Ascultă Radio România Cluj Live

[FOTO] ”Doamna noastră” va renaște din cenușă

Notre Dame de Paris

[FOTO] ”Doamna noastră” va renaște din cenușă
Foto: Notre Dame

Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2019, 11:43 / actualizat: 22 aprilie 2019, 11:54

Era veche pe când adevăratul d’Artagnan îşi punea spada în slujba regelui Franţei; era istorică pe când Victor Hugo îşi plasa personajele în jurul ei. Catedrala Notre Dame de Paris, o emblemă a Franţei în vârstă de 856 de ani, a luat foc în seara zilei de 15 aprilie.

Catedrala Notre Dame de Paris este situată pe o insulă în mijlocul Senei. Este prima capodoperă din lume care evocă trăsăturile specifice stilului gotic. Faţada este dantelată, iar cele două turnuri ale sale au o înălţime de 69 de metri. Intrarea se face prin trei porţi bogat ornamentate, iar zidurile se înalţă pe trei rânduri de coloane de proporţii impozante.

Această prezentare necesită JavaScript.

În incinta ei încap 10.000 de persoane, iar nava principală este împodobită cu picturi şi statui.

Această prezentare necesită JavaScript.

Construcţia sa a început în 1163, sub domnia regelui Ludovic al VII-lea şi a fost încheiată cu aproape 200 de ani mai târziu, în 1345. Istoria acestui monument e plină atât de momente glorioase, cât şi întâmplări tragice, care şi-au lăsat urmele între zidurile magnificei clădiri.

Nu doar regii Franţei erau încoronaţi aici. În mod inedit, la Notre Dame a fost încoronat şi un rege al Angliei, Henric al VI-lea, în 1431.

În romanul său, Cocoşatul din Notre Dame, Victor Hugo pomenea de starea de decrepitudine în care se afla clădirea la sfârşitul secolului al XVII-lea. Într-adevăr, catedrala se degradase atât de mult încât autorităţile au luat în considerare demolarea ei. Monumentul a fost salvat de Napoleon care, mai târziu, s-a proclamat împărat între zidurile sale, în 1804. Turnul spiralat a fost reconstruit cu o jumătate de secol mai târziu, de către doi arhitecţi francezi.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, catedrala s-a aflat încă odată în plină glorie şi strălucire. Zvonindu-se însă că soldaţii germani ar putea distruge vitraliile, acestea au fost îndepărtate şi ţinute în siguranţă.

Această prezentare necesită JavaScript.

După încheierea conflictelor armate, unde altundeva s-ar fi putut sărbători mai demn eliberarea Franţei, dacă nu la Notre Dame?

Nu putem trece prin istoria catedralei fără a pomeni de Ioana d’Arc. Prin viziunile pe care le avea şi prin curajul ei, aceasta i-a ajutat pe francezi într-un război împotriva Angliei. Ioana d’Arc a fost însă capturată, acuzată de a fi eretică şi arsă pe rug. Cu toate acestea, povestea ei nu se încheie aici. În 1909, Ioana d’Arc a fost beatificată în catedrala Notre Dame de către papa Pius al X-lea.

Notre Dame este şi astăzi sediul Arhiepiscopiei Catolice din Paris. Printre comorile sale cel mai vizitate se numără clopotul, până la care turiştii trebuie să urce pe o scară abruptă, de 140 de trepte. De asemenea, catedrala păstrează o orgă funcţională din secolul al XVII-lea, dar şi documente referitoare la dezvoltarea Parisului şi a Bisericii Catolice.

În fiecare an, 13 milioane de turişti vizitează catedrala Notre Dame de Paris.

În 2017, guvernul Franţei a ajuns la concluzia că monumentul avea nevoie de o nouă recondiţionare. Cu toate că slujbele religioase erau ţinute în interiorul ei în fiecare duminică, secolele şi vremea şi-au lăsat amprenta asupra clădirii. Zidul se fărâmiţa la o simplă atingere, iar garguii rupţi confereau un aspect de abandon structurii. Publicaţia New York Times titra acum doi ani că renovarea ar urma să coste 180 de milioane de dolari.

Catedrala a luat foc în seara zilei de 15 aprilie, în jurul orei 18.30. Nu se cunoaşte încă motivul pentru care a izbucnit incendiul, dar pompierii consideră punctul de start ca fiind grinzile extrem de vechi, unele datând chiar din Evul Mediu, supranumite Pădurea.

La acea oră, ultimul grup de turişti al zilei încerca să intre; dar uşile li s-au închis în faţă, fără nicio explicaţie, spun martori oculari.

Flăcările au cuprins repede clădirea veche, iar în câteva ore au apărut şi imagini care arătau prăbuşirea faimosului său turn spiralat. Fumul a acoperit cerul Parisului, o nouă tragedie într-un oraş cu moralul scăzut după săptămâni de violenţe. Oamenii s-au adunat pe malurile Senei şi într-un hotel din apropiere, urmărind oripilaţi flăcările şi ştergându-şi lacrimile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Este ca şi cum ai pierde un membru al familiei, spune Pierre Guillaume Bonnet, în vârstă de 45 de ani, pentru New York Times. Am atâtea amintiri care se leagă de ea!

400 de pompieri s-au luptat cu flăcările timp de mai multe ore. În jur de 23.00, ora Franţei, pompierii au reuşit să controleze focul, astfel încât structura de bază a fost salvată.

Cele două magnifice turnuri au fost salvate, dar mare parte din acoperişul de lemn a ars, a declarat Jean-Claude Gallet, şef al operaţiunii de stopare a focului.

Conform volumului The engineering of medieval Cathedrals, nu e prima oară când Notre Dame este cuprinsă de flăcări. De fapt, actuala catedrală a fost construită în locul unei biserici care a fost distrusă de foc, iar la câteva decenii după începerea construcţiei, flăcările au izbucnit din nou la Notre Dame.

Partea cea mai rea a fost evitată, dar lupta nu e câştigată încă, a spus în noaptea trecută, luni, 15 aprilie, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. El a promis că monumentul va fi reconstruit cu orice preţ: Este epicentrul vieţii noastre, este catedrala tuturor francezilor.

Nimeni nu şi-a pierdut viaţa în incendiu, dar un pompier implicat în operaţiunea de stingere a focului a suferit răni grave. Andre Finot, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Notre Dame a declarat că mai multe artefacte valoroase au fost puse în siguranţă în trezoreria catedralei.

Familia Pinault, una dintre cele mai bogate familii ale Franţei, a oferit o donaţie de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre Dame. Familia Pinault deţine afaceri în domeniul media, dar este şi proprietara casei de licitaţii Christies. De asemenea, guvernul Japoniei intenţionează să contribuie la costurile restaurării care, conform experţilor, va dura mai mulţi ani.

 

Andrea Nagy

Foto: Cristina Rusu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii