Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO] Incluziv: Walking Month va finanţa prima ambulanţă socială din Transilvania

[AUDIO] Incluziv: Walking Month va finanţa prima ambulanţă socială din Transilvania

Articol de cristina.rusu, 7 mai 2019, 06:00 / actualizat: 7 mai 2019, 10:16

Concursul caritabil Walking Month revine în 2019 cu cea mai ambiţioasă ediţie de până acum, al cărei scop este strângerea de fonduri pentru prima ambulanţă socială din Transilvania.

Este vorba de o unitate mobilă care va călători în comunităţile rurale, ce va include un cabinet medical, dar şi un spaţiu destinat asistenţei şi serviciilor sociale.

Proiectul va fi dezvoltat de asociaţia Hans Spalinger, un ONG înfiinţat în Cluj în anul 2004, în colaborare cu Beard Brothers, care a mobilizat mii de voluntari în acţiunile lor comunitare.

Am aflat mai multe de la Ovidiu Damian, preşedintele asociaţiei Hans Spalinger:

Andrea Nagy: Ce înseamnă, concret, o ambulanţă socială?

Ovidiu Damian: O ambulanţă socială – aşa cum am văzut în Statele Unite, de unde practic a pornit această idee a proiectului – înseamnă o unitate mobilă care oferă servicii de asistenţă socială direct, la firul ierbii. Unitatea mobilă merge în comunităţi vulnerabile, sărace.

Spre exemplu, iată, la câţiva km de Cluj-Napoca există oameni care nu au acte; care, din punctul de vedere al autorităţilor, nu există. Personalul care se află în această ambulanţă socială îi va asista pe acei oameni în toate etapele completării tuturor documentelor necesare pentru a obţine în primul rând statutul de cetăţean.

Apoi, multe familii cu posibilităţi reduse au nevoie de un ajutor de la comunitatea locală pentru lemne, dar nu ştiu ce acte trebuie rezolvate în acest sens. Şi atunci, voluntarii noştri din ambulanţă îi vor ajuta. La fel vorbim de consiliere juridică, consiliere psihopedagogică sau orientare vocaţională, oameni care-şi caută un loc de muncă dar nu ştiu de unde să înceapă acest proces. Vom avea şi un cabinet pentru consultaţii medicale primare.

Andrea Nagy: Este prima ambulanţă de acest gen din Transilvania. Dar ştiţi să se fi implementat proiecte asemănătoare în alte regiuni ale ţării?

Ovidiu Damian: Unităţile mobile nu mai reprezintă o noutate pentru România (sunt unităţi medicale mobile, de exemplu). Şi divizia medicală a celor de la Cert Transilvania oferă servicii medicale în zone foarte greu accesibile. Centrul de Resurse Juridice de la Bucureşti, în urmă cu ceva vreme a avut clinici juridice mobile în care accentul era pus pe consilierea juridică a teinerilor care trăiseră în diverse instituţii rezidenţiale din ţară, a persoanelor care aveau nevoie punctual de sfaturi juridice. Însă acest tip de proiect integrat, care cuprinde şi partea de asistenţă socială, dar şi medicală, cred că e o premieră pentru ţara noastră (deşi ar fi nevoie, cred, în fiecare judeţ de un astfel de sistem).

Andrea Nagy: Cum anume veţi lucra: veţi răspunde unor chemări, sau aveţi anumite zone ţintă stabilite?

Ovidiu Damian: Noi am făcut o analiză de nevoi şi am identificat cel puţin 10 comunităţi în foarte mare nevoie, acestea vor fi primele pe care noi vrem să le deservim. Ceea ce ne dorim în primul an de funcţionare nu e doar să mergem doar odată: vrem să şi revenim în aceste comunităţi. Vrem să vedem cum se schimbă viaţa oamenilor după ce trece o perioadă şi cum îi putem ajuta în continuare.

De exemplu, situaţia celor 70 de oameni de care am pomenit, care nu au buletin: după ce i-am ajutat să dobândească acest statut de cetăţean, ne vom întoarce peste câteva luni să vedem care sunt noile lor nevoi. În instituţiile statului personalul e insuficient, resursele sunt puţine; de aceea poate că oamenii de acolo nu au tot timpul la dispoziţie să le ofere celor în nevoie toate informaţiile necesare.

Deci există deja un număr de comunităţi pe care noi le-am identificat, dar în măsura în care ni se vor semnala şi alte probleme în alte părţi, vom încerca să răspundem acestor solicitări. Va fi destul de greu să ne deplasăm în alte judeţe, aşadar deocamdată vom deservi doar comunităţile din Cluj.

Andrea Nagy: Finanţarea se va face prin Walking Month 2019. De câţi bani este nevoie ca un astfel de proiect să fie pus pe picioare?

Ovidiu Damian: Practic doar achiziţionarea maşinii ne duce undeva în jurul sumei de 85.000 de euro; achiziţionarea şi dotarea (pentru că vorbim despre o maşină nouă, care va avea şi această parte de asistenţă medicală, dar şi zona de asistenţă socială). Iar apoi vor fi asigurate şi cheltuielile de funcţionare pentru primul an.

Noi am gândit o utilizare zilnică a maşinii în limita a 120 km: deci practic noi zilnic ne vom putea deplasa în teritoriu cu această maşină pe o distanţă 60 km dus şi 60 km întors. Costurile se ridică undeva pe la 125.000 de euro.

Este într-adevăr cea mai ambiţioasă ediţie Walking Month de până acum, dar mă bucur extrem de mult că organizatorii au crezut în ideea noastră.
E un proiect între asociaţia Hans Spalinger în colaborare cu Beard Brothers, cel mai nonconformist ONG din România! Sunt nişte oameni care au arătat că au eficienţă şi o capacitate extraordinară de a rezolva probleme comunitare.

Andrea Nagy: Aţi încercat să obţineţi şi finanţări din partea statului?

Ovidiu Damian: Noi ne dorim în primul rând ca acest proiect să fie pus pe roţi şi să funcţioneze. În momentul în care e la cheie şi funcţionează, îmi doresc foarte mult ca autorităţile locale sau judeţene să preia acest proiect. Nu mă interesează ca autorităţile să mă ajute cu o sumă într-o lună. E vechea poveste: îi dai omului flămând un peşte şi l-ai săturat odată; dar mai bine îi dai o undiţă şi îl înveţi să pescuiască. Până la urmă noi oferim comunităţii un astfel de serviciu. În termeni legaţi de cheltuieli de funcţionare, eu cred că autorităţile din Cluj-Napoca nu pot spune că nu-şi permit.

Andrea Nagy: În afară de problema finanţării, în ce stadiu se află organizarea în momentul de faţă? Aţi stabilit deja cine vor fi consultanţii şi voluntarii?

Ovidiu Damian: Coordonatorul acestui întreg serviciu al ambulanţei sociale va fi o persoană specializată în acest domeniu al asistenţei sociale. Va servi tot odată drept şofer (nu-ţi trebuie să te încarci cu încă un salariu doar pentru ca cineva să deplaseze maşina).

Partea efectivă de muncă va fi făcută de către studenţi ai Facultăţii de Psihologie, de Psihopedagogie specială, Asistenţă Socială, masteranzi din cadrul Facultăţii de Drept, chiar şi avocaţi (sunt avocaţi care deja şi-au exprimat dorinţa de a fi voluntari în cadrul proiectului nostru).

În momentul în care vom înregistra probleme, sau pur şi simplu un student nu mai ştie cum să ajute un beneficiar în derularea unei proceduri, noi vom avea o listă de experţi care vor fi disponibili la telefon în anumite zile.

Andrea Nagy: Aşadar aşteptăm derularea concursului Walking Month 2019. După încheierea concursului, când va putea demara practic această iniţiativă?

Ovidiu Damian: Urmează luni foarte pline în Cluj-Napoca, cu foarte multe evenimente de toate felurile, la care ideea ambulanţei sociale va fi deja prezentă. Undeva în luna octombrie se va anunţa suma finală strânsă şi încheierea proiectului, după care va fi festivitatea de premiere. Sperăm ca în decembrie ambulanţa socială să fie pe stradă.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Incluziv: Recuperare, rezilienţă, performanţă: povestea lui Arian Notreţu, înotător cu dizabilităţi
Incluziv marți, 23 ianuarie 2024, 12:10

Incluziv: Recuperare, rezilienţă, performanţă: povestea lui Arian Notreţu, înotător cu dizabilităţi

Are doar 19 ani, dar la numărul de interviuri de pe internet aproape că ajunge din urmă un rocker care-şi anunţă un nou album. A început să...

Incluziv: Recuperare, rezilienţă, performanţă: povestea lui Arian Notreţu, înotător cu dizabilităţi
Incluziv: Cum a fost în tabăra de schi pentru persoanele cu dizabilităţi [AUDIO]
Incluziv miercuri, 17 ianuarie 2024, 10:05

Incluziv: Cum a fost în tabăra de schi pentru persoanele cu dizabilităţi [AUDIO]

Cu o temperatură de -8 grade şi cod portocaliu de vânt, ieri nu a fost chiar cea mai grozavă vreme pe pârtia Buscat. Am fost acolo toată ziua,...

Incluziv: Cum a fost în tabăra de schi pentru persoanele cu dizabilităţi [AUDIO]
Incluziv: Fără pretexte! Sfaturi de antrenament pentru nevăzători în sezonul rece [AUDIO]
Incluziv marți, 9 ianuarie 2024, 11:33

Incluziv: Fără pretexte! Sfaturi de antrenament pentru nevăzători în sezonul rece [AUDIO]

Pentru toate sarmalele, fripturile şi prăjiturile, pentru toate orele petrecute făcând mai puţină mişcare ca un urs în hibernare, plătim la...

Incluziv: Fără pretexte! Sfaturi de antrenament pentru nevăzători în sezonul rece [AUDIO]
Incluziv: Ce ştiu în ziua de azi aplicaţiile pentru nevăzători?
Incluziv marți, 12 decembrie 2023, 13:14

Incluziv: Ce ştiu în ziua de azi aplicaţiile pentru nevăzători?

Din când în când mai apare câte o ştire cu o idee care îşi propune să revoluţioneze lumea nevăzătorilor. Media o preia instant, fără...

Incluziv: Ce ştiu în ziua de azi aplicaţiile pentru nevăzători?
Incluziv marți, 5 decembrie 2023, 08:34

Incluziv: Ce s-a ales de primul astronaut cu dizabilităţi?

Anul trecut pe vremea aceasta, britanicul John McFall era selectat de Agenţia Spaţială Europeană pentru a fi primul astronaut cu dizabilităţi....

Incluziv: Ce s-a ales de primul astronaut cu dizabilităţi?
Incluziv marți, 28 noiembrie 2023, 16:47

Incluziv: Frica de celălalt: forme moderne de xenofobie [AUDIO]

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale a organizat luni, 27 noiembrie, o prezentare despre formele contemporane de...

Incluziv: Frica de celălalt: forme moderne de xenofobie [AUDIO]
Incluziv marți, 21 noiembrie 2023, 09:56

Incluziv: 5 jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători [AUDIO/FOTO]

Partea bună a jocurilor educaţionale e că reuşesc să strecoare informaţii şi competenţe pe sub barierele reticenţei. De exemplu, un copil...

Incluziv: 5 jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători [AUDIO/FOTO]
Incluziv marți, 14 noiembrie 2023, 13:09

Incluziv: De ce sunt atât de puţini interpreţi în limba semnelor?

În ţara noastră există mai puţin de 100 de interpreţi autorizaţi în limba semnelor române. Un blocaj legislativ care a persistat timp de 4...

Incluziv: De ce sunt atât de puţini interpreţi în limba semnelor?