Ascultă Radio România Cluj Live

Flori în farfurie: 10 feluri de flori comestibile

Flori în farfurie: 10 feluri de flori comestibile

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2019, 12:00

Florile în bucătărie sunt o alternativă interesantă la felurile de mâncare pe care le-am gătit până la exasperare! Acest obicei culinar neobişnuit s-a născut acum două decenii în Asia, fiind adus la noi în ţară abia recent, de către bucătarii care au colindat în ţări străine în căutare de reţete.

Atenţie! Există câteva puncte care trebuie să fie luate în considerare înainte de a pune florile în farfurie. În primul rând, culegeţi doar flori de care sunteţi sigur. Chiar dacă sunt frumoase şi colorate, florile pot provoca simptome neplăcute dacă le alegeţi pe cele necomestibile. Dacă nu sunteţi 100% convins de soiul florilor, mai bine consultaţi un specialist.

Precum în cazul plantelor medicinale şi al fructelor, şi aici regula de aur este să nu culegeţi flori din surse necunoscute, de la margine de drum, căci acestea ar putea să fie tratate cu substanţe chimice toxice.

Cel mai bine e să alegeţi flori plantate strict cu scopul de a fi consumate; şi niciodată să nu consumaţi flori cumpărate de la florărie: este aproape sigur că acestea au fost tratate cu substanţe chimice.

Florile trebuie să fie consumate când sunt în plină eflorescenţă: nici mugurii, nici petalele ofilite nu se pot mânca. Persoanele alergice la polen nu au voie să consume flori!

Iată aşadar 10 feluri de flori comestibile, precum şi câteva idei despre cum le puteţi introduce în meniul dumneavoastră:

1. Salcâmul

Înfloreşte la sfârşitul lui mai, ori începutul lui iunie. Este o alegere perfectă pentru salate, dar se poate amesteca şi în aluatul deserturilor. Să fiţi însă atenţi: seminţele de salcâm sunt toxice.

2. Păpădia

Se poate culege din aprilie şi până în septembrie. Cozile se pot folosi în salate, în timp ce floarea este un ingredient pentru un sirop dulce, de consistenţa mierii.

3. Gălbenele

Gălbenelele înfloresc din mai şi până în octombrie. Florile pot fi folosite în salatele de vară şi în aluatul de plăcintă, dar şi ca element decorativ pe farfurie. Florile de gălbenele sunt un colorant natural, dând o culoare galbenă alimentelor. Gustul este uşor piperat.

4. Iasomia

Din iasomie se prepară ceai, îngheţată, dulceaţă. Înfloreşte primăvara şi la începutul verii.

5. Viorele

Gustul este delicat şi dulce; se pot folosi atât în salate, cât şi în deserturi. Găsim viorele de la începutul lui aprilie şi până la sfârşitul lunii mai.

6. Soc

Socul înfloreşte în lunile mai şi iunie. Din el se prepară un sirop excelent, dar poate fi un ingredient şi pentru o îngheţată deosebită.

7. Trandafir

Chiar şi romanii preparau alimente din petale de trandafir. Le putem folosi în dulceaţă, dar şi în limonadă sau îngheţată. Pentru a pregăti bezele din trandafir: curăţăm bine petalele, le înmuiem în spumă de ou şi le rostogolim prin zahăr pudră; apoi le lăsăm pe un grătar, să se usuce.

8. Lavandă

Începe să înflorească la începutul lunii iunie. Este o floare deosebită, pentru că gustul dulceag se potriveşte atât cu mâncărurile dulci, cât şi cu cele sărate. Din lavandă se prepară sirop, ceai, sos, dulceaţă sau îngheţată.

9. Muşeţel

În funcţie de climă, înfloreşte fie din luna aprilie, fie din a doua jumătate a lunii mai. Muşeţelul nu este perfect doar pentru ceai, ci şi pentru îngheţată, datorită gustului dulce.

10. Garoafă de grădină

Petalele sale sunt dulci, se pot folosi aşadar la a conferi o aromă interesantă deserturilor din fructe. Din aceste flori putem pregăti bezele, dar şi creme pentru prăjituri sau torturi.

 

Andrea Nagy

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?