Ascultă Radio România Cluj Live

Pasiunea, transformată în artă

Pasiunea, transformată în artă – așa se poate numi, la propriu, îndeletnicirea unui sighetean pentru desen și pictură. Florin Rad, polițist de frontieră de meserie, transpune pe pereții din camerele copiilor sigheteni cele mai îndrăgite personaje din cărțile de povești și din desene animate.
Prezent în studioul Radio Sighet, el a povestit cum a început această pasiune, ce planuri de viitor are dar și cum își gestionează timpul, pentru a-l putea îmbina eficient între carieră, pasiune și familie.

Pasiunea, transformată în artă

Articol editat de , 26 martie 2019, 10:19 / actualizat: 28 martie 2019, 8:54

Această prezentare necesită JavaScript.

De unde e pasiunea aceasta pentru pictură? De când ai început să lucrezi la pictura pe pereți?

Pasiunea pentru pictură a apărut de mic, încă de pe vremea când mergeam la gradiniță îmi plăcea să desenez diferite animale sau obiecte, la început în creion apoi încetul cu încetul și în culoare. Îi impresionam de fiecare dată pe toți cei ce-mi vedeau micile și simplele schițe și încă de pe atunci părinții mi-au remarcat talentul.

Pictura pe perete am început-o în urma cu aproximativ 7 ani când, un vecin, cunoscându-mi talentul m-a chemat să-i pictez în camera băiețelului lui …”ceva” fiindcă nici el nu știa ce s-ar putea picta. Ca de fiecare dată cei cu ideeile sunt copiii, așa că l-am rugat pe băietel să-mi spună care e eroul lui preferat. L-am pictat pe Batman fiindcă asta mi-a fost cererea, iar finalul m-a impresionat chiar și pe mine.

Pictezi doar personaje din desene pentru copii sau și altfel de imagini? Dacă da, ce fel de imagini?

În majoritatea lucrărilor mele sunt reprezentate personaje din desene animate, scenete dar și alte reprezentări cum ar fi motive florale, scriitori, domnitori sau chiar picturi no sense.

Meseria ta, cea pe care o faci zi de zi este diferită, ești polițist de frontieră. Cum se îmbină această pasiune cu meseria ta?

Pasiunea pentru pictură aș putea-o caracteriza ca fiind ușor diferită față de actuala mea meserie, cea de polițist de frontieră însă ca și un factor comun poate fi menționat faptul că în ambele poți avea satisfacția unui lucru bine și frumos făcut și în fiecare poți să aduci și să obții admirația și aprecierea celor din jur.

Desenele sunt foarte reușite. Ai urmat cursuri în domeniul artelor sau e doar o pasiune la care ai muncit foarte mult?

Am urmat un curs de arte plastice la Centrul Cultural din Sighetu Marmației. Acolo am reușit să învăț tehnici, cum să organizez cronologic o pictură sau un desen, iar toate astea m-au ajutat în ceea ce fac azi.

Cu ce fel de vopsea lucrezi? Este vreo vopsea specială sau care se găsește la orice magazin de profil?

Sunt întrebat de foarte multe ori cu ce vopsele lucrez. Nu am vopsele speciale, lucrez cu vopsea lavabilă în care adaug pentru culoarea dorită pigmenți pentru această vopsea. Culorile se găsesc la orice magazin de profil, sunt usor de achiziționat și nu necesită costuri foarte ridicate.

Care sunt pașii pe care îi urmezi atunci când începi o lucrare? Ce faci prima dată?

Alegerea suprafeței și a modelului sau imaginii dorite sunt primii pați pe care ii fac. Apoi îmi pregătesc suprafața de lucru, îmi schițez în creion desenul ce urmează a fi pictat, iar mai apoi aplic culoare în două sau mai multe straturi, în funcție de complexitate și cerințe.

Știu că în decursul anului trecut ai contribuit în mod voluntar la redecorarea secției de pediatrie a Spitalului municipal și la biblioteca din oraș. Acest lucru necesită sacrificarea a mult timp liber. Nu mulți ar face agest gest, ce te-a determinat?

Da așa este. În decursul anului trecut am fost chemat să pictez holurile și încăperile de la secția de pediatrie a spitalului municipal Sighetu Marmatiei, unde am acceptat fără să ezit. Faptul că le-am putut oferi, micuților care trec pragul secției, un zâmbet și faptul că imaginile de pe pereți îi vor face pentru o clipă să uite motivul pentru care sunt acolo a fost și este cea mai mare recunoștință pentru mine.

Care a fost cea mai mare pictură pe care ai realizat-o? Care a fost cea mai dificilă?

N-am o pictura complexă, n-am nici picturi ușoare fiindcă toate necesită o atenție sporită, toate sunt realizate după o cronologie clară a pașilor de execuție și în toate depun aceași pasiune.

Cum îți gestionezi timpul ca să împaci și cariera, și pasiunea pentru pictat și timpul cu familia? Primești sprijin din partea celor dragi?

Timpul mi-l gestionez astfel încât să nu-mi neglijez familia sau serviciul, iar faptul că ceea ce fac depinde numai de mine, îmi oferă o disponibilitate necesară pentru a nu mă încărca și pentru a-mi îndeplini îndatoririle de familie dar și cele de serviciu.
Doresc să multumesc familiei mele, soției mele Domnica, mamei mele (tatăl meu a decedat acum 3 ani, însa sunt sigur că e mândru de acolo de Sus de fiul lui) și tuturor apropiaților mei fiindcă fără susținerea și admirația lor îmi era greu sau imposibil să ajung la acest nivel.

Care sunt planurile tale de viitor în domeniul picturii?

Am o serie de planuri de viitor, însă prefer să nu le fac cunoscute deocamdată. Atât pot spune că îmi doresc să pictez la un alt nivel și aici mă refer la picturi mult mai complexe ca mărime și stil.

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!

Anchetă, după ce o angajată a aeroportului acuză un subaltern de viol
Recomandari Sighet miercuri, 20 martie 2024, 10:25

Anchetă, după ce o angajată a aeroportului acuză un subaltern de viol

”În urma unei sesizări depuse la Poliția municipiului Baia Mare în data de 09 martie, polițiștii de investigații criminale au întocmit...

Anchetă, după ce o angajată a aeroportului acuză un subaltern de viol
Maramureș – Ucrainean căutat în munți de salvamontiști
Recomandari Sighet marți, 19 martie 2024, 10:26

Maramureș – Ucrainean căutat în munți de salvamontiști

UPDATE: Tânărul ucrainean a fost găsit, desculț, fără provizii, slab echipat. Salvatorii montani i-au acordat primul ajutor, i-au dat ceai cald...

Maramureș – Ucrainean căutat în munți de salvamontiști
Acolo unde cerul atinge pământul! [AUDIO]
Recomandari Sighet luni, 11 martie 2024, 10:49

Acolo unde cerul atinge pământul! [AUDIO]

Este o zonă dificil de supravegheat și, din păcate, aici s-au înregistrat și evenimente tragice. Dorind să scape de război, cetățeni...

Acolo unde cerul atinge pământul! [AUDIO]
Tabără de schi destinată persoanelor cu dizabilități, la Cavnic [AUDIO]
Recomandari Sighet miercuri, 6 martie 2024, 13:01

Tabără de schi destinată persoanelor cu dizabilități, la Cavnic [AUDIO]

  Cea de-a șaptea tabără de schi destinată persoanelor cu dizabilități are loc până vineri 8 martie, la Cavnic. Echipa asociației Caiac...

Tabără de schi destinată persoanelor cu dizabilități, la Cavnic [AUDIO]
Recomandari Sighet marți, 5 martie 2024, 13:42

Patru dispozitive de testare antidrog au intrat în posesia polițiștilor maramureșeni

Patru dispozitive de testare antidrog au fost achiziționate de Consiliul Județean Maramureș și predate polițiștilor maramureșeni. Cu aceste...

Patru dispozitive de testare antidrog au intrat în posesia polițiștilor maramureșeni
Recomandari Sighet marți, 13 februarie 2024, 12:04

Sighetul va avea o alee modernă de acces în zona pieței agroalimentare [FOTO/AUDIO]

Lucrările la aleea pietonală din piața agroalimentară din oraș au început de luni, 12 februarie. Constructorul a preluat amplasamentul, iar...

Sighetul va avea o alee modernă de acces în zona pieței agroalimentare [FOTO/AUDIO]
Recomandari Sighet joi, 8 februarie 2024, 10:30

Prima inseminare artificială la Spitalul Județean din Baia Mare

La Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare s-au realizat primele proceduri de inseminare artificială. Această...

Prima inseminare artificială la Spitalul Județean din Baia Mare
Recomandari Sighet marți, 6 februarie 2024, 09:58

Gospodării inundate în Borșa [AUDIO]

Mai  multe gospodării din orașul Borșa au fost inundate în urma precipitațiilor abundente din ultimele zile și a scurgerii apei de pe...

Gospodării inundate în Borșa [AUDIO]