Ascultă Radio România Cluj Live

Tineri IT-iști români au lansat o campanie împotriva dezinformării [VIDEO/AUDIO]

Tineri IT-iști români au lansat o campanie împotriva dezinformării [VIDEO/AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 12 mai 2019, 06:00 / actualizat: 12 mai 2019, 7:24

Un grup de tineri experţi în securitate internaţională, business şi IT din România au lansat o campanie anti-dezinformare, demersul făcând parte dintr-un proiect mai amplu pe această temă. Iniţiativa se numeşte Intel4Patriam.

În cadrul campaniei a fost lansat un filmuleţ de 15 minute, în care sunt prezentate metodele de dezinformare şi scopurile lor. Clipul a fost realizat prin colaborarea între tineri din diaspora, studenţi şi persoane din lumea artistică.

Dan Izvoreanu a aflat mai multe de la doi dintre iniţiatorii campaniei, Felix Staicu şi Mihai Bârloiu:

Dan Izvoreanu: De ce aţi lansat această campanie?

Felix Staicu: Am vrut de la bun început să creem un lobby extern pentru România. Am vrut să unim tinerii din Diaspora şi experţii români internaţionali care vor o societate mai bună în ţară, care vor un stat de drept, care vor o ţară ca în Vest, cu valori europene, să le unim şi să reprezentăm vocea lor.

Am iniţiat Intel4Patriam, care este o agenţie care se luptă pentru propagarea adevărului. Am dat drumul acestei campanii împotriva dezinformării.

Primul pas a fost prezentarea, la Universitatea Babeş-Bolyai, a pericolelor dezinformării în Social Media. Apoi am decis că acest subiect este unul care merită să fie dezbătut la nivel internaţional, nu doar la nivel local.

De aceea am decis să facem o campanie video, ca să ajungă la cât mai mulţi oameni şi să le arate, într-un limbaj simplu, ce înseamnă de fapt dezinformarea, cât de uşor e să fie dezinformaţi şi ce efecte devastatoare poate avea la nivel de societate.

Dan Izvoreanu: După părerea voastră, ce procent din informaţia care circulă acum pe internet, în mediul online, este falsă?

Felix Staicu: Aproximativ 30%. Dacă ne uităm la numărul de conturi false de pe Facebook, acestea sunt între 60 şi 90 de milioane (deci cam 3-4% din totalul conturilor de pe Facebook). Acestea dau share mult mai activ decât celelalte conturi, deci informaţia se propagă mult mai rapid prin conturile false.

Dan Izvoreanu: Ce trebuie să facem noi – şi în special elevii cărora vă adresaţi cu acest clip – ca să discernem o informaţie reală de una falsă?

Mihai Bârloiu: În primul rând trebuie să încurajăm gândirea critică. Scutul principal împotriva dezinformării este gândirea critică. Gândirea critică poate fi încurajată prin mai multe căi. Dacă ne referim strict la această sursă de dezinformare venită prin Social Media putem să vorbim despre cum găsim ştirile din mai multe surse, în loc să citim prima sursă şi să considerăm că aceea este realitatea. Lucrurile trebuie verificate, iar după o verificare prealabilă să ne facem o idee.

Pe termen lung, gândirea critică ar trebui implementată la nivel de şcoli în România. Asta nu ar ajuta doar sectorul acesta al dezinformării, ci ar ajuta în general societatea să se dezvolte. Pentru o ţară ca şi România, care se află într-un spaţiu geografic dificil, este foarte important pentru continuarea noastră ca o societate modernă şi democratică să conştientizăm aceste pericole şi să le adresăm în mod corect.

Dan Izvoreanu: Voi doi faceţi parte din Diaspora. Ca şi tineri care şi-au căutat realizarea şi cariera în străinătate, după părerea voastră românii sunt un popor mai credul decât alte naţii europene?

Felix Staicu: La nivel internaţional este o slăbiciune a omului să pice în plasa ştirilor false. Pentru că acestea se folosesc de anumite elemente senzaţionale, care vor să creeze un sentiment de diviziune, de nervozitate, de incertitudine, de instabilitate. Aşa că natura umană ne face vulnerabili la aceste ştiri false. Dar şi ca români, pentru că nu avem un nivel de educaţie foarte ridicat la nivel de societate, iar media noastră nu susţine un peisaj stabil de ştiri care să promoveze adevărul şi o privelişte obiectivă asupra elementelor, aceasta ne face şi mai vulnerabili.

Dacă spaţiul nostru media ar fi mult mai deschis spre promovarea adevărului şi nu spre promovarea senzaţionalului, cred că noi ca şi stat am face mult mai bine.

Mihai Bârloiu: În societăţile democratice, este mai uşor de a veni cu aceste tipuri de atacuri de dezinformare. Nu cred că România este neapărat mai vulnerabilă, sau situaţia din România este diferită faţă de situaţia la nivel occidental. Dar într-adevăr există o deficienţă de gândire critică probabil puţin mai acută la noi, pe care putem să o adresăm prin educaţie şi prin implementarea de programe şcolare care să ajute concret în acest sens.

Dan Izvoreanu: Chiar eram curios să aflu dacă autorităţile române sau anumite instituţii din ţară au reacţionat în vreun fel la campania iniţiată de voi.

Mihai Bârloiu: La nivel oficial nu am primit niciun fel de susţinere, niciun fel de răspuns la campania pe care am iniţiat-o. Noi în continuare suntem deschişi spre a colabora cu autorităţi din România şi chiar ne-am bucura ca, în viitorul mediu şi îndepărtat, să contribuim la implementarea unor programe de instruire a gândirii critice, în special în mediul şcolar.

De acolo trebuie să începem, de la generaţiile tinere: cu generaţiile tinere este mai uşor de lucrat şi sunt mai uşor de dus în direcţia potrivită pe cale obiectivă decât generaţiile care deja au propriile obiceiuri formate.

Felix Staicu: Aş dori să menţionez ajutorul dat de Iulian Alecu de la cert.ro, o agenţie naţională care se ocupă cu securitatea cibernetică a statului român, care ne-a oferit consultanţă şi ajutor în promovarea video-ului iniţial.

Dan Izvoreanu: Ce urmează în campania voastră, cum v-aţi gândit să o dezvoltaţi în continuare?

Felix Staicu: Următorul pas al campaniei noastre este lansarea unui trailer de 3 minute, care va fi mult mai interactiv decât filmul iniţial de 15 minute. Acesta va pune în lumină elementele 100% importante, care va capta atenţia mult mai uşor.

Alături de trailer vom lansa şi un raport asupra dezinformării care va explica definiţia, elementele şi efectele dezinformării în societate şi va avea un studiu de caz pe alegerile europarlamentare din România.

Trailerul va fi promovat prin presa românească şi prin Social Media.

Echipa care a lucrat la acest proiect este formată din Mihai Bârloiu (International Security&Law Specialist), Felix Staicu (International Security&Law Specialist), Raul Macovei (Senior Financial Analyst), Marius Momeu (Cyber Security Specialist), Vlad Bărbat (Civil Law Specialist), Radu Benga (Senior Business Development Analyst)

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Foto: Wokandapix/Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe

În luna februarie a acestui an o super-echipă, își spun ei, a participat la o mobilitate extrem de productivă și interesantă în domeniul...

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 18:34

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc

Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru...

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 11:28

Radioul înseamnă viață

Am stat de vorbă cu o parte din colegii noștri care sunt pensionari acum, dar pentru care lucrul în radio a însemnat bucurie, prietenie, viață...

Radioul înseamnă viață