Ascultă Radio România Cluj Live

Festivalul de Muzică Barocă ”La Stravaganza”

Festivalul de Muzică Barocă ”La Stravaganza”

Articol editat de cristina.rusu, 7 mai 2019, 11:23

Festivalul de muzică barocă ”La Stravaganza”, organizat de Academia de Muzică Gheorghe Dima şi aflat la cea de-a VI-a ediţie, aduce în prim plan clavecinul, strămoşul pianului, care a dominat muzica secolelor XVI-XVIII; dar oferă şi ocazia de a asculta instrumente muzicale istorice rar prezentate la Cluj, precum oboiul baroc, orga portativă, flautul drept sau viola da gamba.

Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 8 mai, ora 19.00, în Sala Studio a Academiei de Muzică, iar la concertul de deschidere, având titlul ”Dragoste şi război”: madrigal şi cântece de dor şi de cătănie va participa şi ansamblul folcloric Icoane, condus de Ioan Bocşa.

Mai multe amănunte aflăm de la Conf. Univ. dr. Maria Abrudan:

O idee trăsnită acest concert, în sensul că am alăturat muzica barocului timpuriu – şi anume un madrigal de Monteverdi, din Libro VIII, apărută la Veneţia în 1638 – cu ansamblul Icoane, cântece folclorice de pe teritoriul românesc. Ce ar putea să aibă aceste două lumi în comun?

Avem în folclorul românesc cântecele de cătănie şi de dragoste; Libro VIII a lui Monteverdi intitulat Madrigali Guerrieri et amorosi, este tot de război şi de dragoste. Cele două lumi au la bază recitativul parlando (cântat), ceea ce observăm şi în doină: cuvântul care este purtătorul desfăşurării dramaturgice. Apoi sigur că similitudinea de motiv. Aceste două lumi mai au la bază improvizaţia, asta se va vedea şi în concertul de deschidere. (Maria Abrudan)

Festivalul de muzică barocă la Stravaganza, reeditat bienal, ajunge în acest an la o ediţie aniversară ce marchează cei 10 ani de activitate, a declarat Conf. Univ. dr. Erich Türk:

Ideea de bază a festivalului este de fapt aşa-numita interpretare istoric informată, care se bazează pe tratatele de epocă şi pe instrumente istorice. Noi încercăm pe deoparte să aducem asta în faţa publicului, pe de altă parte să şi implementăm – în măsura în care se poate – în procesul didactic această interpretare care a luat avânt în Occident de mai multe decenii şi începe să prindă tot mai mult teren şi în Europa de Est.

Claudiu Pădurean / Erich Türk

Am avut la primele 5 ediţii un concurs pentru ansambluri camerale baroce şi, iată, am avut norocul să putem stimula mulţi tineri de a se ocupa de muzica barocă în interpretarea autentică, de a-şi procura instrumente, copii după instrumente vechi (nu este lucru puţin – până la urmă este o investiţie).

Am putut la ediţia trecută, ca şi un rezultat al acestor stimulente, să alcătuim o orchestră barocă, Orchestra Transilvania Galante, care şi anul acesta va evolua (în 14 mai, la Biserica Piaristă). Protagoniştii solişti vor fi câştigătorii ultimei ediţii a concursului.

Pentru concursul acestei ediţii ne-am gândit să punem în prim plan clavecinul, care este un instrument foarte important în istoria muzicii: noi îl cunoaştem ca şi strămoşul pianului; dar dacă ne gândim că pianul există doar de 150 de ani, clavecinul a fost dominant în istoria muzicii cam 300 de ani.

clavecin

Are un repertoriu foarte frumos, foarte bogat, care va fi subiectul concursului care se va desfăşura în această sală în 11 şi 12 mai. Iar în 12 mai seara, în Sala Studio, va avea loc gala laureaţilor. Avem 17 înscrişi: 6 din ţară şi 11 din străinătate (în special din Europa de Est).

Foarte frumos va fi şi faptul că vom putea asculta orga portativă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Există acolo o colecţie de instrumente muzicale din care doar orga este funcţională, dar vor mai fi expuse câteva.

Orga este din 1752, o bijuterie ca aspect şi ca lucrătură, dar şi ca sunet. O veţi putea asculta la Muzeu, în data de 10, 11 şi 13 mai, la ora 19.00.

În 10 mai va fi Cipriana Smărăndescu din Roma oaspetele nostru, care va cânta la orgă şi clavecin.

În 11 mai vom asculta ansamblul Sectio Aurea, cu Maria Petrescu la oboi, Maria Szabó la flaut drept, Istvan Csata la viola da gamba şi Paul cristian la clavecin şi orgă.

În 13 mai, Alina Rotaru şi Darius Tabinscas din Vilnius vor cânta la clavecin, orgă şi viola da gamba.

În fine, formaţia clujeană Fonte di Gioia, care s-a înfiinţat pentru a lua parte la primul concurs din 2009 (pentru ei asta a fost un stimulent puternic pentru a merge mai departe), îşi sărbătoreşte 10 ani de activitate cu un recital în 9 mai, la ora 19.00, la Biserica Piaristă. (Erich Türk)

 

Anca Mureşan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj