Ascultă Radio România Cluj Live

#europarlamentare2019 şi referendum naţional – votul este în plină desfăşurare

#europarlamentare2019 şi referendum naţional – votul este în plină desfăşurare

Articol de Carmen Sas, 26 mai 2019, 10:13 / actualizat: 26 mai 2019, 18:59

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis. 

…………………………………………………………………………………..

Biroul Electoral Central actualizează continuu datele cu prezența din secțiile de votare, acestea putând fi consultate AICI!

…………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 19.00:

Pragul de prezenţă necesar pentru validarea referendumului pentru justiţie a fost atins. La ora 19.00, la europarlamentare s-a ajuns la o rată de participare la vot de 42,81%
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Alianţa 2020 USR PLUS solicită Guvernului prelungirea programului de vot până la ora 23,00, dat fiind faptul că la mai multe secţii există ‘cozi masive’, a declarat, astăzi, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

De asemenea, el a solicitat BEC să interpreteze prevederile legale privind spaţiul în care trebuie să se afle alegătorii la ora în care se închide secţia de vot.
Liderul PLUS a cerut şi suplimentarea buletinelor de vot în secţiile în care acest lucru este necesar.

Totodată,  Partidul Mişcarea Populară cere Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate, astfel încât cetăţenii români să îşi poată exercita dreptul prevăzut de Constituţie, în caz contrar urmând să fie acţionaţi în instanţă cei care au organizat alegerile, a anunţat, astăzi, liderul PMP, Eugen Tomac.

Și preşedintele Klaus Iohannis solicită autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească ‘de urgenţă’ soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi.

…………………………………………………………………………………………..

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a declarat, astăzi, că aplicarea ştampilei de control pe prima pagină a buletinelor de vot nu reprezintă un motiv de nulitate.
Precizarea a fost făcută după ce în spaţiul virtual au apărut temeri potrivit cărora buletinele de vot care au aplicată ştampila de control pe prima pagină vor fi invalidate.
Marian Muhuleţ a mai spus că operatorii de tabletă din secţiile de votare din ţară au obligaţia de a informa cetăţenii că pot vota pentru europarlamentare şi pentru referendum sau doar pentru unul dintre scrutine.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 15:50 – Peste 30% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat  la urne până la această oră pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Prezența este mai scăzută, de doar 25%, în ceea ce privește votul pentru referendum.    

În topul județelor conduce Ilfov cu o prezență de aproximativ 37%, urmat de Cluj, cu 36,37% și Sibiu cu 35,30%.

Bihorenii și sălăjenii au votat pentru alegerile europarlamentare în procent de aproximativ 32%. De acest procent se apropie și locuitorii județului Alba, 31,7%.

Și în județul Bistrița Năsăud au votat deja 30% dintre alegători, în Maramureș 27,59%, iar în Satu Mare 25,4%.

…………………………………………………………………………..

UPDATE: ORA 13:40

Biroul Electoral Central actualizează continuu datele cu prezența din secțiile de votare. Potrivit acestora, la ora 13.40 prezența la alegerile europarlamentare , la nivel naţional, era de 22.4 %, iar cea pentru referendumul pe tema justiţiei, de 18.4 %.

În Transilvania, prezenţa la vot pentru alegerile europarlamentare, la aceeaşi oră, era următoarea:
Alba – 22.6 %, Bihor – 22.4 %, Bistrita-Nasaud – 20.4%, Cluj – 25.4%, Maramures – 19.10 %, Satu Mare – 17.9 %, Sibiu – 25.4%, Sălaj – 22.10%.

Clujul si Sibiul conduc în topul judeţelor, cu prezenţa la vot.

Pentru referendum, numărul votanţilor e cu 2-3 procente mai mic decâ cel al persoanelor care au votat pentru alegerile europarlamentare.

…………………………………………………………………………………..

Prezența la vot la ora 12.30 pentru alegerile europarlamentare/referendum:

Alba – 17,81% / 16,11%

Bihor – 17,34% / 14,93%

Bistrița Năsăud – 15,50% / 13,28%

Cluj – 19,91% / 18,45%

Maramureș – 14,75% / 12,92%

Satu Mare – 14,17% / 12,52%

Sălaj – 17,10% / 14,84%

 

……………………………………………………………………………

La ora 12:00 la Alba Iulia, Secția de votare 32 (stadion Unirea), ministrul Culturii, Daniel Valer Breaz, și-a exprimat votul doar pentru Europarlamentare. Acesta a fost deranjat de întrebarea adresată lui, la momentul solicitării cărții de identitate:

…………………………………………………………………………………..

 

Episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schönberger

Episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schönberger, îi încurajează pe enoriași să participe la alegerile pentru Parlamentul European. Prin intermediul unui comunicat trimis presei, Eugen Schönberger precizează că participarea la votul pentru Parlamentul European este o datorie de conștiință.

Am văzut din ce în ce mai mult în ultimii ani că hotărârile luate în Parlamentul European au un impact deosebit asupra noastră. Contează pentru noi, așadar, dacă cei care iau decizii în Parlamentul European ne cunosc situația, ne apără interesele, ne reprezintă cu deplină răspundere. Vă rog dragi confrați preoți, dragi frați și surori să vă exercitați dreptul. Să facem ceea ce altcineva nu poate să facă în locul nostru. Să mergem și să votăm pentru valorile creștine, pentru binele comun, pentru dreptate și unul pentru altul – este îndemnul episcopului romano-catolic.

FOTO: Episcopia Romano-Catolică

……………………………………………………………………

Primarul de Satu Mare: Am votat pentru reînnoirea Europei

Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, s-a prezentat la secția de votare însoțit de soție și și cele două fiice. El a declarat că a votat, în primul rând, pentru reînnoirea Europei. Apoi, pentru o Transilvanie puternică, pentru o Uniune Europeană în care familiile se dezvoltă, iar comunitățile locale beneficiază de sprijin din bani europeni.

……………………………………………………………………………………..

Peste 200 de persoane cu drept de vot, încarcerate în penitenciarul Satu Mare, și-au depus votul în urna mobilă, conform procedurilor în vigoare. Pentru deținuți, urna mobilă a fost adusă de la una din cele două secții de votare amenajate în incinta Școlii Gimnaziale Grigore Moisil.

Pe de altă parte, conform datelor centralizate la Biroul Electoral Central, până în jurul orei 12:-00, la nivelul județului Satu Mare urna mobilă a fost solicitată pentru 115 persoane, din care 47 pentru referendum, iar diferența pentru alegerile europarlamentare.

……………………………………………………………………………………………

Primarul Clujului, Emil Boc, a votat la ora 11:00 la o secție amenajată la Școala Generală nr 10. din cartierul Zorilor. El a venit însoțit de mai mulți lideri locali ai PNL.

Această prezentare necesită JavaScript.

………………………………………………………………………………………………

Până la ora 10:00, prezența la alegerile europarlamentare era cu puţin peste  6 %.

Județele fruntașe erau Teleorman, Giurgiu şi Dâmbovița, iar la  coada clasamentului sunt județele: Covasna, Vaslui Suceava, dar  și Satu Mare, Maramureş şi Bistrița-Năsăud.

La referendumul pe tema justiției, prezența la urne la nivel național era, tot în urmă cu câteva minute,  de  aproape 5%, cu județele fruntașe Ilfov, Constanța și Tulcea, dar şi Cluj şi Sibiu, la coada clasamentului situându-se Vaslui, Suceava şi Botoşani.

………………………………………………………………………………………

Candidatul Pro Romania, Corina Crețu, a votat în Cluj-Napoca, la Școala Horea a votat, la secția la care e arondat, și Ioan Rus, consilierul președintelui PRO România, Victor Ponta.

Corina Cretu, Ioan Rus si Aurelia Cristea

Tot la Cluj Napoca, la ora 8:30, la secția unde este arondat, a votat și senatorul USR, Mihai Goțiu.

Mihai Gotiu

………………………………………………………………………………

Potrivit datelor, până în urmă cu câteva minute prezența la alegerile europarlamentare era cu puţin peste 3% .

Județele fruntașe erau Teleorman, Giurgiu,Dâmbovița, iar la coada clasamentului sunt județele: Covasna, Maramureş și Bistrița Năsăud.

La referendumul pe tema justiției, prezența la urne la nivel național era, tot în urmă cu câteva minute, de 2.5%, cu județele fruntașe Constanța, Ilfov și Tulcea, la coada clasamentului situându-se Bistrița Năsăud, Maramureș şi Covasna

La Zalău a votat în urmă cu o oră candidatul Alianţei USR-PUS Dacian Cioloş, iar la Cluj voteză la această ora candidatul partiduluiPro România, Corina Creţu.

……………………………………………………………………..

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, astăzi, la urne, pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie. Secţiile de vot s-au deschis la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21,00.

Alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

Alegătorii votează în aceleaşi secţii, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ‘VOTAT’, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.

Potrivit legii, referendumul este validat dacă la consultare participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă.

…………………………………………………………………………………

În judeţul Satu Mare sunt deschise toate cele 337 de secții de votare și nu s-au înregistrat incidente.

Președintele Biroului Electoral Județean, Grigore Surd, precizează că, până acum, singurele probleme, care au fost rezolvate conform legii, au vizat solicitările privind înlocuirea reprezentanților partidelor politice de la unele secții de votare.
În cursul zilei de ieri, au fost înregistrate și soluționate 19 astfel de solicitări, iar trei au fost înregistrate în acestă dimineaţă.

…………………………………………………………………………………..

Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud a avut de rezolvat, în această dimineaţa, odată cu deschiderea secţiilor de votare, problema a doi membri ai acestor secţii, unul neprezentându-se, iar al doilea fiind acuzat că ar fi făcut campanie electorală pentru un anumit partid.

Potrivit datelor comunicate de preşedintele BEJ Bistriţa-Năsăud, Liliana Tertiş, în cazul unui preşedinte de secţie din oraşul Beclean a fost depusă o sesizare, cum că acesta ar fi făcut campanie electorală pentru o anumită formaţiune politică, urmând să fie analizată cererea de înlocuire a acestuia.

De asemenea, la o secţie de votare din comuna Mărişelu, locţiitorul preşedintelui nu s-a prezentat la secţie dimineaţă, invocând probleme medicale, motiv pentru care s-a dispus înlocuirea sa de urgenţă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud funcţionează 313 secţii de votare, iar numărul celor aşteptaţi la urne este de peste 262.000 alegători.

…………………………………………………………………………………………….

Urnele s-au deschis, și în Maramureș, la ora 07.00, pentru ca toți cetățenii să-și poată exercita dreptul constituțional la vot.

Potrivit reprezentanților BEJ Maramureș, până la această oră activitatea la secțiile de votare s-a desfășurat normal şi nu au fost înregistrate probleme. În județul Maramureș sunt 437 secții de votare.

Serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanei vor avea program de lucru cu publicul și astăzi, până la ora 21.00, pentru preschimbarea, în regim de urgenţă, a actelor de identitate expirate sau pierdute, pentru cei care doresc să îşi exercite dreptul la vot.

Această prezentare necesită JavaScript.

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]
Stirea zilei miercuri, 7 februarie 2024, 09:14

Se lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar

Ministerul Apărării Naţionale lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar, document ce ar putea intra în...

Se lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar