Ascultă Radio România Cluj Live

De ce are şvaiţerul găuri?

De ce are şvaiţerul găuri?

Articol de cristina.rusu, 11 mai 2019, 06:00 / actualizat: 16 mai 2019, 9:35

Contrar a ceea ce li se spune uneori copiilor, găurile din şvaiţer nu sunt produse de şoricei care-şi fac drum printr-o roată uriaşă de caşcaval. Explicaţia pentru găurile caşcavalului elveţian este una mult mai ştiinţifică (şi poate mai puţin jucăuşă).

Şvaiţerul îşi datorează gustul bun diverselor bacterii care ajută la transformarea laptelui în brânză. Toate brânzeturile conţin bacterii producătoare de acid lactic, care este indispensabil pentru a obţine un produs nu doar comestibil, ci şi delicios! Nu toate bacteriile sunt însă la fel. La prepararea şvaiţerului, trei tipuri de bacterii sunt amestecate cu laptele de vacă înainte ca acesta să fermenteze şi rezultatul să fie pus în formele pentru brânză.

Găurile se produc în etapa în care şvaiţerul este lăsat la maturat. Atunci bacteriile încep să-şi facă treaba! După cum am spus, toate produc acid lactic, dar unele dintre bacterii îl şi consumă, eliberând în jur dioxid de carbon.

Dioxidul de carbon din brânză nu dispare pur şi simplu. Se adună în mici bule, buzunare cu aer care sunt de fapt găurile din caşcavalul elveţian. Producătorii de brânzeturi pot controla mărimea găurilor prin reglarea acidităţii, a temperaturii şi a timpului de maturare.

Găurile au creat însă şi probleme producătorilor: în 2000, în Statele Unite a fost adoptată o lege care să restricţioneze mărimea găurilor din şvaiţer.

Paradoxul şvaiţerului:

Cu cât este mai mult şvaiţer, cu atât mai multe găuri sunt în brânză;

Cu cât mai multe găuri, cu atât mai puţină brânză;

Deci cu cât mai multă brânză, cu atât mai puţină brânză!

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului