Ascultă Radio România Cluj Live

La pas spre Vama Veche pentru promovarea educației

Raluca Ciulei

La pas spre Vama Veche pentru promovarea educației

Articol de cristina.rusu, 11 mai 2019, 06:00 / actualizat: 11 mai 2019, 8:15

O tânără pornește sâmbată, 11 mai, din Cluj, pe jos, spre Vama Veche, într-un marş pentru educație.

Raluca Ciulei va străbate 1200 de km, după ce în urmă cu un an a străbătut peste 600 km, tot pentru promovarea educației.

Înainte să plece, Dan Izvoreanu a aflat mai multe despre noua provocare:

Raluca Ciulei: Voi merge pentru educaţie. Este a doua oară când merg, anul trecut am parcurs 600 de km, pe un alt traseu. De data aceasta am ales să merg prin Moldova. Plec pe 11 mai şi ajung în 9 iunie, deci 30 de zile. Voi merge exclusiv pe jos, pe drum mă voi opri la şcolile care s-au înscris şi voi lucra cu copiii. De asemenea, copilaşii mă vor aştepta la intrarea în localitate şi mă vor conduce până la ieşire.

Dan Izvoreanu: Pe unde veţi merge şi cum aţi cooptat şcolile participante în acest proiect?

Raluca Ciulei: Am început să mă pregătesc acum 2 săptămâni. Proiectul se numeşte 1200 km pentru educaţie. Şcolile le-am cooptat trimiţându-le pur şi simplu un mesaj. Cu ajutorul Google Maps am văzut traseul şi am văzut ce şcoli sunt pe parcurs. Vor fi în medie 2 şcoli pe zi, deci cel puţin 60 de şcoli la care mă voi opri.

Dan Izvoreanu: Ce veţi face, concret, în aceste şcoli?

Raluca Ciulei: Vom sta de poveşti, ne vom juca. Vreau să-i văd, vreau să ne bucurăm împreună, vreau să simt copiii, să văd cum le merge, poate să discut cu dascălii acolo unde se doreşte. Le voi lăsa şi câteva materiale pe care le-am pregătit în celălalt proiect al meu, Educaţie pentru viaţă, pe care îl desfăşor de doi ani încoace. Nu am mai fost la şcoli din Moldova şi mă bucur să ajung şi la acei copii.

Dan Izvoreanu: Sunt elevi şi şcoli exclusiv din mediul rural?

Raluca Ciulei: Cele mai multe sunt din mediul rural, dar sunt câteva şi în oraşele mari prin care trec.

Dan Izvoreanu: După părerea dumneavoastră, care sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii din mediul rural?

Raluca Ciulei: Sărăcia, apoi excluderea socială. Atât romii, cât şi copiii săraci sunt trataţi puţin altfel în România. Din start ei sunt catalogaţi ca neavând nicio şansă, ca timp pierdut pentru unii dintre educatori. Avem acest învăţământ simultan, care este o bătaie de joc pentru aceşti copii. Într-un sat unde şi aşa copiii pornesc cu lipsuri, cu carenţe în dezvoltarea lor, să ai tu clasă pregătitoare, a II-a, a III-a în aceeaşi clasă – tu fiind un singur dascăl – este foarte greu. Am înţeles că va fi învăţământ simultan inclusiv în gimnaziu!

Copiii au nevoie de susţinere, au nevoie de cel puţin o persoană care să-i asculte, să creadă în ei, să-i iubească, ca să se ducă la ore cu bucurie. Nu avem astfel de oameni. Sunt foarte multe zone unde nu sunt astfel de dascăli care cât-decât să se implice sau să fie deschişi la nou. Nu avem o şcoală adevărată prin care aceşti oameni să treacă şi nu oricine să iasă de acolo.

Dan Izvoreanu: Cum credeţi că dumneavoastră, o singură persoană, veţi schimba aceste situaţii, mentalităţi, probleme?

Raluca Ciulei: Acolo unde sunt eu activă cu proiectele mele, m-am ataşat foarte mult de copii (de exemplu într-o comunitate de romi unde învăţăm să citim, facem matematică, chiar dacă la şcoală li se spune că nu au nicio şansă). Fiecare copil se naşte cu dorinţa să înveţe, să fie bun la ceea ce face. Ceva s-a întâmplat greşit pe parcursul vieţii lui de a ajuns acolo. Eu local, pe bucata mea, sunt ok, copiii fac progrese foarte rapid. Dar nu mă mulţumesc cu atât: vreau să beneficieze toţi copiii din ţara asta de ce merită să beneficieze.

La început credeam că dacă acţionez la firul ierbii suntem mai mulţi, putem aduce schimbarea. Nu este aşa. Avem nevoie şi de sus să vină ce trebuie.

Dan Izvoreanu: Aveţi vreun feedback până acum?

Raluca Ciulei: Nu, pentru că este prima dată când mesajul meu vreau să ajungă şi acolo. Până acum m-am limitat la a lucra pe cont propriu. Mi-am dat seama că nu e de ajuns şi acum vreau să merg mai departe, ca mesajele mele să ajungă şi la conducere. Au fost atâtea discuţii în ultimele zile despre viziunea Andronescu, despre ce va fi nou ş.a.m.d. Primele mele gânduri au fost: de ce să mă apuc eu să citesc viziunea Andronescu când, din ce am observat în trecut, fiecare va veni cu ideile lui, cu legile lui?

Nouă ne-ar trebui, aşa cum e în Finlanda, o lege care să nu ne permită 5 ani de zile să ne atingem de ceva ce am conceput. Iar în al doilea rând, ne lipsesc banii. Impresia mea este că acei oameni care hotărăsc sunt complet desprinşi de realitatea din aceste sate. Ar trebui să vină acolo, să vadă care este situaţia copiilor acolo.

Dan Izvoreanu: Veţi sta de vorbă cu mulţi copii şi dascăli, veţi ajunge în final la Vama Veche. Ce se va întâmpla după aceea?

Raluca Ciulei: Mi-aş dori să ajung la Bucureşti, să prezint acolo concluziile călătoriei.

Dan Izvoreanu: Unde vă vom putea urmări călătoria?

Raluca Ciulei: Avem o pagină a proiectului, www.loveforlife.ch Acolo se va găsi şi traseul, dar şi informaţii despre experienţele pe care le trăiesc pe drum. Am început de acum câteva zile să iau chiar interviuri copiilor, să-mi spună ei unde simt că sunt probleme, ce şi-ar dori să se întâmple mai mult în şcolile lor.

Chiar am făcut un prim montaj, foarte frumos au vorbit copiii. Doresc să continui şi pe drum să fac acest lucru, să aflu poveştile lor.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla