Ascultă Radio România Cluj Live

Pe drumul Patimilor Domnului până la Înviere, în Catedrala Episcopală din Cluj

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă oficiile liturgice programate la Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca) din Săptămâna Mare, între 22-27 aprilie 2019, perioada cuprinsă între Florii şi Sărbătoarea Învierii Domnului.

Pe drumul Patimilor Domnului până la Înviere, în Catedrala Episcopală din Cluj

Articol de Bianca Câmpeanu, 23 aprilie 2019, 14:16

Săptămâna Mare era numită şi Săptămâna „Paştilor” „în sensul originar al cuvântului, adică Paştile Crucii sau ale Suferinţei Domnului, timp în care credincioşii creştini sunt chemaţi să-L însoţească pe Domnul pe drumul Patimilor Sale” (Ene Branişte). Sunt zilele în care creştinii parcurg un drum spiritual caracterizat printr-o înăsprire a postului alimentar, cu intensificarea rugăciunii, a comemorării momentelor în care Domnul Isus a fost arestat, biciuit, încoronat cu spini, condamnat la moarte şi obligat să-şi ia crucea, să poarte povara ei la Golgota, unde este răstignit, pentru a Învia a treia zi din morţi.

 

Patimile Fiului lui Dumnezeu, suferinţele Sale, sunt cauzate de păcatele tuturor oamenilor, dintotdeauna şi de pretutindeni. Prin răstignirea Sa pe Cruce, Isus a ales să se ofere de bunăvoie Jertfă, pentru ca Dumnezeu să pedepsească, în Trupul Său nevinovat, vina păcatului oamenilor. Prin Jertfa Sa, păcatele sunt iertate şi păcătoşii primiţi în iubirea Tatălui ceresc, dar, le rămâne şi lor ceva de făcut: să se unească cu Hristos, lepădând răul şi păcatul, să păşească împreună cu El, pe Calea Crucii. Iubirea lui Dumnezeu e „condiţionată” de libertatea dăruită omului, este nevoie de alegerea liberă a omului de a-L urma pe Isus pe calea Crucii pentru a păşi apoi, cu El, în Înviere. Este ocazia pe care o oferă Biserica în Săptămâna Mare, cea a urmării lui Hristos. Pentru aceasta, în bisericile de rit bizantin, oficiile se succed în toată profunzimea şi frumuseţea lor în aceste zile.

În Catedrala greco-catolică din Cluj credincioşii sunt invitaţi, zilnic (de la ora 17.00), la Calea Crucii, devoţiune care aduce în faţa „ochilor” sufletelor, momentele Patimilor Domnului aşa cum sunt relevate de Sfintele Evanghelii. De asemenea, o celebrare specifică perioadei Postului Mare, este Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite.

În plus, în Miercurea Mare se va desfăşura Procesiunea Căii Crucii prin oraș, cu participarea Uniunii Creștine din România, alături de asociații și grupuri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Se va merge, în reculegere, pe traseul Piața Unirii – Catedrala „Schimbarea la Față”, miercuri 24 aprilie 2019, cu plecarea la 16.30 din Piața Unirii.

Programul din Joia Mare va începe la ora 9.00, cu Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare care va cuprinde (în jurul orei 11.45), Ceremonia Spălării Picioarelor, când Episcopul eparhial va repeta gestul făcut de Isus, cel de a spăla picioarele apostolilor. Este semnul adevăratei slujiri: „dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora;” (Io 13,14). Programul acestei zile se va încheia de la ora 18.00 cu Denia celor 12 Evanghelii – lectura continuă a Evangheliilor Patimilor Domnului.

Vinerea Mare, zi de post aspru şi ajun, singura zi aliturgică din timpul anului bisericesc, este ziua în care se face comemorarea morţii lui Isus şi a depunerii Sale în mormânt. De la ora 18.00, în catedrală se va celebra Prohodul Domnului.

În tăcerea mormântului, credincioşii vor rămâne în reculegere de-a lungul Sâmbetei Mari, când, de la ora 9.00, se va celebra Vecernia cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la finalul căreia vor fi sfinţite pâinea şi vinul de Paşti.

În noaptea acestei zile a Sâmbetei, de la ora 23.00, în biserica cuprinsă mai întâi de întuneric, va izbucni lumina Învierii Mântuitorului, în timpul celebrării Utreniei Învierii. Astfel, se va intra cu bucurie în timpul marii Sărbători, centru a credinţei creştine, Învierea din morţi a Domnului, cu vestirea continuă a biruinţei vieţii, prin cântarea: „Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţa dăruindu-le!”.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla va fi prezent în catedrală la oficiile principale din Cadrul Săptămânii Mari, şi Duminică, 28 aprilie 2019, de la ora 10.30, va celebra Sfânta Liturghie a Sărbătorii Învierii Domnului.

În cadrul acestei celebrări solemne, Ierarhul, în comuniune cu preoţii de pe întreg teritoriul eparhiei, îşi va prezenta Scrisoarea pastorală credincioşilor, cu îndemnul de a trăi misterele credinţei, pentru a sărbători, în suflete, Învierea: „A trăi misterele credinței înseamnă a trăi ceea ce mărturisim, adică o viață creștină. Aceasta presupune o luptă neîncetată, căci «viața creștină este o luptă permanentă, ne spune Sf. Părinte, dar o luptă foarte frumoasă, care ne permite câte o sărbătoare ori de câte ori Domnul învinge în viața noastră» (G.E. 158).

Am înțeles că prin Învierea Sa, Hristos a învins răul și moartea. Să-L lăsăm să fie mereu învingător și în luptele noastre, și astfel, întreaga noastră viață să devină o continuă sărbătoare!

Sărbători fericite, prin credință luminate și de Domnul binecuvântate! HRISTOS A ÎNVIAT!” este urarea de încheiere a Pastoralei Episcopului de Cluj-Gherla.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj