre sprijinul oferit prin intermediul Programului Raza Speranței, sătmărenilor care au copii diagnosticați cu boli maligne:

Se știe că în astfel de cazuri, este foarte important ca acești copii să beneficieze de la bun început de servicii medicale de specialitate. Prin programul Raza Speranței noi ne ocupăm de parcursul documentelor necesare pentru internarea copiilor într-un spital cu profil oncologic. Suntem în relații bune cu Spitalul de Oncologie Pediatrică din Cluj Napoca, iar foarte aproape de acest spital, punem gratuit la dispoziția părinților un apartament. (Tiberiu Koczinger)

De 12 ani, sub sloganul ”O casă pentru cei fără casă”, Fundația FARA se ocupă, prin intermediul Programul Foyer, de tinerii marginalizați care au împlinit 18 ani și au părăsit sistemul de protecție a copilului. Serviciile de care beneficiază le sunt de folos:

Când împlinesc 18 ani și ies din sistem, acești tineri sunt derutați în privința găsirii și păstrării unui loc de muncă și nu înțeleg ce înseamnbă viața independentă. Când pleacă din centrul nostru, tinerii au o altă viziune despre toate acestea. (Dana Turtureanu)

Serviciul de Ajutor Maltez vine în sprijinul oamenilor străzii, iar Asociația STEA, prin centrul de zi și programele derulate, se ocupă cu succes de copii și tinerii străzii:

Noi oferim sprijin persoanelor și familiilor sărace aflate în dificultate, iar pe timpul iernii oferim hrană oamenilor care locuiesc pe străzii. (angajat Serviciul de Ajutor Maltez)

Asociația STEA derulează două servicii licențiate în beneficiul copiilor și tinerilor aflați în riscul de a se separa de familii din cauza sărăciei. Prin grija noastră, acești copii – cu vârste între 6-15 ani – primesc suport prin programe de alfabetizare, sunt școlarizați și beneficiază de consiliere și ajutor pentru dezvoltarea abilităților de dezvoltare personală. (Cristina Bala)

I-am întrebat pe unii dintre sătmărenii prezenți în ce privință consideră că au nevoie de ajuror:

– Nu e nicio rușine să ceri ajutor când copilul tău are nevoie de terapie sau consiliere, iar părinții ar trebui să depășească această mentalitate.

– Eu am nevoie de consiliere pentru a reuși să nu duc acasă problemele de la servici.

– Noi, tinerii, avem nevoie de consiliere pentru problemele despre care nu discutăm cu părinții, acasă.

Evenimentul ”Alături de tine” a fost un succes și se poate spune că și-a atins scopul. De aceea, organizatorii doresc să repete anual acțiunea.

 

Stela Tudor

Foto: Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Etichete:
Se lansează noile ediții ale programelor Rabla Clasic și Rabla Plus
Social luni, 18 martie 2024, 10:14

Se lansează noile ediții ale programelor Rabla Clasic și Rabla Plus

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, iar cele juridice pot încărca în...

Se lansează noile ediții ale programelor Rabla Clasic și Rabla Plus
Grevă japoneză în administrația locală
Social luni, 18 martie 2024, 09:25

Grevă japoneză în administrația locală

Funcţionarii au mai mai avut acţiuni de protest în urmă cu o lună dar le-au suspendat, după ce au primit asigurări de la guvern privind...

Grevă japoneză în administrația locală
MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK la Cluj -Napoca
Social duminică, 17 martie 2024, 13:19

MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK la Cluj -Napoca

Spectacolul concert – “MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK” ajunge la CLUJ-NAPOCA pe 22 Aprilie. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura a...

MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK la Cluj -Napoca
Poliţia Română scoate la concurs 400 de posturi
Social sâmbătă, 16 martie 2024, 09:00

Poliţia Română scoate la concurs 400 de posturi

Poliţia Română anunţă scoaterea la concurs a 400 de posturi de agenţi şi ofiţeri, precum şi de personal contractual, prin încadrare...

Poliţia Română scoate la concurs 400 de posturi
Social vineri, 15 martie 2024, 15:50

Radio Cluj aniversează astăzi 70 de ani de existență!

Este parte a Societății Române de Radiodifuziune, emite pentru opt județe din Transilvania și are în componență posturile locale din Sibiu...

Radio Cluj aniversează astăzi 70 de ani de existență!
Social vineri, 15 martie 2024, 12:43

Cuvânt pastoral la începutul Postului Mare – IPS Andrei

Luni, 18 martie 2024, începem Postul Paștilor. Unora li se pare o mare greutate postirea. De fapt, postirea pe măsura puterii fiecăruia este o...

Cuvânt pastoral la începutul Postului Mare – IPS Andrei
Social vineri, 15 martie 2024, 12:24

15 martie – 15 aprilie, Luna Pădurii

Șeful Ocolului Silvic Sighet, ing. Ioan Tomoiagă, spune că, anul acesta, Direcția Silvică Maramureș are în plan reîmpăduriri și plantări...

15 martie – 15 aprilie, Luna Pădurii
Social vineri, 15 martie 2024, 11:25

Cum este privit radioul de către tânăra generație

Radioul îmi place să cred că este o baghetă magică ce a schimbat și a fascinat lumea de-a lungul timpului. Istoria și parcursul său sunt...

Cum este privit radioul de către tânăra generație